13 °C Budapest

Ez nem áprilisi tréfa lesz!

Pénzcentrum
2006. március 22. 12:00

Április elsejétől, egy korábbi PM döntés miatt, jelentősen megdrágulhatnak az új életbiztosítások díjai. Ugyanis, a garantált hozamokat is jelentő technikai kamatláb 4 százalékról 2,9 százalékra mérséklődik. Korábbi tapasztalatokból kiindulva ez 15-20 százalékos díjnövekedést is eredményezhet, hacsak

...
 
Az életbiztosításoknál a bevételek folyamatosan (tehát különböző időpontokban) jelentkeznek. Tudjuk azonban, hogy különböző időpontokban esedékes pénzösszegek közvetlenül nem összehasonlíthatóak, s a kiadások sem mind ugyanakkor merülnek fel. A különböző időpontbeli pénzek akkor lesznek összehasonlíthatók, ha valahogyan egységes mértékegységgel mérjük őket. Ezt az egységesítést lehet elérni a jelenérték számítással, ehhez szükség van egy diszkonttényezőre, ezt pedig egy kamatláb segítségével számítjuk ki. Ez a kamatláb a mindenkori banki kamat, ami azonban állandóan változik, míg az ekvivalencia elv alapján egy olyan kamatlábbal diszkontálhatunk csak, ami hosszú távlatban is biztosnak tekinthető. Ez pedig csak a hosszú távon szokásos reálkamatláb lehet. Minden biztosító választ ezért egy ún. technikai kamatlábat, s ezzel számolja ki (élet) biztosításainak díjait. Az ekvivalencia elvben ezt a kamatlábat használjuk. A technikai kamatláb egyben garantált hozamot is jelent. A biztosító garantálja, hogy a díjtartalék befektetésével legalább ekkora hozamot ér el, s juttat vissza a szerződőhöz.
 
Április elsejétől a Pénzügyminisztérium korábbi döntése értelmében 4 százalékról 2,9 százalékra mérséklődik az élet- és betegségbiztosítási termékek díjkalkulációinál és a díjtartalék számításakor alkalmazható technikai kamatláb mértéke. Ez azt jelenti, hogy az újonnan kötött életbiztosítási szerződéseknél maximum 2,9 százalék lehet az a mérték, amelyet a társaság kötelező hozamként beígérhet az ügyfélnek (természetesen többlethozamból ezen szint felett továbbra is részesülhet az ügyfél).
A technikai kamat ugyanakkor leginkább nem a megtakarítási oldal miatt fontos az ügyfeleknek - írja mai számában a Napi Gazdaság.  A kamatcsökkenés ugyanis számottevően drágíthatja a szolgáltatást. Ugyanis a biztosítók a náluk elhelyezett pénzekre is csak a technikai kamatszinttel megegyező hozamot tervezhetnek, így kevesebb pénz képződik majd az ügyfelek által a biztosítóra bízott vagyonon, ami növeli a biztosítások fajlagos költségszintjét.
 
A biztosítók jelentős része egyébként nem várta meg az utolsó pillanatot, ugyanis a termékek átárazása már egy jó ideje tart. A legtöbb biztosító a korábbi konstrukcióit dolgozza át az új helyzetre, ám többen az új szabályozással párhuzamosan újítják meg a termékkínálatukat.
A technikai kamat felett elért hozamokat a társaságok nagy része már ma is 90 százalékban visszajutatja az ügyfeleknek, ám mivel ez bizonytalan sokan úgy lik, hogy még jobban eladhatóak lesznek a unit-linked biztosítások, amelyeknél a garantált kamat nem érvényes de a technikai kamatszintnél jóval magasabbak a hozamkilátások.
A társaságok rövid távon még a csökkenő inflációs szint mellett sem számítanak további technikai kamatszint csökkentésre. Korábban mikor a technikai kamat szintje 5,5 százalékról 4 százalékra csökkent, az új biztosítások díjszintje átlagosan 15-20 százalékkal emelkedett. Ma azonban a felfokozódott piaci verseny aligha teszi lehetővé, hogy hasonló mértékben dráguljanak a biztosítások, tehát nincs más választása a társaságoknak mint a költségcsökkentés.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem