23 °C Budapest

A pesti celebétterem drámája: örök lakat vár rá

2011. január 4. 04:44

Bajor Imrének - néhány hónappal ezelőtti összeomlása után - mostanra sikerült teljesen összeszednie magát, csődbe ment éttermének ajtaját mégsem nyitja ki újra.

A színész ma azonban már egy kortyot sem iszik, majdnem tíz kilótól szabadult meg, visszatért a képernyőre és a színpadra is, és nemrégiben egy hajbeültetésre is rászánta magát. Saját bevallása szerint teljesen újjászületett, és ma már nem hibáztat senkit azért a sok rosszért, ami az utóbbi hónapokban történt vele.

Mindezek ellenére csődbement éttermét nem nyitja meg újra, hiszen saját bevallása szerint már túltette magát a kudarcon, és nem szeretne a múlttal foglalkozni - tudta meg a Bors.

Százmilliárdokat költ szexre a magyar - Kattints!

A színész barátai és rajongói azonban nem mondtak le teljesen a Kicsihuszárról, hiszen családi, céges vagy éppen szilveszteri bulikkal mentenék meg a vendéglőt, Bajor Imre azonban hajthatatlan. Mint mondta, semmi esetre sem nyitja ki fél éve bezárt éttermét, hiszen már egyáltalán nem akar olyan dolgokkal foglalkozni, amihez nem ért. Szívesebben marad a színpadnál, hiszen ott bőven akad tennivalója.

Kevés a befektető a kkv-szektorban

2009-ben a kis-és középvállalkozói szektorba befolyt 22 milliárd forintnyi friss tőkebefektetésből mindössze 1,6 milliárd forint érkezett új befektetőktől, ami durván harmada az előző évinek. A Start Tőkegarancia Zrt. által készített felmérés szerint a tőkebefektetések nagy része a mikro-vállalkozásokba ment.

Az Opten adatbázisa alapján készült vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 2009-ben 360 társaságban közel 22 milliárd forint értékben valósult meg tőkeemelés, és a forrás az esetek többségében a meglévő tulajdonosi körből érkezett. A külső tőkebevonás a korábbi évekhez viszonyítva számszerűen és értékileg is jelentősen csökkent.

2009-ben kevés volt a 100 millió forint feletti befektetés, az ügyletek mindössze 10 százalékát tették ki, így az átlagos befektetés értéke közel a felére mérséklődött.

Az ágazatokat nézve elmondható, hogy a kereskedelmi vállalkozásokba irányuló befektetések jelentős mértékben megcsappantak, miközben a mezőgazdasági szektor népszerűsége növekedett. Komoly gondot jelent azonban, hogy kimondottan kevés tőke áramlott a kutatás-fejlesztési területekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A régiókon belül Közép-Magyarország áll a legjobban, értékben (27%) és darabszámban (37%) egyaránt, majd a dunántúli és az alföldi régiók következnek. Észak-Magyarországon gyakorlatilag nem realizálódott tavaly befektetés.

A hazai kkv-k vállalkozói kedve meghaladja ugyan a környező piacok szintjét, viszont kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, mint a fejlett piacokon. Fontos hátránya a fejlődésnek a magyar vállalkozások átláthatatlansága (a fekete könyvelés és foglalkoztatás), az idegen nyelv és üzleti ismeretek hiánya, illetve az EU szabályozás ismeretei sem állnak rendelkezésre.

2010-ben a vállalkozásokat segítve új finanszírozási elem jött létre. Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram az öt évnél fiatalabb cégek számára biztosít 45 milliárd forintos forrást, nyolc kockázati tőkealapon keresztül, tőkebefektetés formájában. A várakozások szerint 2011-ben, a JEREMIE alapok létrejöttével többszörösére növekedhet a kkv-kba irányuló tőkebefektetés nagysága.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?