25 °C Budapest

Családok tízezrei kerülhetnek utcára a rossz hitelek miatt

Pénzcentrum
2010. március 25. 09:02

Több jelzáloghitelezéssel foglalkozó vállalkozás eleve olyan magas kockázatú ügyfeleknek adott ingatlanvásárláshoz hitelt, akikről előre tudni lehetett, nem tudják majd törleszteni. A bedőlt hitelesek otthonait pedig az árveréseken magánszemélyek és erre szakosodott cégek potom pénzért megvásárolják, majd piaci áron értékesítik -írja a Népszava.

A Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: aki például devizában vette fel a hitelét, ma már jóval többel tartozik, mint amikor felértékelték az ingatlanát. A bankokkal szerződésben álló hitelközvetítők jó néhányszor az ügyfél számára nem a legelőnyösebb konstrukciót ajánlják, hiszen ők a jutalékból élnek.

Lénárd Mariann szerint a törvényi szigorítás előtt olyan cégek is megfordultak az árveréseken, amelyekről nem lehetett tudni, honnan származik a pénzük, milyen törzstőkével rendelkeznek, milyen tagikölcsön-mozgások, illetve összefonódások történtek náluk.

Megoldás lehetne, ha az önkormányzatok nagyobb arányban élnének az elővásárlási jogukkal és újra bővítenék a szociális lakáshálózatukat. Előnyösebb lehetne ingatlanalap-kezelőt létrehozni, mint ki tudja milyen pénzből működő, olykor maffia módszereket alkalmazó befektetői cégeknek hagyni a bedőlt hitelesek ingatlanainak megvásárlását - vélte az egyesület elnöke.

A kilakoltatással, árverezéssel közvetlenül fenyegetett hitelesek száma meghaladja a 19 ezret. A hitelkárosultak egyesületének irodáiban havonta átlagosan ezren kérnek segítséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35