15 °C Budapest

Pénztárgépek: elmaradt a nagy bejelentés

2013. július 17. 15:35

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután sajtótájékoztatót tartott az online pénztárgépekről. Bár a szakma felől érkezett jelzés arra, hogy még tovább kellene tolni a kasszacsere határidejét, Varga Mihály szerint inkább egy ideig nem büntet az adóhatóság. Az eredetileg betervezett 95 milliárd forint helyett az idei évre 45-50 milliárd forintos bevételt várnak az online kasszáktól. A Pénzcentrum.hu mutatja a friss részleteket.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat rugalmas volt, és mérlegelte azon szakmai szervezetek álláspontját, akik szerint ki kellett tolni a kasszacsere határidejét - július helyett szeptemberre. Mára már el is készültek az engedélyezett onlinekasszák prototípusai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig országos tájékoztató kampányba kezd, hogy folyamatosan informálják a vállalkozókat a fejleményekről.

A vállalkozók számára kamarai ajánlást építenek be a rendszerbe, ez biztosítja a boltosok számára, hogy ne csaló, trükköző kereskedőktől vásároljanak kasszát, hanem stabil hátterű, megfelelő szervizhálózattal rendelkező forgalmazó pénztárgépét rendeljék meg. Így próbálják meg kiküszöbölni azt, hogy esetleg eltűnik a befizetett előleg, és a gép sem érkezik meg a határidőre. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapján lesz elérhető a javasolt gyártók, forgalmazók listája.


A kormány felgyorsítaná a gyártási és forgalmazási folyamatot, tárgyalnak a gyártókkal, azokkal is, akiknek készüléke még engedélyezésre vár. A gyártást a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül állami hitellel támogatják - a hitellel támogatott gyártóktól ugyanakkor elvárják, hogy a lehető legkedvezőbb árral kínálják a pénztárgépeket.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy volt olyan gyártó, aki korábban úgy nyilatkozott, másfél évet is igénybe vehet a gépek tesztelése - ezt elvileg sikerült leszűkíteni néhány hónapra.

Nem tolják tovább a határidőt, de...

Augusztus 31-e a csere határideje, ezt követően a NAV ellenőrizni fogja a kereskedőket, hogy megtörtént-e a gép cseréje, vagy ha nem, a vállalkozó rendelkezik-e a megrendeléssel. A miniszter arra kéri a vállalkozókat, hogy ne késlekedjenek az ügyintézéssel. A jogkövetkezmények alóli mentesség csak akkor lehetséges, ha igazolt, és az ajánlási listán szereplő gyártótól van megrendelése a kassza üzemeltetőjének. A NAV-tól azt kéri a miniszter, hogy a támogatási igényt (kasszánként 50 ezer forint a kisvállalkozásoknál) minél hamarabb bírálják el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Újságírói kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a ráutaló magatartással a vállalkozó akkor jár el a legkisebb kockázattal, hogy amikor tudja, a lehető leghamarabb megrendeli a gépet. Ugyanakkor Varga Mihály nem konkretizálta, hogy meddig lehet "lebegtetni" a kasszacserét, azaz meddig védekezhet a boltos azzal, hogy ő megrendelte a kasszát, de azt még nem szállították le számára.

A miniszter nem lát lehetőséget arra, hogy magasabb legyen a kasszacseréhez nyújtott állami támogatás összege, mint mondta, ennek az összegnek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy mindenki végre tudja hajtani a pénztárgépek cseréjét.

Parragh László, az MKIK elnöke a trükköző pénztárgép-forgalmazókról elmondta: korántsem biztosak abban, hogy a kis cégek teljesíteni tudják a megrendelést,lehetnek olyanok, akik eltűnnek majd a megrendelők pénzével. Ezek a "kóklerek" mindig a legkisebb vállalkozásokat veszélyezteti leginkább - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM