Mire jó a banánhéj: órási találmány!

Pénzcentrum
2009. május 13. 16:02

Földünk tartalékai bizony nem kimeríthetetlenek, nem véletlen, hogy ma már szinte mindent igyekszünk újrahasznosítani, és különféle alternatív energiaforrások után kutatunk. A Nottingham Egyetem kutatói ezúttal banánhéjból próbáltak fűtőanyagot előállítani, méghozzá sikerrel. Fontos hír ez Afrika számára!

A rendkívül egyszerű, low-tech eljárás során a banánhéjból téglát préselnek, amit aztán fűtésre, főzésre, világításra lehet használni, vagyis kitűnő helyettesítője lehet a fának, amit az afrikai kontinensen még a legfőbb energiaforrásnak tekintenek. Léteznek már olyan térségek is, ahol a fairtások miatt a nőknek akár 6 órát is gyalogolniuk kell, hogy tűzifához jussanak.

Amennyiben Afrikában széles körben áttérnének a fáról, a banán-brikett használatra, jelentősen csökkenhetne az erdőirtások üteme, ami - mint tudjuk - globális felmelegedéshez vezet.

Afrika egyes országaiban, mint például Ruandában a banán rendkívül fontos, és sokféle formában hasznosított növény, nem csak gyümölcsként fogyasztják, de bort és sört is készítenek belőle. Ráadásul a megtermelt növénynek csak a belét hasznosítják, a levelekből, héjból, szárból hulladék keletkezik.

Mikor a Nottinghami Egyetem egyik PhD hallgatója Ruandában járt, eszébe jutott, hogy ki kellene fejleszteni egy olyan egyszerű, és olcsó technológiát, amely ezt a hulladékot hasznosítani tudná.

A fiatal mérnök rájött, hogy a rothadó banánhéj, illetve levelek tökéletesen összeragasztják a fűrészport, így azt összepréselve téglát lehet belőlük előállítani, ami könnyen meggyullad, és egyenletesen adja le a hőt.

Az előállított téglák mintegy két hét alatt kiszáradnak, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy elégethetők legyenek, ráadásul még gépekre sincs feltétlenül szükség a brikettek legyártásához, hiszen kézzel is könnyen ki lehet préselni belőlük a nedvességet, és könnyen összeragadnak.

A kutatók találmányukért ráadásul nem is kérnek pénzt, örülnek, ha minél többen felkeresik őket az ötlet átvétele, illetve az eljárás betanítása miatt, ezáltal is segítve a világ szegényein - írja a BBC.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?