12 °C Budapest

"Tömeges" sávszélesség-növelés a kábelcégeknél

Pénzcentrum
2007. március 13. 11:00

A kábelnetes piacon a szolgáltatók egymás után jelentik be a sávszélesség-növeléseket, s az év hátralévő részében is komoly fejlesztésekre készülnek - írja a Világgazdaság.

A sort a UPC Magyarország Kft. indította, januárban bejelentette, hogy március elsejétől átalakítja internetes ajánlatát, illetve nagymértékű sávszélesség-növelést hajt végre, amely több millió eurós hálózatfejlesztéssel jár. Az átállást követően a legalacsonyabb letöltési sebesség 1,2 Mbit/s lesz, a leggyorsabb pedig 20 Mbit/s. Emelett növekszik a feltöltési sebesség, megváltoznak a csomagok elnevezései, s megszűnnek az eddigi forgalmi korlátok is.

Február végén a közel 40 ezer netelőfizetővel rendelkező FiberNet is bejelentette, hogy emeli a sávszélességet. A cég több mint 150 millió forintot költ a fejlesztésre, amely minden szolgáltatási területet érint. A 70 ezer kábeltévé-előfizetővel rendelkező EMKTV is megduplázta a letöltési sebességet a szolgáltatási területeken, s jelentős árcsökkentést is végrehajtott. Sárai Endre, a társaság ügyvezető igazgatója ettől azt reméli, hogy a jelenlegi 18 ezerről az év végére legalább 30 ezerre emelkedik az internet-előfizetők száma.

A 60 ezer kábeltévé-, és 15 ezer internet-előfizetővel rendelkező PR-Telecom is duplájára emeli a letöltési sebességet, egy 120 millió forintos beruházás keretében. A 65 ezer kábelnetes előfizetővel rendelkező T-Online Kábelnet felhasználói várhatóan a nyáron kapnak megemelt sávszélességet.

Ezek mellett komoly összeget fordítanak a szolgáltatók a szolgáltatási terület bővítésére is. Szűcs László, a UPC szóvivője elmondta, idén Budapesten az V. kerületben, Debrecenben és Hosszúhetényben 36 ezer háztartás számára nyílik lehetőség a kábelnetes szolgáltatás igénybevételére, melynek következtében arra számítanak, hogy a jelenlegi több mint 200 ezer előfizetőhöz még 60 ezer csatlakozik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PR-Telecom a szolgáltatási területek 80 százalékán tud internet-hozzáférést biztosítani, azonban a tavaly megkezdett 200 millió forintos fejlesztés révén 95 százalékra emelkedne ez az arány. Fojt István a vállalat vezérigazgatója elmondta, a fejlesztéseknek köszönhetően év végére legalább 20 ezer internet-előfizetővel számolnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?