A Te béred is csak ennyit ér? Az adókedvezmény sem számít

Pénzcentrum
2013. január 20. 20:05

2012 novemberében 238 283 forint volt az átlagos bruttó kereset a nemzetgazdaságban, ami 5,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor ez nettó értelemben csak 3,2 százalékkal magasabb keresetet jelent, ami a novemberi 5,2 százalékos infláció mellett majdnem 2 százalékos nettó reálbér-csökkenést eredményezett - derül ki a KSH frissen közzétett adataiból. A versenyszférában a legalább öt főt foglalkoztatóknál 46 ezer fővel kevesebb embert alkalmaztak, mint egy évvel korábban.

Nemzetgazdasági szinten 5,4 százalékkal, ebből a versenyszférában 6,2 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A rendszeres keresetek 7,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

Ugyanakkor mindez még a versenyszférában is nettó reálbér-csökkenést jelent. Ez főként a 2012-es adóváltozásokhoz köthető, vagyis teljesen megszűnt az adójóváírás, miközben a félszuperbruttó még érvényben volt. A versenyszférában a nettó bérek így a bruttó bérektől jóval elmaradó mértékben, 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Bár novemberben már szelídült az infláció, és 5,2 százalék volt, ez a reálbérek 1,3 százalékos csökkenését hozta novemberben a versenyszférában is.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

Bár a költségvetési szférában idén novemberben először emelkedtek a nettó keresetek (ebbe beleszámítanak a közfoglalkoztatottak is), a teljes nemzetgazdaságban a nettó reálbérek így is 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

Ami egyébként jóval kedvezőbb ahhoz képest, hogy az elmúlt hónapokban 4,5 százalék körüli volt a reálbérek csökkenése. Éves átlagban még így is 3,5 százalékos reálbér-csökkenésről beszélhetünk.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

A 2012-es reálbér-indexben a családi adókedvezmények hatása már nem számít, mert a kedvezmény már 2011-ben is élt. Így az egy és többgyermekes családokat is érintette a reálbérek csökkenése.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lássuk a létszámadatokat!

A keresetekhez tartozó létszámadatok továbbra is a létszám apadását mutatják. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 1 millió 814 ezer főt alkalmaztak, ami 46 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, és az előző havihoz képest is néhány ezer fős csökkenést jelent. Szezonális kiigazítás után ugyanez a kép rajzolódik ki.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

A költségvetési szféra 21 ezer fős létszámbővülése némileg ellensúlyozta ezt. A költségvetési szféra ugyanakkor kizárólag a közfoglalkoztatás miatt bővült, a közfoglalkoztatottak nélkül a közszféra létszáma 17 ezer fővel apadt.

A közfoglalkoztatottak száma novemberben már kisebb volt az előző hónapokhoz képest, 103 ezer fő, ez azonban 28,6 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, de csak 12,6 ezer fővel magasabb a 2010 novemberinél.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások átlagos bruttó bére 73 243 forint volt novemberben, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Enyhülő infláció ellenére csökkentek a reálbérek

 

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?