26 °C Budapest

Földre hull a szerszám - tucatnyi építőipari céget számolnak fel naponta

2010. november 15. 16:58

Októberben 340 céggel szemben indult felszámolási eljárás az építőiparban, ami 10%-os növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Októberben - nem kis meglepetésre - kevesebb céget alapítottak a szektorban, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Közben az összes cég körében a felszámolások száma ma meghaladta a tavalyi egész évi értéket.

Októberben 340 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás az építőiparban, ezzel az idén bedőlt cégek száma a 10. hónap végén átlépte a háromezres határt. A havi érték az idei rossz eredmények között nem kiemelkedő, de tavaly októberhez képest 10%-os növekedést mutat, miközben az év eddig eltelt részében közzétett 3280 felszámolás 14%-kal haladja meg a tavalyi tízhavi értéket.

"Egyhavi adatból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ezért csak remélni tudjuk, hogy megváltozik a trend" - nyilatkozta a váratlan adattal kapcsolatban Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Csorbai hozzátette, hogy az építőipar szeptemberi teljesítményéről ma kiadott KSH-adat sem támasztja alá, hogy az ágazat helyzete javulna.

Ugyancsak meglepetést keltett, hogy az ágazatban októberben "csak" 427 cég alakult, ez ugyanis alatta marad az elmúlt hónapokban megszokott mennyiségnek, és 21%-kal kevesebb a tavalyi azonos havi értéknél is.

"A nagy trendfordulók ritkán kezdődnek ilyen hirtelen váltással, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy itt sokkal inkább átmeneti visszaesésről van szó. Sem a jogi, sem a gazdasági környezet nem indokolja, hogy a cégeiket felszámolásból felszámolásba vezetők cégalapítási kedve csökkenjen" - mondja az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint ebben csak a cégalapítás szigorítása vagy a cégvezetéstől való eltiltás szabályainak következetes alkalmazása hozhatna kedvező fordulatot, ez viszont továbbra is várat magára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az építőiparban már a hónap elején, az összes cég körében azonban a mai napon haladta meg az idén felszámolás alá vont cégek száma a tavalyi egész éves értéket. 2009-ben egy év alatt 15 087 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, idén a mai nappal bezárólag már 15 195 cég jutott hasonló sorsra. 

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM