Címke: római szerződés (20 cikk)

Biró Attila | 2018. november 3. 07:00

Kincseket rejt a magyar föld: erdőkben, mezőkön kutatják az ereklyevadászok

Magyarországon mintegy 5000 ember járhatja az országot, föld mélyén rejlő, fémből készült kincsek után kutatva. A Pénzcentrumnak nyilatkozó régész szerint azonban az önjelölt kincsvadászok mintegy 95 százaléka potenciálisan veszélyt jelent a hazai örökségvédelemre, mivel a legtöbben nem a szabadstrandokon elhagyott aranyékszerekre, hanem antik római vagy éppen bronzkori ereklyék után kutatnak. Éppen ezért nem meglepő, hogy a fémdetektorozás hazánkban egy elég ingoványos területnek számít, amit jól jelez az is, hogy 2015-ig jószerivel legálisan nem is lehetett itthon végezni, ma pedig akárhol is is keresgéljen az ember, szigorú engedélyeztetési eljáráson kell átesnie. És akkor a rendívül drága berendezésekről még nem is esett szó...

Pénzcentrum | 2012. március 27. 05:22

Interneten adod el megunt cuccaidat? Te is pórul járhatsz

Alaposan meggyűlhet a bajuk az adóhatósággal azoknak az interneten kereskedőknek, akik nem ismerik kellőképpen a rájuk vonatkozó adózási szabályokat. Nyugodtan aludhatnak azok a kismamák, akik eseti jelleggel adják el a gyermekeik kinőtt ruháit, megunt játékait. Azok viszont már gazdasági tevékenységet folytatnak, akik rendszeresen értékesítenek.

Pénzcentrum | 2011. február 10. 16:52

MABISZ: 8481 földrengéssel kapcsolatos kárbejelentés érkezett

A biztosító társaságokhoz 2011. február 10-éig összesen 8481 földrengéssel kapcsolatos kárbejelentés érkezett. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, de a szakértők szerint a teljes kárérték meghaladhatja akár az egymilliárd forintot is.

Pénzcentrum | 2007. július 5. 10:00

Tömeges cégkivándorlás? Itt lehet a megoldás...

Július 10-én magyar indítványra született székhelyvitában nyilatkozik a luxemburgi bíróság, korábban ugyanis a bajai Cartesio Bt. változás bejegyzési kérelmet terjesztett elő a Bács-Kiskun Megyei Bíróságnál, miszerint a cég székhelyét Bajáról egy olasz városba helyezné át. A cégbíróság megtagadta a beadvány teljesítését.

Pénzcentrum | 2007. április 24. 11:00

Vízibusz és kerékpártároló a BKV-nál

A BKV Zrt. bevételek növelésére, valamint a költségek növelésére vonatkozó reformjába az ötszáz fős leépítés mellett bekerült a vízibusz-közlekedés és a kerékpárok szállításának terve is.

Pénzcentrum | 2007. február 20. 09:45

Elkezdődhet a cégvándorlás

Egy magyar cég úgy szeretné Bajáról áthelyezni székhelyét egy olaszországi városba, hogy erről egyszerű határozatot hoz a taggyűlés. Vagyis anélkül hogy előbb itthon megszűnne, elszámolna az adóhatósággal, majd az olasz törvények szerint ott újjáalakulna. Az igazságügyi minisztérium szerint a magyar jog viszont csak az utóbbi változatra ad lehetőséget. Az Európai Bizottság napokban megszületett állásfoglalása szerint azonban a cégnek van igaza.

Pénzcentrum | 2007. január 25. 11:00

Gátat emelhetnek az online rendelés elé - képesek vagyunk nagyot ugrani?

Ha a jelenlegi formájába szavazza meg az Európai Parlament a Rome I. névre keresztelt az egységes üzleti környezet megteremtéséről szóló irányelvtervezetet, ellehetetlenül a határokon átnyúló elektronikus kereskedelem, illetve postai rendelés, s így Magyarország is lekerülhet a külföldi cégek célországainak listájáról.

Pénzcentrum | 2006. augusztus 4. 11:47

Lebuktak az áramszolgáltatók?

A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) 2006. július 20-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Budapesti Elektromos Művek Zrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt., valamint a Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt.

Pénzcentrum | 2005. november 28. 12:01

TÉBÉSZ vs. PM

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége /TEBÉSZ/ szerint, tőkepiaci törvény (Tpt.) legújabb módosításával - melynek Országgyűlési végszavazása két-három héten belül várható - a magántulajdon sérthetetlenségének alkotmányos alapjogát kívánja a tőkepiacon tovább csorbítani Pénzügyminisztérium.

Pénzcentrum | 2005. október 28. 13:57

Új pályázat a Budapest Airport értékesítésére

Az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén döntést hozott a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőteret vagyonkezelőként üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA Rt.) többségi részesedésének értékesítését célzó új pályázatról.

Pénzcentrum | 2004. október 29. 10:34

Ugyanott, mint 1957-ben...

A mai napon írják alá az EU tagországok vezetői az Európai Unió alkotmányát. Az alkotmány aláírására ugyanott kerül sor, ahol 1957-ben a Római Szerződést is kézjegyükkel látták el az akkori vezetők. Az aláírásokkal veszi kezdetét a hivatalosan két éves ratifikációs periódus. A Római Szerződést 1957-ben Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg írta alá. Az európai