Földre hull a szerszám - tucatnyi építőipari céget számolnak fel naponta

2010. november 15. 16:58

Októberben 340 céggel szemben indult felszámolási eljárás az építőiparban, ami 10%-os növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Októberben - nem kis meglepetésre - kevesebb céget alapítottak a szektorban, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Közben az összes cég körében a felszámolások száma ma meghaladta a tavalyi egész évi értéket.

Októberben 340 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás az építőiparban, ezzel az idén bedőlt cégek száma a 10. hónap végén átlépte a háromezres határt. A havi érték az idei rossz eredmények között nem kiemelkedő, de tavaly októberhez képest 10%-os növekedést mutat, miközben az év eddig eltelt részében közzétett 3280 felszámolás 14%-kal haladja meg a tavalyi tízhavi értéket.

"Egyhavi adatból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ezért csak remélni tudjuk, hogy megváltozik a trend" - nyilatkozta a váratlan adattal kapcsolatban Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Csorbai hozzátette, hogy az építőipar szeptemberi teljesítményéről ma kiadott KSH-adat sem támasztja alá, hogy az ágazat helyzete javulna.

Ugyancsak meglepetést keltett, hogy az ágazatban októberben "csak" 427 cég alakult, ez ugyanis alatta marad az elmúlt hónapokban megszokott mennyiségnek, és 21%-kal kevesebb a tavalyi azonos havi értéknél is.

"A nagy trendfordulók ritkán kezdődnek ilyen hirtelen váltással, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy itt sokkal inkább átmeneti visszaesésről van szó. Sem a jogi, sem a gazdasági környezet nem indokolja, hogy a cégeiket felszámolásból felszámolásba vezetők cégalapítási kedve csökkenjen" - mondja az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint ebben csak a cégalapítás szigorítása vagy a cégvezetéstől való eltiltás szabályainak következetes alkalmazása hozhatna kedvező fordulatot, ez viszont továbbra is várat magára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az építőiparban már a hónap elején, az összes cég körében azonban a mai napon haladta meg az idén felszámolás alá vont cégek száma a tavalyi egész éves értéket. 2009-ben egy év alatt 15 087 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, idén a mai nappal bezárólag már 15 195 cég jutott hasonló sorsra. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?