Vagy a karácsonyi roham, vagy a kasszacsere marad el

Pénzcentrum
2013. november 5. 17:04

A számítógép alapú, elektronikus naplóval felszerelt pénztárgépek esetében nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.

Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében a szövetség arra reagált, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31.

A minisztérium kiemelte: a tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az adózó, ha nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Az OKSZ szerint az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan már megkezdődtek, de még messze nem zárultak le, a külső pénztárgépszállító szolgáltatók elhúzódó előkészítő tevékenysége miatt.

"A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság előli menekvés miatt" - írja a szövetség.

A kiskasszák esetében valóban lejárt az üzembe helyezési kód igénylése és a rendelés határideje, még augusztusban, valamint szeptemberben, ezeknél a pénztárgépeknél ugyanakkor jövőbeni átállási határidő nem létezik - fűzik hozzá. A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisvállalkozások kénytelenek szembenézni azzal a bizonytalan helyzettel is, hogy egy pénztárgép forgalmazásának engedélyét bármikor visszavonhatja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, amire volt is példa az elmúlt napokban, így bármelyik vállalkozás pénztárgép-megrendelése - és a befizetett előleg - egyik pillanatról a másikra odaveszhet.

A kiskasszák megrendelésére vonatkozó (egyébként már lejárt határidejű) követelményt az OKSZ szerint célszerű haladéktalanul törölni a pénztárgépekről szóló 3/2013. NGM rendeletből, felváltva az átállás, üzembe helyezés új, teljesíthető határidejével.

Azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint akár üzletének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel, az OKSZ kiemeli: a kiskasszák esetében nincs előírt jövőbeni átállási határidő, így bármelyik kisbolt azonnal bezárható, ha ilyen tartalmú rendeletet alkot a szaktárca, hiszen az átállás eredeti határideje 2013. május 1., a türelmi időszak augusztus 31. volt, amelyek már rég lejártak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?