13 °C Budapest
Easter chocolate cracked open showing gooey filling.

Édességsokk a háború árnyékában: rengeteg alapanyag drágul, indulhat a roham a boltokban

2022. április 7. 11:44

Felkészülten várja az édesipar a húsvétot, a hétvégén számítanak még vásárlói rohamra - mondta el Sánta Sándor a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a húsvéti kerekasztalbeszélgetésen. A sajtótájékoztatón ismertették az édességfogyasztói preferenciákkal foglalkozó friss kutatás eredményeit. A cukrok és édességek a táplálkozástudomány szemszögéből témáról pedig Antal Emese, dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője beszélt. Elhangzott, hogy a cukornak nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban is, hiába demonizálják a mai életmódtrendek. A hangsúly a mértéken van. 

A Magyar Édességgyártók Szövetsége húsvéti kerekasztalbeszélgetésén ismertették a friss kutatási eredményeket az édességfogyasztói preferenciákról, és szó esett az édességipiaci kilátásokról az idei évre vonatkozóan. Sánta Sándor, a szövetség elnöke elmondta, hogy az édességgyártók már felkészültek a húsvétra. A hétvégén számítanak még vásárlói rohamra. A háború hatásai kapcsán azt is elmondta, hogy a cukor komoly árrobbanáson ment keresztül. Ukrajnának a cukorelőállításban is jelentős szerepe volt, és bár hiánnyal nem találkoztak, de az árak jelentősen nőttek. Az aromák, színezékek hiánya is jelentős és a csomagolóanyaghiány szintén nagy gondokat okoznak, gyakran találkozni elérhetetlen termékekkel. A rengeteg kihívás, amivel az édesipar szembesül, ha húsvétkor nem is, az elkövetkezendő időszakban az árakban is meg fog jelenni.

A Pénzcentrum kérdésére Sánta Sándor elmondta, hogy Magyarországon is folynak már az egyeztetések az egyes alapanyagok, mint a napraforgó-olaj kiváltásáról. A receptúrák változása várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell.

Az édességnek a kiegyensúlyozott táplálkozásban is megvan a szerepe - mondta el Sánta Sándor. A magyar vásárlók éves fogyasztási szokásaikat tekintve (tömeget tekintve) az édesség terén egyharmadot tesz ki a jégkrémfogyasztás, egyharmadot a kekszek, piskóták fogyasztása és egynegyedét a csokoládé. Értékben viszont a csokoládé vezet (26%), ennek hátterében a magasabb ár áll. A fogyasztók egyharmada fogyaszt valamilyen édességet, a magyaroknak fele pedig hetente. 

A vásárlók nagyjából ugyanolyan arányban vásárolnak tudatosan, illetve impulzívan. A termékek esetében a közel a vásárlók fele a minőséget keresi, az alacsony ár a magyarok 14%-a számára döntő. A magyarok 75%-a cukros, 25%-a édesítőszeres terméket keres a kutatás szerint, bár Sánta Sándor szerint a valóságban ez az arány sem így néz ki, a vásárlói vágyakat is nagyban tükrözi az a 25 százalék, a kosarakban még nincs ekkora az arány.

A többség még mindig a nem mentes termékeket keresi, viszont egyre népszerűbbek a mentes termékek is. A természetes összetevők is egyre fontosabbak, és ez valószínűleg a jövőben erősödni fog a szövetség elnöke szerint. A fenntarthatóság is egyre fontosabb. A pálmaolaj tartalom, illetve a tanusítványok is befolyásolja némely vásárló döntését. Bár ez nem olyan jelentős arány, mint a nyugati országokban, viszont a jövőben valószínű, hogy ezeknek a szempontoknak nagyobb jelentősége lesz. 

A bite-size, "harapásnyi" méret is egyre népszerűbb a fogyasztók körében, a piac egyötödét teszik ki ezek az édességek. Előretörnek a funkcionális termékek (rostdús kekszek, proteines müzliszeletek, stb.) is, egyre népszerűbbek a mentes és energiacsökkentett édességek is. 

Az innovatív ízek közül a sóskaramella íz tört előre, egyre népszerűbbek a "női csokoládék", a darkmilk termékek és a fagyasztva szárított gyümölcsös termékek. 

Húsvétkor még nem, karácsonykor már lesz jelentős drágulás

Stabil húsvéti keresletre számítanak, nem látják a nyomait a tavaly, tavalyelőtti visszaesésnek. 10 százalékos növekedésre számítanak. A háború az édesiparnak is kihívást jelenthet, a szállítási problémák, energiaárak, árfolyamváltozások, alapanyaghiányok, csomagolási nehézségek, export/import korlátozások, üzemanyagköltségek, stb. mind-mind megnehezítik a gyártást. 

Sánta Sándor hozzátette, hogy bár még csak a húsvét közeleg, az édességgyártók valójában már karácsonyra készülnek. A jelenlegi nehézségek pedig már a karácsonyi gyártást befolyásolják, mely az árakra is rányomja majd a bélyegét.

Cukrok és édességek helye a táplálkozásban

Antal Emese, dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője beszélt arról, hogy miért is szeretjük az édes ízt. Erre evolúciós magyarázat van, hiszen az édeshez a magas széthidráttartalmú, hasznos tápanyagot jelentette, míg a keserű a mérgező, a savanyú a romlott táplálékot. Az "Édes íz" reprezentatív kutatásból kiderült, hogy 10-ből 6 felnőtt az édeset tartják a kedvenc ízüknek - ismertette a szakértő. A kávét és teát is négyből hárman édesen fogyasztják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértő szerint a táplálkozásban nélkülözhetetlen a cukor, sok feladata van: energiát biztosít, energiaszállításban, -raktározásban van szerepe a szervezetben. Az élelmiszerekben textúrát ad, színez, tartósít, ízesít, biztosítja a harmonikus ízhatást, segíti az aromaanyagok felszabadulását. Antal Emese arra is kitért, hogy a táplélkozás örömforrás is.

Az ajánlott maximális mennyiség a napi cukorbevitelben 50 gramm, mely megfelel például 3 gombóc fagylaltnak. 2014-es adatok szerint a magyarok fogyasztása nem éri el a maximális ajánlást, ami már túl sok lenne. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy sajnos csak a fiatalabb korosztályokban viszont magasabb a fogyasztott mennyiség, túllépi a napi beviteli ajánlás felső határát. 

Az édességek mindössze 10%-ot tesznek ki, a desszertek 3%-ot a napi cukorfogyasztásnak. Valójában a legnagyobb arányt, csaknem a bevitel felét cukrozott italok képviselik. 

Kérdésre válaszolva Antal Emese elmondta, hogyan lehet, hogy Magyarország az egyik legelhízottabb nemzet, a cukorfogyasztás mégsem magas az utolsó felmérés szerint. A szakértő szerint ennek egyik oka az lehet, hogy az adatfelvétel önbevallásos alapon, táplálkozási napló alapján történik. Lehetséges az is, hogy azóta a cukorfogyasztás is nőtt, a testmozgás mértéke viszont csökkent.

Sánta Sándor elmondta, hogy a húsvéti forgalom, a várható 900 tonna, értékben 5 milliárd, karácsonykor a fogyasztás nagyjából 7 milliárd - az értékesítés 30-40 százaléka az utolsó két hónapra tevődik. Míg húsvétkor nagyobb nyulak kerülnek a kosárban, ha értékarányt nézünk, addig karácsonykor "kismikulás", hiszen még a szaloncukrot is meg kell venni. Az árváltozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt 1-2 évben stabilak, inflációkövetők voltak. Az idei húsvéti időszakban az árak közel vannak a tavalyihoz, viszont a következő időszakban jelentkezni fog az áremelkedés. Karácsonyra már nagyobb emelkedés várható, de mint gyártók nem is nyilatkozhatnak kereskedelmi árakról.

A háború hatásai kapcsán elmondta, hogy a cukor komoly árrobbanáson ment keresztül. Ukrajnának a cukorelőállításban is jelentős szerepe volt. Hiánnyal nem találkoztak, de az árak jelentősen nőttek. A kakaóalapú termékeket ez nem érinti, viszont az aromák, színezékek hiánya jelentős. A csomagolóanyaghiány szintén nagy gondokat okoznak, gyakran találkozni elérhetetlen termékekkel. 

A Pénzcentrum kérdésére Sánta Sándor elmondta, hogy Magyarországon is folynak már az egyeztetések az egyes alapanyagok, mint a napraforgó-olaj kiváltásáról. A receptúrák változása várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem