19 °C Budapest

Kevés az új befektető a kkv szektorban

2010. december 1. 13:02

Tavaly a kis-és középvállalkozói szektorba befolyt 22 milliárd forintnyi friss tőkebefektetésből mindössze 1,6 milliárd forint érkezett új befektetőktől, ami durván harmada az előző évinek. A Start Tőkegarancia Zrt. által készített felmérés szerint a tőkebefektetések nagy része a mikro-vállalkozásokba ment.


Az Opten adatbázisa alapján készült vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 2009-ben 360 társaságban közel 22 milliárd forint értékben valósult meg tőkeemelés, és a forrás az esetek többségében a meglévő tulajdonosi körből érkezett. A külső tőkebevonás a korábbi évekhez viszonyítva számszerűen és értékileg is jelentősen csökkent. 

A tavalyi évben kevés volt a 100 millió forint feletti befektetés, az ügyletek mindössze 10 százalékát tették ki, így az átlagos befektetés értéke közel a felére mérséklődött. 

Az ágazatokat nézve elmondható, hogy a kereskedelmi vállalkozásokba irányuló befektetések jelentős mértékben megcsappantak, miközben a mezőgazdasági szektor népszerűsége növekedett. Komoly gondot jelent azonban, hogy kimondottan kevés tőke áramlott a kutatás-fejlesztési területekre.

A régiókon belül Közép-Magyarország áll a legjobban, értékben (27%) és darabszámban (37%) egyaránt, majd a dunántúli és az alföldi régiók következnek. Észak-Magyarországon gyakorlatilag nem realizálódott tavaly befektetés.

A Start Tőkegarancia Zrt. mai tájékoztatón elhangzott: a hazai kkv-k vállalkozói kedve meghaladja ugyan a környező piacok szintjét, viszont kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, mint a fejlett piacokon. Fontos hátránya a fejlődésnek a magyar vállalkozások átláthatatlansága (a fekete könyvelés és foglalkoztatás), az idegen nyelv és üzleti ismeretek hiánya, illetve az EU szabályozás ismeretei sem állnak rendelkezésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2010-ben a vállalkozásokat segítve új finanszírozási elem jött létre. Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram az öt évnél fiatalabb cégek számára biztosít 45 milliárd forintos forrást, nyolc kockázati tőkealapon keresztül, tőkebefektetés formájában.  A várakozások szerint jövőre, a JEREMIE alapok létrejöttével többszörösére növekedhet a kkv-kba irányuló tőkebefektetés nagysága.


Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?