17 °C Budapest

Koldusbotra juthat a magyar sztár! Zűrös adósságok

2010. november 6. 14:02

Akár teljes vagyona rámehet Erdélyi Mónikának veszteséges vállalkozására. Volt párjával alapított cégük 46,475 millió forintos mínuszban van. Nem az ő vállalkozásuk az egyetlen, amely problémákkal küzd: idén augusztus végéig több cég ment tönkre Magyarországon, mint 2008-ban egész évben.

Az RTL Klub exműsorvezetője volt párjával, Mukli Gyulával alapított közös céget, amely már az első évben veszteséget termelt - tudta meg a Blikk. A cégbírósági adatok szerint a volt pár 2005-ben alapított közös kft-je 2006-tól folyamatosan deficites, olyannyira, hogy mára már 46,475 millió forintos mínuszban van a vállalkozásuk.

Mónika mindent megtett azért, hogy vállalkozásait népszerűsítse tevékenységeiről, ám úgy tűnik, ez sem volt elég. Egy évvel később már mínusz 28,8 millió forint volt a cég saját tőkéje, azaz a vállalkozás addigra összesen ennyi veszteséget termelt, 2009-re pedig a deficit már mínusz 46,475-re rúgott.

Egy adószakértő szerint Mónika cégét fel kellett volna már számolni, vagy át kellett volna alakítani betéti társasággá. Mónika több szempontból is bajban lehet, ugyanis ha az APEH kiszúrja, hogy egy cég nem adta be az egyik éves mérlegét, arra mulasztási bírságot szabnak ki, amely akár egymillió forint is lehet, vagy felfüggesztik az adószámát, és törlik is, onnantól kezdve pedig nem végezheti tovább a tevékenységét.

Idén szeptemberig már több cég ment tönkre, mint 2008-ban összesen

Idén augusztus végéig több cég ment tönkre Magyarországon, mint 2008-ban egész évben. Akkor december végéig 11 451 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, most nyolc hónap alatt 11 512 jutott hasonló sorsra - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből. 2009 első nyolc hónapjához viszonyítva a növekedés 19%-os.

Az esztendő nyolcadik hónapjában a szabadságolások miatt évről évre alacsony az induló cégbírósági eljárások száma, így nem meglepő, hogy az augusztusban fele annyi felszámolást tettek közzé, mint júliusban. Ennek ellenére az előző év azonos havához viszonyított növekedés csaknem 50%-os. Tavaly augusztusban 576 céggel szemben indult fizetőképességi eljárás, idén viszont 857-et regisztrált az Opten.

"Idén már több felszámolási eljárás indult meg, mint a válság elejét is magában foglaló 2008-ban. Akkor egész évben 11 451 cég ment tönkre, most 11 512-vel szemben indult meg az eljárás augusztus végéig" - mondta el Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A tavalyi év azonos időszakhoz képest az idei első 8 hónapban 19,2%-os a növekedés, így az igazgató szerint a tendencia nemhogy a bedőlések növekedésének lassulásáról, épp ellenkezőleg, gyorsulásáról tanúskodik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lassabb ütemben bár, de az előző év azonos időszakához képest emelkedett a végelszámolással megszüntetett cégek száma is. Tavaly nyolc hónap alatt 8880 cég bezárásáról hoztak döntést a tulajdonosok, idén viszont már 9743 cég húzta le a rolót, így a növekedés nem egészen 10%-os. "Itt is figyelemre méltó, hogy bár augusztusban általában kevés új eljárás indul, a most bejelentett végelszámolások száma mégis meghaladja az ezret, ami néhány éve még a legerősebbnek mondott hónapokban is elképzelhetetlen lett volna" - hívja föl a figyelmet az Opten igazgatója.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?