33 °C Budapest

Vége a frankhitelnek? - Összeül holnap a Bécsi Kezdeményezés

Pénzcentrum
2010. március 18. 17:02

Kelet-európai bankárok, felügyeleti hatóságok képviselői és a pénzügyi élet más szereplői gyűlnek össze pénteken Athénban, hogy az első koordinált lépést tegyék meg a lakossági devizahitelezés egyes formáinak leállítására - értesült a Reuters. Az euróhitelezést egyelőre nem korlátoznák.

A Bécsi Kezdeményezés néven ismert, pénzügyi szereplőkből álló csoport a lakossági devizahitelezés korlátozásáról tanácskozik holnapi informális találkozóján Athénban. Úgy tudni, a témában legelkötelezettebb Európai Központi Bank, valamint az EBRD és az IMF képviselői is jelen lesznek. A tervezett javaslatcsomag az euró és dollár alapú hitelezést kivéve betiltaná a devizahitelezést - praktikusan ez a svájci frank- és japán jen alapú hiteleket jelentheti.

A találkozón a posztkommunista országok pénzügyi problémáinak kezeléséről is egyeztetnek, az euróhitelek problémáinak megvitatását azonban várhatóan elnapolják, hisz ez a téma hosszabb egyeztetést igényel - írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a hírügynökség, amely arról is megemlékezik: az érintett országok közül egyedül Magyarország tett lépéseket az euró-jelzáloghitelezés korlátozására, illetve a lengyel felügyelet, a KNF jelezte múlt héten, hogy hasonló lépést fontolgat. A kelet-európai országok többségében 30-70 százalék a devizahitelek aránya, különösen népszerűek ezek a konstrukciók a jelzálog- és autóhitelezésben.


A Bécsi Kezdeményezés legutóbb az EBRD által kezdeményezett decemberi workshopon tárgyalt a devizahitelezés jövőjéről. Bár három hónap eltelt azóta, még nem tudni, közvetlen adminisztratív tiltással, vagy közvetett módon, a szigorúbb tőkekövetelmények révén lehetetlenítenék el a bankok devizahitelezését, esetleg a megbélyegzés eszközéhez nyúlnának. A Bécsi Kezdeményezéshez tartozó bankok - köztük az UniCredit, a Raiffeisen International, az Erste Group, az Intesa SanPaolo és a Societe Generale azonban önkéntes alapon kötelezettséget vállalhatnak a hasonló hitelezési gyakorlattal való felhagyásra.

Amint arról a Penzcentrum.hu korábban beszámolt , Magyarországon az AXA és az Aegon Hitel kivételével egyetlen hitelintézet sem nyújt már svájci frank alapú hitelt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 08:28
Ezekben a napokban lett 15 éves a Paprika Studios, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb televíziós mű...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?