21 °C Budapest

Mentőöv a leszakadt térségeknek? Itt vannak a szabad vállalkozási zónák

Pénzcentrum
2013. január 30. 17:02

Véglegesítette a kormány a szabad vállalkozási zónák listáját, amelyre az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térsége került fel. Jelentős részük Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A későbbiekben egyedi kormánydöntéssel további térségekben is létrejöhetnek szabad vállalkozási zónák - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Január elsejétől a szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozások speciális kedvezményt vehetnek igénybe a szociális hozzájárulási adóból. Feltétel, hogy csak az a vállalkozás élhet a lehetőséggel, amely a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti fejlesztési adókedvezményre jogosult, és a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezését megelőző hónap átlagos statisztikai állományához képest növeli a létszámát. Az adókedvezményre való jogosultság további feltétele, hogy a kedvezménnyel érintett munkavállalók ténylegesen a szabad vállalkozási zóna területén belül dolgozzanak.

A részkedvezmény egyenlő az új munkavállalóval létesített, adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszony alapján a munkavállalót az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében. Ez lényegében azt jelenti, hogy az első két évben bruttó 100 ezer forint jövedelemig nem kell megfizetni a szochot, a foglalkoztatás harmadik évében pedig 27 százalék helyett csak 12,5 százalék terheli az első 100 ezer forintot.

A részkedvezmény azon egész hónapra is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve véget ér. Az érintett vállalkozások legkorábban a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezésének hónapjától élhetnek ezzel a lehetőséggel, és legkésőbb addig a hónapig, amelyben az üzembe helyezést követő 5. év letelik.

Fontos tudni, hogy a szabad vállalkozási zónákra vonatkozó kedvezményt nem lehet sem a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő egyéb adókedvezménnyel, sem a START PLUSZ, START EXTRA, START BÓNUSZ, valamint a Karrier Híd Program megvalósítását célzó kedvezménnyel összevonni, s nem lehet a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó (bérkompenzációs) adókedvezménnyel együttesen érvényesíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiemelt adókedvezményt vehet igénybe minden vállalkozás a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozási segély (gyes), valamint a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók, a tartósan álláskeresők, illetve a 25. életévüket be nem töltött pályakezdő foglalkoztatása után is. Ha az újonnan alkalmazott munkavállaló utóbbi csoportok valamelyikébe tartozik, akkor a szabad vállalkozási zónában működő társaságnak kell eldöntenie, hogy mely jogcímen veszi igénybe az adókedvezményt az adott munkavállaló után.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?