Pénztárgépek: elmaradt a nagy bejelentés

2013. július 17. 15:35

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután sajtótájékoztatót tartott az online pénztárgépekről. Bár a szakma felől érkezett jelzés arra, hogy még tovább kellene tolni a kasszacsere határidejét, Varga Mihály szerint inkább egy ideig nem büntet az adóhatóság. Az eredetileg betervezett 95 milliárd forint helyett az idei évre 45-50 milliárd forintos bevételt várnak az online kasszáktól. A Pénzcentrum.hu mutatja a friss részleteket.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat rugalmas volt, és mérlegelte azon szakmai szervezetek álláspontját, akik szerint ki kellett tolni a kasszacsere határidejét - július helyett szeptemberre. Mára már el is készültek az engedélyezett onlinekasszák prototípusai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig országos tájékoztató kampányba kezd, hogy folyamatosan informálják a vállalkozókat a fejleményekről.

A vállalkozók számára kamarai ajánlást építenek be a rendszerbe, ez biztosítja a boltosok számára, hogy ne csaló, trükköző kereskedőktől vásároljanak kasszát, hanem stabil hátterű, megfelelő szervizhálózattal rendelkező forgalmazó pénztárgépét rendeljék meg. Így próbálják meg kiküszöbölni azt, hogy esetleg eltűnik a befizetett előleg, és a gép sem érkezik meg a határidőre. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapján lesz elérhető a javasolt gyártók, forgalmazók listája.


A kormány felgyorsítaná a gyártási és forgalmazási folyamatot, tárgyalnak a gyártókkal, azokkal is, akiknek készüléke még engedélyezésre vár. A gyártást a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül állami hitellel támogatják - a hitellel támogatott gyártóktól ugyanakkor elvárják, hogy a lehető legkedvezőbb árral kínálják a pénztárgépeket.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy volt olyan gyártó, aki korábban úgy nyilatkozott, másfél évet is igénybe vehet a gépek tesztelése - ezt elvileg sikerült leszűkíteni néhány hónapra.

Nem tolják tovább a határidőt, de...

Augusztus 31-e a csere határideje, ezt követően a NAV ellenőrizni fogja a kereskedőket, hogy megtörtént-e a gép cseréje, vagy ha nem, a vállalkozó rendelkezik-e a megrendeléssel. A miniszter arra kéri a vállalkozókat, hogy ne késlekedjenek az ügyintézéssel. A jogkövetkezmények alóli mentesség csak akkor lehetséges, ha igazolt, és az ajánlási listán szereplő gyártótól van megrendelése a kassza üzemeltetőjének. A NAV-tól azt kéri a miniszter, hogy a támogatási igényt (kasszánként 50 ezer forint a kisvállalkozásoknál) minél hamarabb bírálják el.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Újságírói kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a ráutaló magatartással a vállalkozó akkor jár el a legkisebb kockázattal, hogy amikor tudja, a lehető leghamarabb megrendeli a gépet. Ugyanakkor Varga Mihály nem konkretizálta, hogy meddig lehet "lebegtetni" a kasszacserét, azaz meddig védekezhet a boltos azzal, hogy ő megrendelte a kasszát, de azt még nem szállították le számára.

A miniszter nem lát lehetőséget arra, hogy magasabb legyen a kasszacseréhez nyújtott állami támogatás összege, mint mondta, ennek az összegnek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy mindenki végre tudja hajtani a pénztárgépek cseréjét.

Parragh László, az MKIK elnöke a trükköző pénztárgép-forgalmazókról elmondta: korántsem biztosak abban, hogy a kis cégek teljesíteni tudják a megrendelést,lehetnek olyanok, akik eltűnnek majd a megrendelők pénzével. Ezek a "kóklerek" mindig a legkisebb vállalkozásokat veszélyezteti leginkább - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07