18 °C Budapest

Mobiltöltés bicikliről: az afrikaiak feltalálták a tutit

Pénzcentrum
2009. július 25. 10:02

Két kenyai egyetemista kifejlesztett egy olyan készüléket, melynek segítségével a kerékpárosok menet közben feltölthetik mobilkészülékeiket. Hozzávetőleg egy órát kell tekerni egy teljes töltéshez.

A 22, illetve 24 éves diákok olyan dinamóról működő készüléket szerettek volna kifejleszteni, ami segítséget nyújt a vidéken, jobbára áram nélkül élők számára segítséget nyújt. Elmondásuk szerint ők is ilyen falvakban nőttek fel, és tudják, mekkora problémát jelent az elektromos áram hiánya.

Legtöbbjük több órát utazik azért, hogy valamelyik közeli nagyvárosban, 2 dollárért feltölthesse mobiltelefonját, egy autó akksijáról, vagy napelemről.

Az általuk kifejlesztett készülék igen apró, elfér a zsebben a mobiltelefon mellett, így nem jelent akadályt biciklizés közben a töltés.

Az eszközt a két villamosmérnök hallgató a nyáriszünetben értékesíti, darabját 350 kenyai shillingért, vagyis kevesebb mint 900 forintért. A helyi kerékpárokra hátul rögzített dinamó segítségével egy órás kerékpározás alatt fel lehet tölteni a telefonokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre tömeggyártásban még nem gondolkodik a két diák, nemrég kaptak azonban egy kisebb megrendelést egy NGO-tól, amely tesztelni szeretné a készüléket, így remélik, hogy később széles körben el tud terjedni.

Becslések szerint a 38,5 millió kenyai közül 17,5 millióan rendelkeznek mobillal.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm