-4 °C Budapest

Egy újabb füstbe ment ígéret

Pénzcentrum
2006. június 8. 13:00

Akár több milliárd forintot is megtakaríthat a kabinet a tömegközlekedésen, ha a mai koalíciós egyeztetésen elfogadják a pártok az erre vonatkozó javaslatot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akár több milliárd forintot is megtakaríthat a kabinet a tömegközlekedésen, ha a mai koalíciós egyeztetésen elfogadják a pártok az erre vonatkozó javaslatot - írja a Világgazdaság.

Jelenleg a diákok 67,5 százalékos kedvezménnyel utaznak bármely viszonylaton, ám a felmerült koncepciók értelmében a jövőben csak az iskola és a lakóhely közötti útra járna a támogatás.

A fogyasztóiár-kiegészítés rendszere egyébként a hatályban levő költségvetési törvény egyik passzusa értelmében júliustól úgy változik, hogy az eddigi százalékos dotációt fix összegű kompenzáció váltja fel, utóbbit pedig úgy állapították meg, hogy a két módszer szerint adódó támogatási tétel megegyezzen.

Az intézkedések érintenék a távolságibusz- vagy vasúti bérlettel utazókat is. Előbbinél jelenleg 86, utóbbi esetében pedig 90 százalékos a kedvezmény. A jövőben azonos értékű lenne a két támogatás, ám alacsonyabb a mostaninál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekesség, hogy az egyik, még futó változat a nyugdíjasok kivételezett helyzetét megszüntetné. Most a 65 év felettiek ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket, ám ha zöld utat kap a verzió, akkor a fix támogatást úgy állapítanák meg, hogy lényegében 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, vagyis a normál jegy egytizedét nekik is meg kell váltaniuk. Az ötlet pikantériája, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a választási kampányban a szocialista párt szavazóbázisához tartozó réteg számára az ingyenes közlekedésre jogosító korhatár leszállítása mellett foglalt állást.

A döntő szót a mai, a koalíciós pártok legmagasabb szintű egyeztetésén mondják ki. Ott határoznak arról is, hogy mikor lépnek hatályba ezek az intézkedések. Elképzelhető, hogy már szeptember 1-jétől kell a támogatásmérséklés nyomán a mostaninál magasabb tarifákat fizetniük az utazóknak, de nem kizárt, hogy csak 2007 elejétől drágul a közlekedés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?