17 °C Budapest

Vagy a karácsonyi roham, vagy a kasszacsere marad el

Pénzcentrum
2013. november 5. 17:04

A számítógép alapú, elektronikus naplóval felszerelt pénztárgépek esetében nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.

Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében a szövetség arra reagált, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31.

A minisztérium kiemelte: a tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az adózó, ha nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Az OKSZ szerint az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan már megkezdődtek, de még messze nem zárultak le, a külső pénztárgépszállító szolgáltatók elhúzódó előkészítő tevékenysége miatt.

"A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság előli menekvés miatt" - írja a szövetség.

A kiskasszák esetében valóban lejárt az üzembe helyezési kód igénylése és a rendelés határideje, még augusztusban, valamint szeptemberben, ezeknél a pénztárgépeknél ugyanakkor jövőbeni átállási határidő nem létezik - fűzik hozzá. A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisvállalkozások kénytelenek szembenézni azzal a bizonytalan helyzettel is, hogy egy pénztárgép forgalmazásának engedélyét bármikor visszavonhatja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, amire volt is példa az elmúlt napokban, így bármelyik vállalkozás pénztárgép-megrendelése - és a befizetett előleg - egyik pillanatról a másikra odaveszhet.

A kiskasszák megrendelésére vonatkozó (egyébként már lejárt határidejű) követelményt az OKSZ szerint célszerű haladéktalanul törölni a pénztárgépekről szóló 3/2013. NGM rendeletből, felváltva az átállás, üzembe helyezés új, teljesíthető határidejével.

Azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint akár üzletének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel, az OKSZ kiemeli: a kiskasszák esetében nincs előírt jövőbeni átállási határidő, így bármelyik kisbolt azonnal bezárható, ha ilyen tartalmú rendeletet alkot a szaktárca, hiszen az átállás eredeti határideje 2013. május 1., a türelmi időszak augusztus 31. volt, amelyek már rég lejártak.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?