9 °C Budapest

4 milliárd forintnyi osztalék és felvásárlások

Pénzcentrum
2006. március 8. 13:50

A Generali-Providencia Rt kiemelkedően jó évet zárt 2005-ben, csakúgy mint az egész biztosítási ágazta. A hazai biztosítótársaság sikere nagyban hozzájárult a Generali Vienna Csoport jelentős nyereségnövekedéséhez is.

 
A Generali-Providencia Zrt. 2005-ben a korábbi éveknél magasabb pénzügyi eredményt tudott elérni – mondta Hegedűs Anna a pénzügyi területért felelős igazgató. A növekedés az értékpapírokon realizált árfolyamnyereséggel magyarázható. A társaság 2005 év végi adózás előtti eredménye 9,312 milliárd forint, adózás utáni eredmény pedig 7,890 milliárd forint lett. Az igazgató asszony elmondása szerint míg tavaly 700 millió forintot fizettek ki osztalékként a tulajdonosok felé, addig ebben az évben ez az összeg már 4 milliárd forint.
Dr. Pálvölgyi Mátyás vezérigazgató elmondta, hogy a további növekedés motorját elsősorban az innovációban látja, amelyre egyébként már 2005-ben is közel 500 millió forintot fordítottak.
A vezérigazgató elmondása szerint a társaság folyamatos díjú életbiztosításokból származó díjbevétel 11,8 százalékkal bővült, így a cég 26,66 milliárd forint díjbevételt realizált. A növekedés motorját a unit-linked típusú folyamatos díjú életbiztosítási ágazat adta 29,3 százalékos bővüléssel ( a teljes biztosítási piac mintegy 60 százalékkal bővült ezen a téren). Az egyszeri díjas biztosításokból származó díjbevétel azonban csökkent, míg a hazai biztosítási piacon ezen termékekből származó díjbevétel megduplázódott. Jelentős sikereket könyvelhet el a társaság a balesetbiztosítások és az egészségbiztosítások terén.
A vagyonbiztosítások közzé tartozó lakásbiztosítás-értékesítésben is kedvező eredményeket hozott a tavalyi év. A lakás- és társasház-biztosítások növekedése közel 1,6 milliárd forint volt, mellyel év végére az állománydíj 13,7 milliárd forintra nőtt.
A kötelező gépjármű felelősség-biztosítások területén a Generali mintegy 3 százalékos csökkenést könyvelhet el. Ez egyrészt köszönhető a különböző egyesületek térnyerésének, másrészt pedig a biztosító a minőségi szolgáltatások mellet tette le a voksát, aminek természetesen van egy bizonyos díja is. Ami viszont kiemelkedően fontos az az, hogy a casco biztosítások díjbevétele mintegy 5,7 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Ezzel a teljesítménnyel a Generali a piaccal együtt tudott növekedni, miközben a kárhányad továbbra is kedvezően alakult.
A biztosító befektetési állománya, a unit-linked biztosítások nélkül, 179,2 milliárd forintra nőtt, amely 17,5 százalékkal magasabb az előző évi volumennél. 23,05 milliárd forintot tesz ki a befektetési alapokhoz kötött biztosítások állománya, amely 48,7 százalékkal haladja meg 2004-es év végi értéket. A telje befektetési állomány növekedése tavaly 20,4 százalék (202,3 milliárd forint).
Dr. Karl Stoss a Generali Holding Vienna AG igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a csoport konszolidált adózás utáni eredménye 75,6 százalékkal 180,4 millió euróra nőtt. A csoport eredményességének javulását jól kifejezi az, hogy 1 euró eredmény eléréséhez 14,5 euró díjbevétel szükséges, ami európai viszonylatban kimagaslónak mondható. A csoport idei célja az értékesítési lehetőségek maximális kihasználása, valamint további nyitások Kelet-Európa irányába akár felvásárlásokon keresztül is.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem