25 °C Budapest

Mobiltöltés bicikliről: az afrikaiak feltalálták a tutit

Pénzcentrum
2009. július 25. 10:02

Két kenyai egyetemista kifejlesztett egy olyan készüléket, melynek segítségével a kerékpárosok menet közben feltölthetik mobilkészülékeiket. Hozzávetőleg egy órát kell tekerni egy teljes töltéshez.

A 22, illetve 24 éves diákok olyan dinamóról működő készüléket szerettek volna kifejleszteni, ami segítséget nyújt a vidéken, jobbára áram nélkül élők számára segítséget nyújt. Elmondásuk szerint ők is ilyen falvakban nőttek fel, és tudják, mekkora problémát jelent az elektromos áram hiánya.

Legtöbbjük több órát utazik azért, hogy valamelyik közeli nagyvárosban, 2 dollárért feltölthesse mobiltelefonját, egy autó akksijáról, vagy napelemről.

Az általuk kifejlesztett készülék igen apró, elfér a zsebben a mobiltelefon mellett, így nem jelent akadályt biciklizés közben a töltés.

Az eszközt a két villamosmérnök hallgató a nyáriszünetben értékesíti, darabját 350 kenyai shillingért, vagyis kevesebb mint 900 forintért. A helyi kerékpárokra hátul rögzített dinamó segítségével egy órás kerékpározás alatt fel lehet tölteni a telefonokat.

Egyelőre tömeggyártásban még nem gondolkodik a két diák, nemrég kaptak azonban egy kisebb megrendelést egy NGO-tól, amely tesztelni szeretné a készüléket, így remélik, hogy később széles körben el tud terjedni.

Becslések szerint a 38,5 millió kenyai közül 17,5 millióan rendelkeznek mobillal.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?