21 °C Budapest

Gyász, könny és dráma a magyar cégtemetőben

2010. december 11. 16:02

16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma Egy hónap alatt 1 627, az év első 11 hónapjában pedig 16 513 céggel szemben indult felszámolási eljárás, így év végére a bedőlt cégek száma meghaladja a 17 500-at - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az új cégek száma ezzel szemben a második egymást követő hónapban mutatott csökkenést.

"Lassan egy normális válságrégió képét kezdik kirajzolni a magyar cégstatisztikák" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója azt követően, hogy a cég közzétette a novemberi felszámolási, végelszámolási és cégalapítási adatokat. Eszerint novemberben ismét jelentősen, 16%-kal nőtt a felszámolásra jutó cégek száma, és második egymást követő hónapban jegyeztek be kevesebb céget, mint egy évvel korábban.

A magyar válság eddig abban különbözött a más országokban tapasztalttól, hogy a cégalapítások száma a legnehezebb időszakokban sem csökkent számottevően. Novemberben azonban összesen 2 627-et céget jegyeztek be, 21%-kal kevesebbet, mint egy hónappal korábban,. "Azt tudjuk, hogy eddig is számos újrakezdő próbált adósságot hátrahagyó cége után új céget alapítani. Most sem ők hagytak föl ezzel a piaczavaró tevékenységgel, sokkal inkább az a helyzet, hogy már ők sem tudják kompenzálni a valós piaci igények szülte tisztességes cégalapítások csökkenését" - mondja Csorbai Hajnalka.

Az év első 11 hónapjában ezzel 16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma, így feltételezhető, hogy az év végére meghaladja az év elején becsült 17 500-at. "Decemberben az ünnepek miatt rendszerint az átlagosnál 10-20%-kal kevesebb felszámolást tesznek közzé, de így is feltételezhető, hogy átlépjük az előrejelzett számot, és a növekedés a múlt évhez viszonyítva eléri a 17-18%-ot" - nyilatkozta az Opten stratégiai igazgatója.

Idén novemberben a megszokottnál és a tavalyinál is kevesebb végelszámolási értesítő jelent meg. Az Opten igazgatója szerint itt is arra kell figyelni, hogy a III. negyedév eddig eltelt hónapjaiban ez mindkétszer így történt. "Úgy látjuk, hogy az eddig talpon maradó vállalkozások már nem adják meg egykönnyen magukat, a cégvezetők az utolsó pillanatig reménykednek, hogy fordulat következik be az üzleti környezetben és a megrendelésekben, esetleg fizetőképessé válnak azok a cégek, amelyek felettük állnak a lánctartozásban." Sajnos ez rendszerint hiú ábrándnak bizonyul, de ekkor már nincs mód a cégek megmentésére, de még tisztességes bezárására sem. Csorbai szerint ezt támasztja az is, hogy a végelszámolások mind nagyobb aránya fordul át felszámolásba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Új csődtörvény kellene

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?