1 °C Budapest

A világ 15 legbefolyásosabb embere

2009. november 12. 13:02

A Forbes magazin idén először állította össze a világ legbefolyásosabb embereit tartalmazó listáját - kifejezetten nőket tartalmazó lista már korábban is létezet - , melyen államfőktől kezdve, bűnözőkőn, illetve filantrópusokon át a pápáig mindenki szerepel, aki befolyással bír a világ működésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egyik legfontosabb szempont, amely alapján felkerülhetett valaki a listára az volt, hogy hány ember életére van befolyással az illető. Ilyen értelemben XVI. Benedek Pápa - aki a 11. helyen végzett - az egyik legbefolyásosabb ember a világon, hiszen egyfajta szellemi vezetőként több mint egy milliárd ember életére van hatással, miközben a Wal-Mart igazgatója, Mike Duke - nyolcadik helyezett - azáltal került ilyen előkelő helyre, hogy az USA legnagyobb privát munkaadójának számít.

Szintén fontos szempont volt az is, hogy mekkora vagyon felett "rendelkeznek" ezek az emberek: államfők esetében a GDP-t használták ennek mérésére, vállalatvezetők esetében a cégek piaci kapitalizációját, profitját, eszközeit, bevételeit vették figyelembe. Bill Gates esetében azonban a nettó vagyona volt az összehasonlítás alapja.

Persze a listán szerepléshez nem volt elegendő egy szempont szerint kiemelkedőnek lenni, hiszen ott van például az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi, aki egyszerre politikus, médiamogul, és az A.C. Milan focicsapat tulajdonosa.

És végül az is kritérium volt a bekerüléshez, hogy éljenek is befolyásukkal ezek a személyek. Ennek a feltételnek nem tudott megfelelni például Ingvar Kamprad, az Ikea 83 éves tulajdonosa, Európa leggazdagabb embere. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin igen előkelő helyre került azáltal, hogy nem csak a helyi oligarcháit igyekszik megrendszabályozni, de a szomszédos országokat is igyekszik sakkban tartani, a nyugatiaknak pedig időnként a gázcsapok elzárásával borzolja idegeit.

A Forbes magazin a fenti szempontok alapján, illetve ezek súlyozásával állította össze a végső, 67 főből álló listát, melynek első 15 helyezettjét az alábbi táblázat tartalmazza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 

Címlapkép: whitehouse.gov/ Official White House Photo by Pete Souza

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59