7 °C Budapest
Young casual entrepreneur sitting on a desk in his art nouveau office and reading a document. Hes illuminated by artificial lamps around him.

A háború ezt is elintézte: már nem a munkaerőhiány a legnagyobb baj Magyarországon

2022. június 8. 17:31

Bár továbbra sem enyhül a munkaerőhiány Magyarországon, a járvány alatt megjelenő, majd az orosz-ukrán konfliktus kitörése után tovább súlyosbodó alapanyaghiány már majdnem ugyanannyi cégnek jelent problémát. A harmadik legtöbb kihívást okozó tényező az árfolyamváltozás – derült ki a K&H kkv bizalmi index eredményeiből.

Már szorosan felzárkózott az alapanyaghiány a munkaerőhiány mögé a cégeket akadályozó tényezők között, derült ki a K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményeiből, amely a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait vizsgálja. 2020 első negyedévében még csupán 4 százalékuknak jelentett problémát, a járvány óta akadozó ellátási láncok, illetve az orosz-ukrán konfliktus miatt azonban egyre nő a jelentősége.

Egyértelmű trend, hogy az alapanyagok beszerzése egyre több gondot okoz a kkv-knak. 2020 utolsó negyedévében vált kétszámjegyű kihívássá, most pedig már 5 százalékponttal, 21-ről 26 százalékra nőtt a problémával küzdő kkv-k aránya. Eközben a cégek működését leginkább akadályozó tényezők közül a munkaerőhiány 5 százalékponttal kevesebb cégnek jelent gondot, az árfolyamváltozás pedig 2 százalékpontot emelkedett. Ha a tendencia folytatódik, az anyaghiány az év második felére akár a munkaerőhiánynál is súlyosabb akadályozó tényezővé válhat

– emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője. Az anyaghiány a járvány előtt viszonylag keveseknek okozott problémát, azonban az ellátási láncokban jelentkező problémák 2020 negyedik negyedévére közel megháromszorozták az ezzel küzdő vállalkozások arányát. Mivel a szállítási gondok továbbra sem enyhültek, egy újabb év alatt ez az érték is megduplázódott. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása és az ezzel kapcsolatos gazdasági intézkedések pedig még tovább erősíthetik az akadályozó tényező szerepét. 

A kereskedőknél a cégek 42 százaléka küzd anyaghiánnyal, az iparban, építőiparban pedig a vállalkozások 40 százaléka. Ez a két szektor számos alapanyaggal, késztermékkel dolgozik, ezért érthető, hogy nekik okozzák a legnagyobb gondot az ellátásilánc-problémák. Az agráriumban 16 százalék, a szolgáltatóknál pedig 12 százalék az ellátási nehézségekkel küzdő kkv-k aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkaerőhiány csökken, a gyenge forint azonban sújtja a kkv-kat

A munkaerőhiánnyal küzdő kkv-k aránya csökkenő tendenciát mutatott a járvány sújtotta időszak első felében, ám a helyzet enyhülésével újra növekedni kezdett. Jelenleg ismét mérséklődés tapasztalható, a magas infláció ugyanis óvatosságra készteti a cégeket. A forint gyengélkedése azonban komoly probléma: az idei első negyedév végén a kkv-k 24 százaléka jelölte meg az árfolyamváltozást akadályozó tényezőként, ami 2 százalékpontos növekedés az előző év végéhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm