4 °C Budapest

Mobiltöltés bicikliről: az afrikaiak feltalálták a tutit

Pénzcentrum
2009. július 25. 10:02

Két kenyai egyetemista kifejlesztett egy olyan készüléket, melynek segítségével a kerékpárosok menet közben feltölthetik mobilkészülékeiket. Hozzávetőleg egy órát kell tekerni egy teljes töltéshez.

A 22, illetve 24 éves diákok olyan dinamóról működő készüléket szerettek volna kifejleszteni, ami segítséget nyújt a vidéken, jobbára áram nélkül élők számára segítséget nyújt. Elmondásuk szerint ők is ilyen falvakban nőttek fel, és tudják, mekkora problémát jelent az elektromos áram hiánya.

Legtöbbjük több órát utazik azért, hogy valamelyik közeli nagyvárosban, 2 dollárért feltölthesse mobiltelefonját, egy autó akksijáról, vagy napelemről.

Az általuk kifejlesztett készülék igen apró, elfér a zsebben a mobiltelefon mellett, így nem jelent akadályt biciklizés közben a töltés.

Az eszközt a két villamosmérnök hallgató a nyáriszünetben értékesíti, darabját 350 kenyai shillingért, vagyis kevesebb mint 900 forintért. A helyi kerékpárokra hátul rögzített dinamó segítségével egy órás kerékpározás alatt fel lehet tölteni a telefonokat.

Egyelőre tömeggyártásban még nem gondolkodik a két diák, nemrég kaptak azonban egy kisebb megrendelést egy NGO-tól, amely tesztelni szeretné a készüléket, így remélik, hogy később széles körben el tud terjedni.

Becslések szerint a 38,5 millió kenyai közül 17,5 millióan rendelkeznek mobillal.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16