17 °C Budapest

TOP 100: íme a világ legnagyobb márkái

2009. szeptember 21. 06:20

A legértékesebb brandek Az Interbrand ebben az évben is összeállította a világ legértékesebb márkáinak listáját. A tíz éve létező rangsor életében ez az első alkalom, hogy esett a top 100-ba kerülő márkák értéke.

Az idei listára egyértelműen rányomta bélyegét az egy éve tartó világgazdasági recesszió. Néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag minden márka (brand) vesztett értékéből, a 4. helyezett General Electric például 10 százalékot, a Marlboro 11-et, a Sony 12-t.

Elmondható, hogy a pénzügyi szektor visszaesésével -és a bankok iránti ellenszenv növekedésével- együtt jelentősen esett a bankok, pénzügyi szolgáltatók, bankkártya-kibocsátók márkaértéke. Az American Express 32 százalékot -és hét helyet- zuhant, a Morgan Stanley 26 százalékot esett vissza tavalyi értékéhez képest.

Mi az Interbrand?
Az Interbrand tanácsadó céget 1974-ben alapították, mára 40 irodájával gyakorlatilag a világ legjelentősebb márka-tanácsadója. Nem csak segítik a brandek fejlődését, hanem alkotnak is márkákat. Mint honlapjukon írják, akkor jöttek létre, amikor az emberek azt hitték, a márka egyet jelent a logóval, mára azonban a világ vezető brand-tanácsadó cége lettek.


A lista legnagyobb bukását a UBS svájci pénzügyi szolgáltató produkálta: márkájának értéke a tavalyi szint felére esett vissza.

És -az érem másik oldala- hogy valószínűleg az is a válságnak köszönhető, hogy a listán szereplő alkoholgyártók egyértelmű erősödést mutatnak: a Smirnoff vodkagyártó 5 helyet ugrott előre, míg a Budweiser sörgyártó 3 helyet lépett felfelé.

 

A TOP 10-be egyetlen európai vállalat, a finn Nokia tudott bekerülni az amerikai márkák mellé. 8. a japán Toyota, rajta kívül két német autógyár - a Mercedes és a BMW- töri meg az amerikai hegemóniát a legjobb 15 között. Az sem kérdés, hogy az informatikai vállalatok brandjei a legértékesebbek: az első tizenöt cég majd' felének ez a fő profilja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

A nemzetközi áruházláncok közül -ha a luxustermékeket és a ruházatot nem vesszük ide- az IKEA szerepel egyetlenként a listán, a 28 helyen találjuk.

Íme a toplista

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?