24 °C Budapest
Ketyeg az óra: kevesebb adót fizethetnek a vállalkozók, ha ezt még februárban elintézik

Ketyeg az óra: kevesebb adót fizethetnek a vállalkozók, ha ezt még februárban elintézik

2021. február 8. 08:15

Az Európai Bizottság jóváhagyta a napokban azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében. A legújabb intézkedés az általuk fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célozza meg, mely 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot - írja a HelloVidék. A szervezet megállapította, hogy a tervezett magyar program összhangban van az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel. Ennek értelmében a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A feltételek része, hogy a támogatás összege vállalkozásonként nem haladhatja meg a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 ezer eurót (71 millió forintot), a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 ezer eurót (85,5 millió forintot), az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 ezer eurót (570 millió forintot). A keretszabályzat lehetőséget nyújt ideiglenes állami támogatási intézkedésekre, ám ezeknek több feltétele van.

A teljes cikk a részletes feltételekkel a HelloVidék oldalán olvasható.

Fontos, hogy az érintett vállalkozásoknak a 2021. évben, az adott előlegfizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell megfizetniük az egyes esedékességi időpontokban; ami a 2021. március 15-én esedékes előlegre is vonatkozik. A jogosultsághoz viszont 2021. február 25-ig be kell nyújtani a megfelelő nyilatkozatot a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóságnál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00