Brutális adósságokat hagynak maguk után a bedöntött építőipari cégek

2010. december 18. 16:02

A múlt hónapban összesen 308 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez 2,3%-kal több, mint egy évvel korábban. Emellett a tizenegyedik hónapban az egy évvel korábbival összevetve csökkent a végelszámolások és az új cégalapítások száma - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az idei összes felszámolás száma november folyamán haladta meg a tavalyi egész éves értéket.

Folytatódik az építőipari cégek fluktuációjának októberben tapasztalt lassulása: az egy hónappal ezelőttihez képest jelentősen mérséklődött a felszámolások növekedésének üteme, sőt a végelszámolások és az új vállalkozások száma abszolút értékben is elmarad a tavaly novemberitől.

A tizenegyedik hónapban az ágazatban 308 vállalkozás dőlt be adósságokat hagyva maga után. Ez csak 2,3%-kal több céget jelent a tavaly novemberinél, így ez idén az év harmadik legkevesebb bedőlést eredményező hónapja (beleértve a szabadságolások miatt hagyományosan "eseménytelen" augusztust is). Egy hónappal korábban még 10%-os volt a növekedés - igaz, már az is a változás ütemének lassuló tendenciáját mutatta. A novemberi lassulás főleg az év eddigi folyamataival összevetve szembetűnő, hiszen a tizenegyedik hónap végéig bedöntött 3590 építőipar cég 16,3%-os emelkedést jelent.

"A javulás csak viszonylagos, hiszen az idén felszámolásba vitt vállalkozások száma november folyamán már meghaladta a tavalyi egész éves értéket" - kommentált Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A felszámolások meglepő alakulásánál is meghökkentőbb, hogy mind októberhez, mind pedig tavaly novemberhez képest nagyon jelentősen csökkent az új cégek alapításának száma az ágazatban. Novemberben 304 új vállalkozást jegyeztek be, ami az októberi 427 új céghez mérten 28,9%-os, az előző év novemberéhez képest pedig 20,9%-os csökkenést mutat.

A tavalyinál kevesebb cég bezárásáról döntöttek idén tulajdonosaik: a novemberben végelszámolás alá vont 163 vállalkozás 23,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Erősen kérdéses, hogy az ágazatban az utóbbi két hónapban tapasztalt jelenségek a konszolidáció vagy az apátia kezdetének jelei, hiszen olyan ágazatról beszélünk, amelyben a megszűnő cégek több mint kétharmada adósságokat hagy maga után, tovább nehezítve az életben maradtak helyzetét" - fogalmazott az Opten stratégiai igazgatója. Mindenesetre a KSH ma közzétett adatai sem adnak okot a derűlátásra, hiszen mind az építőipari kibocsátás, mind a szerződésállomány csökkenést mutat az elmúlt egy év folyamán.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?