19 °C Budapest

Újságot is olvashatsz vezetés közben? - Jönnek a sofőr nélküli autók

Pénzcentrum
2007. február 19. 13:00

Egyelőre ezt még nem tehetjük meg, azonban egy San Franciscóban tartott konferencián elhangzottak szerint mindössze 23 évet kell várnunk, ugyanis 2030 körül már új generációs, robot-vezérelt autók veszik át az uralmat az utak felett.

Az intelligens robot-kocsik első generációját várhatóan idén novemberben, egy verseny keretében tesztelik majd. Ezek az autók már képesek megérteni a körülöttük történő változásokat és reagálni azokra.

Sebastian Thrun, a Stanford Egyetem professzora szerint eddig még elegendő volt, ha egy autó érzékelte környezetét. Új kihívást az jelent, hogy a robotok képesek legyenek megérteni is azt.

A Stanford "versenyzője" egy átépített Volkswagen Passat, melynek kormányát, gázpedálját és fék-rendszerét átalakították annak érdekében, hogy azokat teljes mértékben számítógép vezérelhesse. A kocsi lökhárítójába lézeres érzékelőket, radart, illetve GPS-t szereltek, ezek látják el adatokkal az autó fedélzeti számítógépét.

Thrun szerint a mesterséges intelligencia területén tapasztalható ugrásszerű fejlődésnek köszönhetően 2030-ra már sofőr nélküli autók járják majd az utakat. A professzor hozzátette, először a harctéren tesztelik majd a robot-vezérelt autókat, vélekedése szerint 2015-ben kezdődhet majd meg a kocsik harctéri tesztelése.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44