A világ 15 legbefolyásosabb embere

2009. november 12. 13:02

A Forbes magazin idén először állította össze a világ legbefolyásosabb embereit tartalmazó listáját - kifejezetten nőket tartalmazó lista már korábban is létezet - , melyen államfőktől kezdve, bűnözőkőn, illetve filantrópusokon át a pápáig mindenki szerepel, aki befolyással bír a világ működésére.

Az egyik legfontosabb szempont, amely alapján felkerülhetett valaki a listára az volt, hogy hány ember életére van befolyással az illető. Ilyen értelemben XVI. Benedek Pápa - aki a 11. helyen végzett - az egyik legbefolyásosabb ember a világon, hiszen egyfajta szellemi vezetőként több mint egy milliárd ember életére van hatással, miközben a Wal-Mart igazgatója, Mike Duke - nyolcadik helyezett - azáltal került ilyen előkelő helyre, hogy az USA legnagyobb privát munkaadójának számít.

Szintén fontos szempont volt az is, hogy mekkora vagyon felett "rendelkeznek" ezek az emberek: államfők esetében a GDP-t használták ennek mérésére, vállalatvezetők esetében a cégek piaci kapitalizációját, profitját, eszközeit, bevételeit vették figyelembe. Bill Gates esetében azonban a nettó vagyona volt az összehasonlítás alapja.

Persze a listán szerepléshez nem volt elegendő egy szempont szerint kiemelkedőnek lenni, hiszen ott van például az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi, aki egyszerre politikus, médiamogul, és az A.C. Milan focicsapat tulajdonosa.

És végül az is kritérium volt a bekerüléshez, hogy éljenek is befolyásukkal ezek a személyek. Ennek a feltételnek nem tudott megfelelni például Ingvar Kamprad, az Ikea 83 éves tulajdonosa, Európa leggazdagabb embere. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin igen előkelő helyre került azáltal, hogy nem csak a helyi oligarcháit igyekszik megrendszabályozni, de a szomszédos országokat is igyekszik sakkban tartani, a nyugatiaknak pedig időnként a gázcsapok elzárásával borzolja idegeit.

A Forbes magazin a fenti szempontok alapján, illetve ezek súlyozásával állította össze a végső, 67 főből álló listát, melynek első 15 helyezettjét az alábbi táblázat tartalmazza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: whitehouse.gov/ Official White House Photo by Pete Souza

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem