29 °C Budapest

Vége a frankhitelnek? - Összeül holnap a Bécsi Kezdeményezés

Pénzcentrum
2010. március 18. 17:02

Kelet-európai bankárok, felügyeleti hatóságok képviselői és a pénzügyi élet más szereplői gyűlnek össze pénteken Athénban, hogy az első koordinált lépést tegyék meg a lakossági devizahitelezés egyes formáinak leállítására - értesült a Reuters. Az euróhitelezést egyelőre nem korlátoznák.

A Bécsi Kezdeményezés néven ismert, pénzügyi szereplőkből álló csoport a lakossági devizahitelezés korlátozásáról tanácskozik holnapi informális találkozóján Athénban. Úgy tudni, a témában legelkötelezettebb Európai Központi Bank, valamint az EBRD és az IMF képviselői is jelen lesznek. A tervezett javaslatcsomag az euró és dollár alapú hitelezést kivéve betiltaná a devizahitelezést - praktikusan ez a svájci frank- és japán jen alapú hiteleket jelentheti.

A találkozón a posztkommunista országok pénzügyi problémáinak kezeléséről is egyeztetnek, az euróhitelek problémáinak megvitatását azonban várhatóan elnapolják, hisz ez a téma hosszabb egyeztetést igényel - írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a hírügynökség, amely arról is megemlékezik: az érintett országok közül egyedül Magyarország tett lépéseket az euró-jelzáloghitelezés korlátozására, illetve a lengyel felügyelet, a KNF jelezte múlt héten, hogy hasonló lépést fontolgat. A kelet-európai országok többségében 30-70 százalék a devizahitelek aránya, különösen népszerűek ezek a konstrukciók a jelzálog- és autóhitelezésben.


A Bécsi Kezdeményezés legutóbb az EBRD által kezdeményezett decemberi workshopon tárgyalt a devizahitelezés jövőjéről. Bár három hónap eltelt azóta, még nem tudni, közvetlen adminisztratív tiltással, vagy közvetett módon, a szigorúbb tőkekövetelmények révén lehetetlenítenék el a bankok devizahitelezését, esetleg a megbélyegzés eszközéhez nyúlnának. A Bécsi Kezdeményezéshez tartozó bankok - köztük az UniCredit, a Raiffeisen International, az Erste Group, az Intesa SanPaolo és a Societe Generale azonban önkéntes alapon kötelezettséget vállalhatnak a hasonló hitelezési gyakorlattal való felhagyásra.

Amint arról a Penzcentrum.hu korábban beszámolt , Magyarországon az AXA és az Aegon Hitel kivételével egyetlen hitelintézet sem nyújt már svájci frank alapú hitelt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?