crispy potato chips snack texture background closeup top view

Búcsúzhatnak a magyar vásárlók a kedvelt chips ízektől? Több hazai boltlánc megtette a bejelentést

2022. augusztus 30. 16:02

Rengeteg termék gyártója kényszerült arra, hogy változtasson az élelmiszerek összetevőim az ukrajnai háború kitörése óta. A hiány, illetve az alapanyagdrágulás miatt már tavasszal elkerülhetetlennek látszott, hogy egyes hozzávalókat - mint a napraforgóolaj - lecseréljenek. Akkor azonban még nem lehetett tudni, konkrétan milyen termékeket fog érinteni. Mostanra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint 5 cég tett bejelentést, mely összesen 95 terméket érint. Ezekben a napraforgóolajat sertészsírral, repceolajjal, pálmaolajjal vagy szójaolajjal helyettesíthetik.

Külföldön már áprilisban elkezdték kommunikálni, hogy a háború következtében állandósulni látszó napraforgóolaj hiány miatt egyes rágcsálnivalók összetétele változni fog. Még húsvét előtt lapunk egy kerekasztalbeszélgetés során megkérdezte a a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnökét, Sánta Sándort, mire számíthatnak a magyar vásárlók. A szakember akkor elmondta, hogy Magyarországon is folynak már az egyeztetések az egyes alapanyagok, mint a napraforgó-olaj kiváltásáról. A receptúrák változása várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell - tudta meg a Pénzcentrum.

Az első fecske az egyik hazai vezető konzervgyártó, a Szegedi Paprika Zrt. volt, amely megtette a bejelentést május végén az alapanyagcseréről. Akkor Aro, Baroni, CBA Piros, Hazánk Kincsei, Házias Ízek, Menü, PENNY, Privát, Reál, Spar márkájú konzervek kerültek a listára, mely később kibővült Coop termékekkel is. A konzervek után hamarosan más kategóriát képviselő élelmiszerek is rákerültek a listára: pl. a Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött tintahal karikák. A METRO akkor azt közölte:

A jelenlegi ukrán-orosz háborús helyzet miatt kialakult alapanyag ellátási problémák szükségessé teszik, hogy a METRO Kereskedelmi Kft. által forgalmazott Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott tintahal karikák termékek esetében a napraforgó olajat repceolajjal helyettesítsük.

Az alapanyag-változás a Metro Chef márka Pesto Alla Genovese, a panírozott mozzarella rudak,a chili sajt nuggets, és a cheddar sajtos jalapeno temékeit is érinti.

Augusztusban pedig az ALDI is megtette a bejelentést, hogy a chipsek és a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében pálma- illetve repceolajat alkalmaznak majd napraforgóolaj helyett. A Burgonyachips 200 g - sós vagy paprikás ízben, a Hagymás-tejfölös chips 200 g és a Hullámos chips 200 g - sós vagy hagymás-tejfölös ízben tehát ezután repceolajjal készül, mely

a megszokott chips ízekre is kihatással lehet.

"Szeretnénk felhívni vásárlóink figyelmét, hogy az egyes üzletek készlete eltérő lehet. Előfordulhat, hogy üzleteinkben egyszerre kaphatóak az eredeti és a helyettesített összetevőkkel készült termékek" - írta az ALDI honlapján. Nagy változástól viszont valószínűleg nem kell tartani, hiszen a minőséget tartania kell a gyártóknak, és feltehetően a felhasznált pálmaolaj ízben nem fog olyan távol esni a napraforgótól. Azonban sokan elvi okokból nem vesznek olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, a gyártás környezetkárosító hatása miatt, vagy egészségügyi megfontolásból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Később a gyorsfagyasztott hasábburgonyával kapcsolatban is megtette a bejelentést a boltlánc az összetevő változásáról, ebben repceolajat fognak alkalmazni. Azonban az aldis chipsekkel, sültkrumplival még nem ért véget a lista. A TUC kekszek gyártója a Mondelez Hungária Kft. is 6 termékével kapcsolatban bejelentette a változtatást:

Több száz termék alapanyagait fogja érinteni és érinti már most a háború

Az, hogy a Nébihhez már 95 termékről érkezett bejelentés, nem jeleti, hogy "csak" ennyi élelmiszer összetevője változott az elmúlt időszakban. A határozat szerint ugyanis az élelmiszer előállítója vagy az első magyarországi forgalmazója abban az esetben köteles bejelentést tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé, ha az általa előállított vagy forgalmazott termék összetételének megváltoztatása, illetve ehhez kapcsolódóan a fogyasztók tájékoztatása NEM az összetevők felsorolásának teljes felülcímkézésével történik. Azaz: vagy részleges átcímkézés történik, vagy a helyettesítés tényét az eladásra kínálás helyén tüntetik fel, jól látható és félre nem érthető módon fizikai vagy elektronikus hordozón.

Tehát azoknak a gyártóknak, akik hajlandók a teljes átcímkézésre, vagyis hogy a csomagoláson ezek után az új összetevőt tüntetik fel, nem kell bejelentést tenniük. Így már most is számos termék lehet, amelynek változott az összetétele, azonban a gyártó a csomagoláson ezt feltüntette, így nem kellett bejelentést tennie. A vásárlók pedig ritkán nézegetik az összetevőket, ha megszokott termékeket vesznek. Azonban, ha esetleg valaki valamilyen új ízt érezne egy ismert termék esetében, érdemes megnézni, változtak-e az összetevők.

Bár a napraforgó-étolaj jelenleg még árstopos, érdemes elgondolkodni, mivel helyettesíthetjük majd az otthoni sütés-főzés során, amikor már a piaci árat kell majd fizetnünk érte. Ugyanígy számos dráguló ételféleség esetében gondolhatunk előre a helyettesítésre, az infláció ugyanis egy darabig még biztosan magas szinten marad:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem