6 °C Budapest

BKV: Lesz végre valami?

Pénzcentrum
2006. május 3. 14:00

Ha minden az eredeti elképzelések szerint zajlott volna, márciustól chipkártyával utaznánk a földalattin, jelenleg azonban azt is értékelni kell, hogy a napokban végre megjelenik az elektronikus jegy- és bérletrendszerre a véglegesített ajánlattételi dokumentáció, mely tartalmazza a telepítés mérföldköveit, a tervezett eredményhirdetést, valamint a szerződéskötés időpontját.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Ha minden az eredeti elképzelések szerint zajlott volna, márciustól chipkártyával utaznánk a földalattin, jelenleg azonban azt is értékelni kell, hogy a napokban végre megjelenik az elektronikus jegy- és bérletrendszerre a véglegesített ajánlattételi dokumentáció, mely tartalmazza a telepítés mérföldköveit, a tervezett eredményhirdetést, valamint a szerződéskötés időpontját - írja a Népszabadság.

A rendszer beruházási költsége valamivel 20 milliárd forint alatt várható, mely a 10 éves üzemeltetési és karbantartási költségeket is tartalmazza. A kiépítést a pályázat győztese fizeti, valamint ő is üzemelteti a rendszert a szerződésben rögzített ideig. A beruházás szakértői számítások szerint 10 év alatt térülhet meg és hozhat tisztességes hasznot a befektetőnek.

A BKV arra számít, hogy az új rendszerrel jelentősen csökkenteni tudják a jegy nélküli utazások számát, így évente legalább 2 milliárd Ft pluszbevételhez juthat a cég.

Az utasok kétféle chipkártyával találkozhatnak majd: az egyik a bérletet helyettesíti, ezt a mobiltelefon-kártyákhoz hasonlóan lehetne feltölteni, szerepelne rajta személyi azonosító és fénykép is. A sima jegyet egy személyes adatokat nem tartalmazó intelligens chipkártya váltja majd.

A bérletesek számára újdonság lesz, hogy kezelni kell a bérletet fel- és leszálláskor is, utóbbi elmaradásakor ugyanis a rendszer úgy számol, mintha a végállomásig utaztunk volna és ennek megfelelően is fizetünk... A jövőben az ellenőrök chipkártya-leolvasókkal lesznek majd felszerelve, hogy megnehezítség a bliccelők dolgát.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?