17 °C Budapest

Pénztárgépek: elmaradt a nagy bejelentés

2013. július 17. 15:35

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután sajtótájékoztatót tartott az online pénztárgépekről. Bár a szakma felől érkezett jelzés arra, hogy még tovább kellene tolni a kasszacsere határidejét, Varga Mihály szerint inkább egy ideig nem büntet az adóhatóság. Az eredetileg betervezett 95 milliárd forint helyett az idei évre 45-50 milliárd forintos bevételt várnak az online kasszáktól. A Pénzcentrum.hu mutatja a friss részleteket.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat rugalmas volt, és mérlegelte azon szakmai szervezetek álláspontját, akik szerint ki kellett tolni a kasszacsere határidejét - július helyett szeptemberre. Mára már el is készültek az engedélyezett onlinekasszák prototípusai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig országos tájékoztató kampányba kezd, hogy folyamatosan informálják a vállalkozókat a fejleményekről.

A vállalkozók számára kamarai ajánlást építenek be a rendszerbe, ez biztosítja a boltosok számára, hogy ne csaló, trükköző kereskedőktől vásároljanak kasszát, hanem stabil hátterű, megfelelő szervizhálózattal rendelkező forgalmazó pénztárgépét rendeljék meg. Így próbálják meg kiküszöbölni azt, hogy esetleg eltűnik a befizetett előleg, és a gép sem érkezik meg a határidőre. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapján lesz elérhető a javasolt gyártók, forgalmazók listája.


A kormány felgyorsítaná a gyártási és forgalmazási folyamatot, tárgyalnak a gyártókkal, azokkal is, akiknek készüléke még engedélyezésre vár. A gyártást a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül állami hitellel támogatják - a hitellel támogatott gyártóktól ugyanakkor elvárják, hogy a lehető legkedvezőbb árral kínálják a pénztárgépeket.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy volt olyan gyártó, aki korábban úgy nyilatkozott, másfél évet is igénybe vehet a gépek tesztelése - ezt elvileg sikerült leszűkíteni néhány hónapra.

Nem tolják tovább a határidőt, de...

Augusztus 31-e a csere határideje, ezt követően a NAV ellenőrizni fogja a kereskedőket, hogy megtörtént-e a gép cseréje, vagy ha nem, a vállalkozó rendelkezik-e a megrendeléssel. A miniszter arra kéri a vállalkozókat, hogy ne késlekedjenek az ügyintézéssel. A jogkövetkezmények alóli mentesség csak akkor lehetséges, ha igazolt, és az ajánlási listán szereplő gyártótól van megrendelése a kassza üzemeltetőjének. A NAV-tól azt kéri a miniszter, hogy a támogatási igényt (kasszánként 50 ezer forint a kisvállalkozásoknál) minél hamarabb bírálják el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Újságírói kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a ráutaló magatartással a vállalkozó akkor jár el a legkisebb kockázattal, hogy amikor tudja, a lehető leghamarabb megrendeli a gépet. Ugyanakkor Varga Mihály nem konkretizálta, hogy meddig lehet "lebegtetni" a kasszacserét, azaz meddig védekezhet a boltos azzal, hogy ő megrendelte a kasszát, de azt még nem szállították le számára.

A miniszter nem lát lehetőséget arra, hogy magasabb legyen a kasszacseréhez nyújtott állami támogatás összege, mint mondta, ennek az összegnek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy mindenki végre tudja hajtani a pénztárgépek cseréjét.

Parragh László, az MKIK elnöke a trükköző pénztárgép-forgalmazókról elmondta: korántsem biztosak abban, hogy a kis cégek teljesíteni tudják a megrendelést,lehetnek olyanok, akik eltűnnek majd a megrendelők pénzével. Ezek a "kóklerek" mindig a legkisebb vállalkozásokat veszélyezteti leginkább - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?