22 °C Budapest

Adóssággyártó vállalkozók szennyezik a cégvilágot

2010. november 5. 15:02

Nem hozott kiugró számokat az október a cégvilágban, sőt a szeptemberi "földcsuszamlás" után mintha némiképp csitulnának a hullámok. Az idei tizedik hónapban 1413 cég ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást a hitelezők, ennél idén öt hónapban is nagyobb számot regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató. Derűlátásra azonban semmi ok, a válság csak "visszatért a rendes kerékvágásba".

A tavaly októberinél csak 11-gyel több, az idei csúcsot hozó szeptemberinél pedig 501-gyel kevesebb vállalkozás ellen indult felszámolás a múlt hónapban. Így az egy évvel korábbi bázishoz képest ugyan növekedést mutatnak a számok, ennek mértéke azonban elhanyagolható - főleg a kiugró szeptemberi 35%-kal összevetve szembetűnő a lassulás -, mindössze 0,78%-os.

"Ezekben az adatokban természetesen jelentős szerepet játszik, hogy a szeptemberi kiugrás mögött részben a nyári ügyhátralék ledolgozása áll, arról azonban semmiképpen sincs szó, hogy javulna a cégek általános likviditási helyzete" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató.

Az első tíz hónap adatai hasonló irányú változást mutatnak. Az egy évvel korábbi 32,9%-ról 18,8%-osra szelídült a január-októberi időszakban indult összes felszámolási eljárás egy év alatti növekedési üteme. Idén október végéig 14 818 társaság ellen indult eljárás, ez csak 269-cel marad el a tavalyi egész éves adattól és messze meghaladja a 2008-as 11 451-et. "A kumulált adatok azt mutatják, hogy továbbra is fennmarad a magas felszámolási arány, azaz továbbra sem lehet a válság hatásainak enyhüléséről beszélni" - véli a szakember. Az első három negyedévben 21%-os volt a növekedés üteme, az első félévben pedig még csak 15%-os.

A végelszámolások tekintetében hasonló folyamatok figyelhetők meg, a szeptemberi egy évre visszatekintő gyors növekedés után októberben jelentős, 25%-os csökkenést mutatnak a számok. Idén októberben 1065 esetben döntöttek a tulajdonosok cégeik bezárása mellett, ez 68-cal kevesebb, mint szeptemberben és 354-gyel marad el az egy évvel korábbi számtól. Az első tíz hónap alapján fennmaradt ugyan a növekedés, de a tempó számottevően lassult. Tavaly október végén 37,8%-kal több céget zártak be a tulajdonosaik, mint a megelőző évben, idén a regisztrált 11 921 eset 6,95%-os növekedést jelent.

Október az újonnan alapított cégek száma sem mutatott kiugrást egyik irányba sem az év eddig eltelt hónapjaival összevetve. A tizedik hónapban bejegyzett 3656 új vállalkozás azonban szembetűnően kevesebb mind a szeptemberinél, mind pedig az egy évvel korábbinál. Az idei kilencedik hónapban 417-tel, tavaly októberben pedig 850-nel több új céget jegyeztek be, a csökkenés egy év alatt 18,9%-os. A tíz havi kumulált adatok ezeknél szolidabb változásokat mutatnak: idén október végén 1%-kal kevesebb volt az új bejegyzések száma, mint a megelőző évben, tavaly ez az adat 4,8%-os csökkenést mutatott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Már jelenleg is túlzottan sok vállalkozás működik, így mindenképpen káros ez a magas számú cégalapítás. Jó lenne hinni, hogy a gazdasági racionalitás, vagy a kényszervállalkozók számának az adózást érintő jogszabályváltozások miatti csökkenése áll a minimális mérséklődés mögött" - mondta a stratégiai igazgató. A cégfluktuáció az októberi mérsékeltebb mozgások ellenére továbbra is magas, ami arra is utalhat, hogy az adósságokkal terhelt cégeket üzemszerűen "gyártó" és azokat hátrahagyó vállalkozók továbbra is jelen vannak a cégvilágban.

 

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?