16 °C Budapest

Hatalmas hitelállomány vár visszafizetésre

Pénzcentrum
2010. március 24. 11:00

A CB Richard Ellis (CBRE) európai kereskedelmi ingatlanhitelekről szóló jelentése szerint összesen 970 milliárd euróra tehető a teljes európai kereskedelmi ingatlanhitel-állomány. Hasonlóan az európai befektetési aktivitáshoz, a hitelállomány több mint fele az Egyesült Királyságban (34 százalék) és Németországban (24 százalék) koncentrálódik.

A kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó hitelezés jelentős bővülést mutatott az elmúlt évtizedben és gyorsabban nőtt, mint a teljes hitelezés. A növekedés -mind a befektetési aktivitás, mind a tőkeérték emelkedése tekintetében- főleg 2006-2007 táján zajlott, közvetlenül a hitelválság kirobbanása előtt, a kereskedelmi ingatlanpiac fellendülési időszakában.

Az ingatlanpiaci boom és a hitelezés felfutása felfelé tartó spirált indított el: az olcsó forrásokhoz való könnyű hozzáférés is arra bátorította a befektetőket, hogy egyre agresszívebb kölcsönfelvevő politikát folytassanak. Így ráadásul magasabb árakat is tudtak fizetni, ami az európai kereskedelmi ingatlanok értékét történelmi magasságokba repítette.

“A CB Richard Ellis kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó hitelmodelljének becslése szerint a hitelállomány 2009 végén mintegy 970 milliárd eurót tett ki, ami a magyar éves GDP közel tízszeresének felel meg." - kommentálta a jelentést Borbély Gábor, a CBRE budapesti vezető elemzője. A teljes hitelállomány több mint fele az Egyesült Királyságban és Németországban a található, ami megfelel a befektetői aktivitás európai arányainak.

A közel ezermilliárd dolláros hitelállomány hatalmas örökséget jelent kezelés és refinanszírozás szempontjából, e feladattal a hitelnyújtóknak (és az európai kormányoknak) meg kell birkózniuk a következő évtized során. A hitelállomány egy jelentős része - amelyek visszafizetése 2008 végén és 2009 során esedékessé vált volna - átütemezésre került, illetve futamidejüket meghosszabbították a következő évekre. Ez a "görgetési" politika az azonnali bedőléseket volt hivatott megelőzni, miközben a rövidtávon lejáró adósságállományt növelte. A teljes európai hitelállomány közel fele a következő három évben (2012 végéig) lejár - ami nagyjából 155 milliárd eurót jelent évente. A refinanszírozási kockázat ezeknél a hiteleknél így nagy figyelmet érdemel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Számos tekintetben a kereskedelmi ingatlanok jelzáloglevél-piaca olyan, mint a teljes európai hitelpiac. A jelzáloglevelek 60 százaléka (közel 200 milliárd euró értékben) 2005-2007 során került kibocsátásra, amikor az ingatlanok értéke történelmi csúcsokat döntött. A hitel-megállapodások ugyan különbözőek, ám a jelzáloglevelek többsége mögött az átlagnál magasabb idegen tőke/saját tőke-mutató és az átlagnál alacsonyabb minőségű ingatlanfedezet áll.

A 2005-2007-ben tapasztalt kimagasló befektetői kereslet számos olyan alacsonyabb kategóriás ingatlant is a piacra vonzott, amely korábban nem került volna eladásra. Ez különösen igaz Németország esetében, ahol nagyon jelentős növekedés volt megfigyelhető a befektetői piacon: az évtized elején még évi 20 milliárd euró volt a forgalom, 2006/2007-re viszont már 50 milliárd euró volt jellemző.

A relatíve gyenge kereslet miatt, az új bérletek az új épületekben koncentrálódnak, ami a rosszabb minőségi ingatlanok esetében az üresedés növekedéséhez vezet. Egyidejűleg az új fejlesztések megkezdésének 2007 óta tartó halogatása különösen az irodapiacon - de részben a kiskereskedelmi ingatlanpiacon is - hiányhoz vezethet. Az első osztályú, újépítésű ingatlanok bérleti díja emelkedhet, míg a másodlagos piacon lévő ingatlanok bérleti díját lefelé nyomja a folytatódó túlkínálat. Az elkövetkező éveket tekintve a jelenlegi adósoknak különösen fontos trend lesz az első és a másodosztályú ingatlanok teljesítménye közti szakadék tágulása.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm