13 °C Budapest

Havi 25 ezer forintot bukhatsz egyetlen szó miatt

Pénzcentrum
2013. január 22. 15:07

Csak főállásúak lehetnek a kisadózók a hatályos jogszabályszöveg szerint - állítja Angyal József okleveles adószakértő a január 2-án közzétett OTS-nyilatkozatában. Második nekifutásra sem sikerült ugyanis az Országgyűlésnek jól megfogalmaznia a vonatkozó rendelkezést. Felvetésére eddig sem az adóhatóság, sem a Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált hivatalosan. Az adóhatóság tévesen idézi a jogszabályi rendelkezést a kata adóalanyiság bejelentésére is szolgáló nyomtatvány kitöltési útmutatójában, amellyel azt a látszatot kelti, mintha az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelő lenne a törvény. A nyomtatványon közlendő információk nem alkalmasak arra, hogy az adóhatóság meg tudja állapítani annak a tényét, az adott vállalkozás főállásúnak minősül-e vagy sem.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 2.§ 8. pontja határozza meg a főállású kisadózó fogalmát. Eszerint az a kisadózó, aki a tárgy hónap bármely napján nem felel meg az alábbi feltételek valamelyikének:

a) legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll,

b) a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül,

c) a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek minősül,

d) a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak minősül,

e) olyan magánszemély, aki 2011. december 31-én - a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított - I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy

f) rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű;

A jelenlegi törvényszöveg ("valamelyikének") azt jelenti, hogy egyetlen katás vállalkozás sem lehet nem főállású, amelynek a főállásúakra vonatkozó havi 50 ezer forint adó helyett csak 25 ezer forintot kellene fizetnie. A felsorolt feltételek valamelyike ugyanis biztosan nem fog teljesülni - magyarázza Angyal József. Senki sem lehet ugyanis egyszerre heti 36 órában biztosított, ezzel egyidejűleg kiegészítő tevékenységet folytató, ezzel egyidejűleg külföldön biztosított, ezzel egyidejűleg más tagállamban biztosított, ezzel egyidejűleg rokkantsági ellátásban részesülő.

Az adószakértő szerint úgy szólna helyesen a törvény, hogy főállású kisadózó az a kisadózó, aki a tárgy hónap bármely napján nem felel meg az alábbi feltételek egyikének sem. Ezt az álláspontját matematikai logikai levezetéssel is alátámasztja. Véleménye szerint a jogalkotó nem tudott megbirkózni a matematikai logika "negáció" (nem), az "és", illetve a "vagy" műveleteivel.

Jelölje "F" a főállású kisadózót, "A" a heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban lévőt, "B" pedig a kiegészítő tevékenységet folytatót. A jogalkotói szándék az volt, hogy a nem főállású fogalmát határozza meg a törvény, ami szerint nem F=A vagy B lenne. Ebből a következő negáció (tagadás) nélküli logikai feltétel következett volna: F= nem A és nem B. Vagyis ha az egyik feltétel sem teljesül, akkor lesz főállású a kisadózó, ha már egynek is megfelel, akkor nem minősülne főállásúnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az érintett rendelkezés sürgős módosítására lenne szükség - véli Angyal József. Úgy gondolja, a félresikerült törvényszöveg is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a vártnál jóval kevesebb mikrovállalkozás választotta az újfajta tételes adózási lehetőséget.

KATTINTS a számokért: Mire várnak a kisvállalkozók? Lassan mozdulnak rá az új adókra

Kozmetikázta a törvényszöveget az adóhatóság

Az adószakértő, aki egyben szoftverfejlesztő is, meglepődve tapasztalta, hogy az adóhatóság tévesen idézi a kifogásolt definíciót az egyéni vállalkozók számára rendszeresített, egyebek között a kata adóalanyiság bejelentésére is szolgáló nyomtatvány (13T101E) kitöltési útmutatójában. A dokumentum 8. oldalán az olvasható, hogy "főállású kisadózó az a kisadózó, aki a tárgyhó bármely napján nem felel meg az alábbi feltételeknek". A "valamelyikének" szó elhagyásával az adóhatóság tartalmilag megváltoztatta a törvény szövegét. Így ugyanis már azt jelenti, hogy ha a vállalkozás egy feltételnek sem felel meg, akkor főállásúnak minősül - magyarázza az adószakértő. Az adóhatóság azt a látszatot kelti, mintha az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelő lenne a törvény.

A NAV ezzel kvázi megelőlegezte a törvénymódosítást, ehhez azonban nincs joga - hangsúlyozza Angyal József. Az adószakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány hivatalba lépése után elfogadott jogalkotásról szóló törvény is kimondja: "a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie", ami különösen fontos lenne egy teljesen új adónemre vonatkozó szabályok megalkotásánál.

Az említett bejelentő nyomtatvány további hiányossága, hogy kizárólag a kisadózótól várja el, ítélje meg, hogy főállásúnak minősül-e vagy sem. Ugyan a törvény előírja, a bejelentésben nyilatkozni kell a vállalkozásnak arról, hogy a kisadózó főállásúnak minősül-e, a főállású kisadózói jogállás tényét azonban az adóhatóságnak kell megállapítania, amiről a nyilvántartásba vételről értesítő levélben tájékoztatni kell a kisadózó vállalkozást.

A nyomtatvány azonban nem tartalmaz olyan részt, ahol meg kellene jelölnie a vállalkozásnak, hogy a bejelentett kisadózó legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll-e, kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e, külföldön biztosított személy-e, más tagállamban biztosítottnak minősül-e, baleseti, rokkantsági nyugdíjra jogosult-e, rokkantsági ellátásban részesül-e. Enélkül viszont az adóhatóság nem tudja megállapítani annak a tényét, hogy a kisadózó főállású-e vagy sem - szögezi le Angyal József. Amennyiben ezeket a választási lehetőségeket tartalmazná a nyomtatvány, akkor már annak megalkotásakor kiderült volna, hogy a felsorolt feltételek valamelyikének biztosan nem felel meg a kisadózó.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem