35 °C Budapest
Óriási bajban a magyar vendéglátósok: kilőtt az alapanyagok ára, nem győznek árat emelni

Óriási bajban a magyar vendéglátósok: kilőtt az alapanyagok ára, nem győznek árat emelni

2022. május 24. 08:58

Képtelenek bekalkulálni az árakba a drágulás mértékét a vendéglátóhelyek, amelyek túlélték a pandémiát, és most a háború következményeitől szenvednek. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádióban elmondta, egyes üzletek energiaszámlája 300 ezer forintról 1,8 millióra nőtt, és akkor az alapanyagokat még meg sem vásárolták.

Mintegy 3400-zal, 51 ezerről 48 ezer alá csökkent a vendéglátóhelyek száma a járvány két évében, a 2022-es év elejére, a korlátozások legnagyobb vesztesei pedig a Budapest belvárosában található éttermek és szórakozóhelyek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László.

Az egész ágazatot nagyon mélyen érintette az elmúlt 2 éves válság, és még ki sem lábaltunk, máris itt a háború, rengeteg alapanyag ára emelkedett - van olyan, amit lokálisan már esetleg nem is lehet kapni, például az étolaj

- mondta a szakember, aki szerint a bezárásoknak még nincs vége, és érdekesnek tartja a megoszlást is, ugyanis az éttermek száma 1500-zal csökkent, a cukrászdák száma viszont, ha minimálisan is, de nőtt.

Az energiaárak is jócskán megnőttek: pár hónapja még volt, ahol 25 forint volt 1 kilowattóra energia ára, idén januárban pedig 150 forint, ami hatszoros áremelkedés, és volt olyan üzlet, amelynek ez a kiadása a hatszorosára emelkedett, 300 ezer forint helyett 1,8 millió forintra. "Ezt előre bekalkulálni az árakba, ugyanígy a napi szinten dráguló élelmiszereket is, majdhogynem lehetetlen" - közölte Kovács László. Az indokolt fogyasztóiár-emelés 30-40 százalékos lett volna idén, ehhez képest 10-15, maximum 20 százalékos emelésekről tudnak - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?