4 °C Budapest

Csak 220 online pénztárgépet kötöttek be eddig

Pénzcentrum
2013. november 20. 15:08

2013. november 19-i információk alapján 220 pénztárgép online üzembe helyezésére került sor eddig - árulta el a Portfolio.hu kérdésére a NAV. Az adóhatóság szerint jelenleg számos gép bekötése folyamatban van, ne vonjunk le átfogó következtetést a pillanatnyi helyzetből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Azt nem tudni, hogy az eddig bekötött 220 darab pénztárgép milyen arányban áll az összes bekötendő pénztárgéppel, azaz hogy áll az online lefedettség. Az adóhatóság szerint ugyanis a kiadott üzembe helyezési kódok egy része "duplikált" (pl. az adóalany kért nem támogatott üzembe helyezési kódot, majd felvilágosítást kapott, hogy jogosult lenne támogatásra és ezt követően kért és kapott támogatott kódot is), vagyis nem mutatja teljes bizonyossággal a "szükséges" pénztárgépek számát.

Azt viszont lehet tudni, hogy október közepéig közel 200 ezer (üzembe helyezési) regisztrációs kódot adott ki a NAV, 50 ezer forintos támogatásra jogosító kódból 114 800 darabot adtak ki.

Úgy tűnik, az üzembe helyezés igen lassan halad, szeptember végén még 5 darab üzembe helyezett online kasszáról tudtunk, két hónap múlva ez csak 220 darabra ment fel.

A határidő viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem csúszik, marad 2013. december 31., a korábbi határidő csúszásról szóló híreket cáfolta a tárca.

Október óta a NAV bírságol is, ha a kereskedő nem rendelkezik üzembe helyezési kóddal és megrendelési szerződéssel.

Új szabályozással is segítenék a gyorsabb átállást. Eszerint a viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek - a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül - vissza kell igazolniuk a megrendeléseket. Azoknak, akik nem kapnak visszaigazolást 8 napon belül, lehetőségük lesz a NAV internetes felületén gépet rendelni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban reagált arra, hogy a határidőt nem szándékozik kitolni a minisztérium. Szerintük nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?