25 °C Budapest

Gyászos évet zártak az építőipari vállalkozások

2011. január 22. 16:02

2010-ben 3822 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez 14,5%-kal több, mint az előző esztendőben. Emellett 2010-et 2009-cel összevetve nőtt a végelszámolások, végrehajtások és az új cégalapítások száma is - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Mindez annak ellenére, hogy az év utolsó hónapjait összehasonlítva az eljárások számai csökkentek.

Folytatódik az építőipari cégek fluktuációjának novemberben tapasztalt lassulása: az egy hónappal ezelőttihez képest 2010 decemberében mérséklődött a felszámolások növekedésének üteme, a végelszámolások és az új vállalkozások száma pedig abszolút értékben el is marad a tavaly novemberitől.

Ennek ellenére az egész éves összehasonlítás a felszámolások 14,5 százalékos növekedését mutatja. Az ország összes vállalkozását tekintve az építőipar átlag alatti felszámolást szenvedett el, hiszen az összágazati átlag 17 százalék. 2010-ben az ágazatban 3822 vállalkozás dőlt be adósságokat hagyva maga után. Mindez annak ellenére történt, hogy december volt az év második legkevesebb bedőlést eredményező hónapja: 244 céggel szemben tettek közzé felszámolási eljárást, amiben feltehetőleg szerepet játszott az ünnepek miatti kevesebb munkanap és a cégbírósági szabadságolások is.

A felszámolásokkal szinte megegyező ütemben nőtt az új vállalkozások aránya az ágazatban. A 2009-hez képest mért 14,7 százalékos növekedés 5783 új építőipari céget jelent. A december végi adatok összevetése szerint azonban folytatódott az október-novemberi csökkenő tendencia, hiszen az előző év decemberéhez képest a cégalapítások aránya 8,2 százalékos csökkenést mutat.

A 2010-ben végelszámolás alá vont 2183 vállalkozás 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A decemberi eredményeket összehasonlítva azonban éppen ellenkező irányú trendet láthatunk: 25 százalékkal kevesebb végelszámolás indult, mint 2009 utolsó hónapjában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója úgy véli: "A végelszámolások csökkenését korántsem lehet pozitív trendként értékelni. A magas felszámolási arány mellett a folyamat inkább arra vall, hogy az ágazat szereplői közül sokan már meg sem kísérelnek tisztán, adósságok nélkül kiszállni a gazdaságból, hanem, talán végső elkeseredésükben, a végsőkig igyekeznek működtetni cégüket, még a reális fenntarthatóságon túl is."

A KSH januárban közzétett adatai sem adnak okot a derűlátásra, hiszen mind az építőipari termelés, mind a szerződésállomány csökkenést mutat az elmúlt egy év folyamán.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?