2 °C Budapest

Mentőöv a leszakadt térségeknek? Itt vannak a szabad vállalkozási zónák

Pénzcentrum
2013. január 30. 17:02

Véglegesítette a kormány a szabad vállalkozási zónák listáját, amelyre az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térsége került fel. Jelentős részük Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A későbbiekben egyedi kormánydöntéssel további térségekben is létrejöhetnek szabad vállalkozási zónák - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Január elsejétől a szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozások speciális kedvezményt vehetnek igénybe a szociális hozzájárulási adóból. Feltétel, hogy csak az a vállalkozás élhet a lehetőséggel, amely a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti fejlesztési adókedvezményre jogosult, és a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezését megelőző hónap átlagos statisztikai állományához képest növeli a létszámát. Az adókedvezményre való jogosultság további feltétele, hogy a kedvezménnyel érintett munkavállalók ténylegesen a szabad vállalkozási zóna területén belül dolgozzanak.

A részkedvezmény egyenlő az új munkavállalóval létesített, adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszony alapján a munkavállalót az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében. Ez lényegében azt jelenti, hogy az első két évben bruttó 100 ezer forint jövedelemig nem kell megfizetni a szochot, a foglalkoztatás harmadik évében pedig 27 százalék helyett csak 12,5 százalék terheli az első 100 ezer forintot.

A részkedvezmény azon egész hónapra is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve véget ér. Az érintett vállalkozások legkorábban a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezésének hónapjától élhetnek ezzel a lehetőséggel, és legkésőbb addig a hónapig, amelyben az üzembe helyezést követő 5. év letelik.

Fontos tudni, hogy a szabad vállalkozási zónákra vonatkozó kedvezményt nem lehet sem a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő egyéb adókedvezménnyel, sem a START PLUSZ, START EXTRA, START BÓNUSZ, valamint a Karrier Híd Program megvalósítását célzó kedvezménnyel összevonni, s nem lehet a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó (bérkompenzációs) adókedvezménnyel együttesen érvényesíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiemelt adókedvezményt vehet igénybe minden vállalkozás a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozási segély (gyes), valamint a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók, a tartósan álláskeresők, illetve a 25. életévüket be nem töltött pályakezdő foglalkoztatása után is. Ha az újonnan alkalmazott munkavállaló utóbbi csoportok valamelyikébe tartozik, akkor a szabad vállalkozási zónában működő társaságnak kell eldöntenie, hogy mely jogcímen veszi igénybe az adókedvezményt az adott munkavállaló után.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm