23 °C Budapest

TOP 100: íme a világ legnagyobb márkái

2009. szeptember 21. 06:20

A legértékesebb brandek Az Interbrand ebben az évben is összeállította a világ legértékesebb márkáinak listáját. A tíz éve létező rangsor életében ez az első alkalom, hogy esett a top 100-ba kerülő márkák értéke.

Az idei listára egyértelműen rányomta bélyegét az egy éve tartó világgazdasági recesszió. Néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag minden márka (brand) vesztett értékéből, a 4. helyezett General Electric például 10 százalékot, a Marlboro 11-et, a Sony 12-t.

Elmondható, hogy a pénzügyi szektor visszaesésével -és a bankok iránti ellenszenv növekedésével- együtt jelentősen esett a bankok, pénzügyi szolgáltatók, bankkártya-kibocsátók márkaértéke. Az American Express 32 százalékot -és hét helyet- zuhant, a Morgan Stanley 26 százalékot esett vissza tavalyi értékéhez képest.

Mi az Interbrand?
Az Interbrand tanácsadó céget 1974-ben alapították, mára 40 irodájával gyakorlatilag a világ legjelentősebb márka-tanácsadója. Nem csak segítik a brandek fejlődését, hanem alkotnak is márkákat. Mint honlapjukon írják, akkor jöttek létre, amikor az emberek azt hitték, a márka egyet jelent a logóval, mára azonban a világ vezető brand-tanácsadó cége lettek.


A lista legnagyobb bukását a UBS svájci pénzügyi szolgáltató produkálta: márkájának értéke a tavalyi szint felére esett vissza.

És -az érem másik oldala- hogy valószínűleg az is a válságnak köszönhető, hogy a listán szereplő alkoholgyártók egyértelmű erősödést mutatnak: a Smirnoff vodkagyártó 5 helyet ugrott előre, míg a Budweiser sörgyártó 3 helyet lépett felfelé.

 

A TOP 10-be egyetlen európai vállalat, a finn Nokia tudott bekerülni az amerikai márkák mellé. 8. a japán Toyota, rajta kívül két német autógyár - a Mercedes és a BMW- töri meg az amerikai hegemóniát a legjobb 15 között. Az sem kérdés, hogy az informatikai vállalatok brandjei a legértékesebbek: az első tizenöt cég majd' felének ez a fő profilja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nemzetközi áruházláncok közül -ha a luxustermékeket és a ruházatot nem vesszük ide- az IKEA szerepel egyetlenként a listán, a 28 helyen találjuk.

Íme a toplista

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?