10 °C Budapest
Nincs igazság: támogatás helyett csak újabb szankciókat kapnak a gazdák?

Nincs igazság: támogatás helyett csak újabb szankciókat kapnak a gazdák?

2020. február 26. 08:14

A magyar gazdáknak elmondásuk szerint a bürokrácia, a lassú ügyintézés, és az ügyfélellenes hozzáállás is nehezíti a dolgát, amikor a mezőgazdasági termelést ösztönző milliókhoz szeretnének hozzájutni, de sokszor csak súlyos szankciókkal találják magukat szemben. A támogatás igénylés legtöbbször nem zökkenőmentes, de lássuk, igazak-e a gazdák vádjai az eljáró hatóságokkal szemben, vagy pusztán a szakszerűség érdekében tartják ezt a nagy szigort.

Az agrárium alig 4%-kal veszi ki részét a magyar GDP-ből, még így is elengedhetetlen a gazdaság zökkenőmentes működéséhez, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű hazai élelmiszerellátáshoz. Szerencsére mind a sok éve gazdálkodóknak, mind a fiatal mezőgazdászoknak van lehetőségük támogatásokhoz folyamodni, amivel a terheket mérsékelni, a lelkesedést ösztönözni, a termelést pedig fokozni lehet.

A mezőgazdasági támogatások az unió egyik legrégebbi támogatásai, amik már a második római szerződéstől kezdődően működnek, és már az Európai Unió előtti közösségekben is megvoltak. Hazánknak a 2004-es uniós csatlakozást követően a koppenhágai megállapodás alapján kezdték ezeket folyósítani, amely támogatások maximális szintjét 2011-re értük el. Az unió támogatásának több pillére van, beszélhetünk első és második pillérről, melyek az agráriumban jelentősek. Az elsőbe tartoznak a direkt payment megnevezésű közvetlen kifizetések, amelyek támogatásigénylésként működnek, és vannak a második pillérbe tartozó tenderek, ahová vidékfejlesztési terv keretében lehet pályázatot beadni. A föld alapú támogatások a direkt payment kategóriájába tartoznak, amely esetében a szociális támogatásokhoz hasonlóan egy igénylést kell benyújtani, és ha a kérelem megfelelően van kitöltve, és az igénylő az előírásokat betartja, akkor ez alanyi jogon jár

- magyarázta az európai uniós támogatások rendszerét a HelloVidéknek dr. Motika Dezső Zsolt szaktanácsadó, agrárjogász. Így míg a vidékfejlesztési pályázatok beadását komoly munka előzi meg annak érdekében, hogy a kérelem végül pozitív elbírálás alá essék, addig utóbbi, a direkt kifizetések rendszere lényegesen egyszerűbb,

egy szimpla ügyfélkapus hozzáféréssel bárki jelezheti támogatás iránti igényét.

Mindemellett adva van egy további lehetőség azon gazdák számára, akik mentesülni szeretnének az online ügyintézéssel töltött percek alól, vagy régi motorosként idegenkednek az elektronikai eszközök használatától: nekik a településeken szolgálatot teljesítő falugazdászok segítenek a jelentkezésben, ráadásul minden anyagi juttatás nélkül.

Az igénylés folyamatáról szóló teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?