12 °C Budapest

Vagy a karácsonyi roham, vagy a kasszacsere marad el

Pénzcentrum
2013. november 5. 17:04

A számítógép alapú, elektronikus naplóval felszerelt pénztárgépek esetében nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.

Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében a szövetség arra reagált, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31.

A minisztérium kiemelte: a tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az adózó, ha nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Az OKSZ szerint az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan már megkezdődtek, de még messze nem zárultak le, a külső pénztárgépszállító szolgáltatók elhúzódó előkészítő tevékenysége miatt.

"A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság előli menekvés miatt" - írja a szövetség.

A kiskasszák esetében valóban lejárt az üzembe helyezési kód igénylése és a rendelés határideje, még augusztusban, valamint szeptemberben, ezeknél a pénztárgépeknél ugyanakkor jövőbeni átállási határidő nem létezik - fűzik hozzá. A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kisvállalkozások kénytelenek szembenézni azzal a bizonytalan helyzettel is, hogy egy pénztárgép forgalmazásának engedélyét bármikor visszavonhatja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, amire volt is példa az elmúlt napokban, így bármelyik vállalkozás pénztárgép-megrendelése - és a befizetett előleg - egyik pillanatról a másikra odaveszhet.

A kiskasszák megrendelésére vonatkozó (egyébként már lejárt határidejű) követelményt az OKSZ szerint célszerű haladéktalanul törölni a pénztárgépekről szóló 3/2013. NGM rendeletből, felváltva az átállás, üzembe helyezés új, teljesíthető határidejével.

Azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint akár üzletének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel, az OKSZ kiemeli: a kiskasszák esetében nincs előírt jövőbeni átállási határidő, így bármelyik kisbolt azonnal bezárható, ha ilyen tartalmú rendeletet alkot a szaktárca, hiszen az átállás eredeti határideje 2013. május 1., a türelmi időszak augusztus 31. volt, amelyek már rég lejártak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm