21 °C Budapest

Körbetartozás: megbukott a rendelet, nincs kötelező jelzálogjog

Pénzcentrum
2010. március 31. 09:17

Az Alkotmánybíróság visszadobta azt a törvénymódosítást, amely a körbetartozás elleni harc jegyében kötelezővé tenné, hogy egy építőipari beruházás esetén a vállalkozás jelzálogjogot kapjon. A szakmát nem érte meglepetés, mivel a szerintük a szabályozás eddig is betarthatatlan volt - írja a Napi Gazdaság.

Nem kerülhetnek a tulajdoni lapokon automatikusan széljegyre az építési vállalkozások egy beruházás megkezdésekor, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy a szerződéskötések alkalmával automatikusan jelzálogjog terhelje az ingatlant.

Ez a módosítás a körbetartozások elleni küzdelem részeként közel három éve lépett hatályba. Az akkori indoklás szerint a jelzálogjog megfelelő biztosítékot jelent az alvállalkozónak ahhoz, hogy hozzájusson a pénzéhez. Ha nem fizetnek, akkor a követelés érvényesítése érdekében akár árverésre is kerülhet az ingatlan.

A taláros testületnél landolt indítvány szerint a jelzálogjog kötelező bejegyzése önmagában alkotmányellenes, mert korlátozza a tulajdonhoz való jogot. Ezt a megállapítást nem tartotta helytállónak a testület, szerintük a körbetartozás elleni fellépés felülírhatja az egyéni érdeket.

A szabályozás azt a látszatot kelti, hogy egy építési vállalkozói szerződés megalkotásakor minden esetben az alvállalkozó a gyengébbik és a megrendelő az erősebbik fél. Ez bizonyos esetekben viszont nem így van. Karbantartási és felújítási munkáknál jelent aránytalan előnyt a vállalkozás számára, hogy jelzálogjogot kapjon, mivel itt a beruházás értéke messze elmarad az ingatlan értékétől. Márpedig az irreális volna, ha egy karbantartás után árverésre lehetne vinni egy ingatlant.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke

Tolnay Tibor, az Építőipari Vállalkozások Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint a szakmát nem érte váratlanul az Alkotmánybíróság döntése. Ők már kezdettől fogva jelezték, hogy ez a rendelkezés nem áll összhangban az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénnyel, továbbá visszaélésre is lehetőséget teremt.

A kifogásaik menet közben beigazolódtak, miután a földhivatalok sorra visszadobták a jelzálog-bejegyzési kérelmeket, az elnök mindössze 1-2 olyan esetről tud, amikor sikerült a vállalkozónak ezt bejegyeztetnie.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?