7 °C Budapest

A világ 15 legbefolyásosabb embere

2009. november 12. 13:02

A Forbes magazin idén először állította össze a világ legbefolyásosabb embereit tartalmazó listáját - kifejezetten nőket tartalmazó lista már korábban is létezet - , melyen államfőktől kezdve, bűnözőkőn, illetve filantrópusokon át a pápáig mindenki szerepel, aki befolyással bír a világ működésére.

Az egyik legfontosabb szempont, amely alapján felkerülhetett valaki a listára az volt, hogy hány ember életére van befolyással az illető. Ilyen értelemben XVI. Benedek Pápa - aki a 11. helyen végzett - az egyik legbefolyásosabb ember a világon, hiszen egyfajta szellemi vezetőként több mint egy milliárd ember életére van hatással, miközben a Wal-Mart igazgatója, Mike Duke - nyolcadik helyezett - azáltal került ilyen előkelő helyre, hogy az USA legnagyobb privát munkaadójának számít.

Szintén fontos szempont volt az is, hogy mekkora vagyon felett "rendelkeznek" ezek az emberek: államfők esetében a GDP-t használták ennek mérésére, vállalatvezetők esetében a cégek piaci kapitalizációját, profitját, eszközeit, bevételeit vették figyelembe. Bill Gates esetében azonban a nettó vagyona volt az összehasonlítás alapja.

Persze a listán szerepléshez nem volt elegendő egy szempont szerint kiemelkedőnek lenni, hiszen ott van például az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi, aki egyszerre politikus, médiamogul, és az A.C. Milan focicsapat tulajdonosa.

És végül az is kritérium volt a bekerüléshez, hogy éljenek is befolyásukkal ezek a személyek. Ennek a feltételnek nem tudott megfelelni például Ingvar Kamprad, az Ikea 83 éves tulajdonosa, Európa leggazdagabb embere. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin igen előkelő helyre került azáltal, hogy nem csak a helyi oligarcháit igyekszik megrendszabályozni, de a szomszédos országokat is igyekszik sakkban tartani, a nyugatiaknak pedig időnként a gázcsapok elzárásával borzolja idegeit.

A Forbes magazin a fenti szempontok alapján, illetve ezek súlyozásával állította össze a végső, 67 főből álló listát, melynek első 15 helyezettjét az alábbi táblázat tartalmazza.


 

Címlapkép: whitehouse.gov/ Official White House Photo by Pete Souza

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?