0 °C Budapest

Gyász, könny és dráma a magyar cégtemetőben

2010. december 11. 16:02

16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma Egy hónap alatt 1 627, az év első 11 hónapjában pedig 16 513 céggel szemben indult felszámolási eljárás, így év végére a bedőlt cégek száma meghaladja a 17 500-at - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az új cégek száma ezzel szemben a második egymást követő hónapban mutatott csökkenést.

"Lassan egy normális válságrégió képét kezdik kirajzolni a magyar cégstatisztikák" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója azt követően, hogy a cég közzétette a novemberi felszámolási, végelszámolási és cégalapítási adatokat. Eszerint novemberben ismét jelentősen, 16%-kal nőtt a felszámolásra jutó cégek száma, és második egymást követő hónapban jegyeztek be kevesebb céget, mint egy évvel korábban.

A magyar válság eddig abban különbözött a más országokban tapasztalttól, hogy a cégalapítások száma a legnehezebb időszakokban sem csökkent számottevően. Novemberben azonban összesen 2 627-et céget jegyeztek be, 21%-kal kevesebbet, mint egy hónappal korábban,. "Azt tudjuk, hogy eddig is számos újrakezdő próbált adósságot hátrahagyó cége után új céget alapítani. Most sem ők hagytak föl ezzel a piaczavaró tevékenységgel, sokkal inkább az a helyzet, hogy már ők sem tudják kompenzálni a valós piaci igények szülte tisztességes cégalapítások csökkenését" - mondja Csorbai Hajnalka.

Az év első 11 hónapjában ezzel 16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma, így feltételezhető, hogy az év végére meghaladja az év elején becsült 17 500-at. "Decemberben az ünnepek miatt rendszerint az átlagosnál 10-20%-kal kevesebb felszámolást tesznek közzé, de így is feltételezhető, hogy átlépjük az előrejelzett számot, és a növekedés a múlt évhez viszonyítva eléri a 17-18%-ot" - nyilatkozta az Opten stratégiai igazgatója.

Idén novemberben a megszokottnál és a tavalyinál is kevesebb végelszámolási értesítő jelent meg. Az Opten igazgatója szerint itt is arra kell figyelni, hogy a III. negyedév eddig eltelt hónapjaiban ez mindkétszer így történt. "Úgy látjuk, hogy az eddig talpon maradó vállalkozások már nem adják meg egykönnyen magukat, a cégvezetők az utolsó pillanatig reménykednek, hogy fordulat következik be az üzleti környezetben és a megrendelésekben, esetleg fizetőképessé válnak azok a cégek, amelyek felettük állnak a lánctartozásban." Sajnos ez rendszerint hiú ábrándnak bizonyul, de ekkor már nincs mód a cégek megmentésére, de még tisztességes bezárására sem. Csorbai szerint ezt támasztja az is, hogy a végelszámolások mind nagyobb aránya fordul át felszámolásba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Új csődtörvény kellene

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem