Nincs igazság: támogatás helyett csak újabb szankciókat kapnak a gazdák?

2020. február 26. 08:14

A magyar gazdáknak elmondásuk szerint a bürokrácia, a lassú ügyintézés, és az ügyfélellenes hozzáállás is nehezíti a dolgát, amikor a mezőgazdasági termelést ösztönző milliókhoz szeretnének hozzájutni, de sokszor csak súlyos szankciókkal találják magukat szemben. A támogatás igénylés legtöbbször nem zökkenőmentes, de lássuk, igazak-e a gazdák vádjai az eljáró hatóságokkal szemben, vagy pusztán a szakszerűség érdekében tartják ezt a nagy szigort.

Az agrárium alig 4%-kal veszi ki részét a magyar GDP-ből, még így is elengedhetetlen a gazdaság zökkenőmentes működéséhez, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű hazai élelmiszerellátáshoz. Szerencsére mind a sok éve gazdálkodóknak, mind a fiatal mezőgazdászoknak van lehetőségük támogatásokhoz folyamodni, amivel a terheket mérsékelni, a lelkesedést ösztönözni, a termelést pedig fokozni lehet.

A mezőgazdasági támogatások az unió egyik legrégebbi támogatásai, amik már a második római szerződéstől kezdődően működnek, és már az Európai Unió előtti közösségekben is megvoltak. Hazánknak a 2004-es uniós csatlakozást követően a koppenhágai megállapodás alapján kezdték ezeket folyósítani, amely támogatások maximális szintjét 2011-re értük el. Az unió támogatásának több pillére van, beszélhetünk első és második pillérről, melyek az agráriumban jelentősek. Az elsőbe tartoznak a direkt payment megnevezésű közvetlen kifizetések, amelyek támogatásigénylésként működnek, és vannak a második pillérbe tartozó tenderek, ahová vidékfejlesztési terv keretében lehet pályázatot beadni. A föld alapú támogatások a direkt payment kategóriájába tartoznak, amely esetében a szociális támogatásokhoz hasonlóan egy igénylést kell benyújtani, és ha a kérelem megfelelően van kitöltve, és az igénylő az előírásokat betartja, akkor ez alanyi jogon jár

- magyarázta az európai uniós támogatások rendszerét a HelloVidéknek dr. Motika Dezső Zsolt szaktanácsadó, agrárjogász. Így míg a vidékfejlesztési pályázatok beadását komoly munka előzi meg annak érdekében, hogy a kérelem végül pozitív elbírálás alá essék, addig utóbbi, a direkt kifizetések rendszere lényegesen egyszerűbb,

egy szimpla ügyfélkapus hozzáféréssel bárki jelezheti támogatás iránti igényét.

Mindemellett adva van egy további lehetőség azon gazdák számára, akik mentesülni szeretnének az online ügyintézéssel töltött percek alól, vagy régi motorosként idegenkednek az elektronikai eszközök használatától: nekik a településeken szolgálatot teljesítő falugazdászok segítenek a jelentkezésben, ráadásul minden anyagi juttatás nélkül.

Az igénylés folyamatáról szóló teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm