27 °C Budapest

Cégbedöntő vállalkozók terepe lett az építőipar

2010. szeptember 20. 14:02

Az év eddig eltelt szakaszához képest kedvezőbb számokat mutatnak az Opten céginformációs szolgáltató adatai az építőipar állapotáról. Augusztusban - a nyári szabadságolások idején - mind a közzétett felszámolások, mind pedig a végelszámolások száma jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva azonban továbbra is gyorsan nő az eljárások száma, és nem mérséklődik az ágazatban tapasztalható fluktuáció sem.

Az év hetedik hónapjában rekordmennyiségű építőipari felszámolásról kellett hírt adnia az Optennek, augusztusban viszont kevesebb mint felére csökkent a fizetésképtelenségi eljárások száma. A nyolcadik hónapban 189 céget vontak felszámolás alá, 204-gyel kevesebbet, mint júliusban, az idei év eddigi legpusztítóbb hónapjában. Sőt, augusztus az egész évet tekintve is a legalacsonyabb havi értéket hozta.

"Noha a nyári hónapokban az építési főszezon általában jobb esélyeket kínál a túlélésre, a fizetésképtelenség tekintetében nem beszélhetünk az ágazat javuló trendjéről, hiszen ebben az esetben a korábbi évek azonos időszakát célszerű az összehasonlítás alapjának tekinteni" - kommentálta az első látásra talán kedvezőnek tűnő számokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A szakember véleményét támasztja alá, hogy az egy évre visszatekintő 37,9%-os növekedés ijesztően magas, még a júliusi 35,5%-os mutatót is felülmúlja, az első féléves bedőlési tempót pedig több mint kétszeresen haladja meg. Csorbai szerint nem szabad túlértékelni az augusztusi számokat: ilyenkor a szabadságolások miatt hagyományosan kevesebb cégbírósági eljárás indul, mint a többi hónapban.

A válság által leginkább sújtott ágazat mutatói augusztusban - idén első ízben - jobbak voltak, mint a nemzetgazdaság egészének adatai. A gazdaság egészében ugyanis 50%-kal több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők az egy évvel korábbinál. Ez azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének "hozzáromlását".

A júliusi rekordszámot követően a végelszámolások alakulása is csökkenést mutat. A nyolcadik hónapban 150 cég tulajdonosai döntöttek a bezárás mellett, ez 76-tal kevesebb, mint júliusban. Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 48,5%-os növekedés, szemben a júliusi 17,7%-os bővüléssel. Idén eddig összesen 1504 építőipari vállalkozás döntött tevékenysége megszüntetése mellett, míg tavaly augusztus végéig 1299.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ágazat hígulása nem lassul. Bár a végelszámolások számának gyors növekedése erre utalhatna, az új cégek alapításának ugyancsak gyors tempója érvényteleníti ezt a hatást. Augusztusban 467 új építőipari vállalkozást alapítottak, ami 34,2%-kal több az egy évvel korábbinál. Az ágazatban tehát nemhogy nem mérséklődik a cégek és tulajdonosok "jövés-menése", hanem egyre nagyobb a fluktuáció - júliusban ugyanis 22%-kal több új céget jegyeztek be, mint egy évvel korábban.

Csorbai szerint az ágazat továbbra is egyik kedvenc terepe azoknak a vállalkozóknak, akik már-már üzletszerűen hagynak hátra maguk mögött üres, adóssággal terhelt cégeket.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?