1 °C Budapest

Mire jó a banánhéj: órási találmány!

Pénzcentrum
2009. május 13. 16:02

Földünk tartalékai bizony nem kimeríthetetlenek, nem véletlen, hogy ma már szinte mindent igyekszünk újrahasznosítani, és különféle alternatív energiaforrások után kutatunk. A Nottingham Egyetem kutatói ezúttal banánhéjból próbáltak fűtőanyagot előállítani, méghozzá sikerrel. Fontos hír ez Afrika számára!

A rendkívül egyszerű, low-tech eljárás során a banánhéjból téglát préselnek, amit aztán fűtésre, főzésre, világításra lehet használni, vagyis kitűnő helyettesítője lehet a fának, amit az afrikai kontinensen még a legfőbb energiaforrásnak tekintenek. Léteznek már olyan térségek is, ahol a fairtások miatt a nőknek akár 6 órát is gyalogolniuk kell, hogy tűzifához jussanak.

Amennyiben Afrikában széles körben áttérnének a fáról, a banán-brikett használatra, jelentősen csökkenhetne az erdőirtások üteme, ami - mint tudjuk - globális felmelegedéshez vezet.

Afrika egyes országaiban, mint például Ruandában a banán rendkívül fontos, és sokféle formában hasznosított növény, nem csak gyümölcsként fogyasztják, de bort és sört is készítenek belőle. Ráadásul a megtermelt növénynek csak a belét hasznosítják, a levelekből, héjból, szárból hulladék keletkezik.

Mikor a Nottinghami Egyetem egyik PhD hallgatója Ruandában járt, eszébe jutott, hogy ki kellene fejleszteni egy olyan egyszerű, és olcsó technológiát, amely ezt a hulladékot hasznosítani tudná.

A fiatal mérnök rájött, hogy a rothadó banánhéj, illetve levelek tökéletesen összeragasztják a fűrészport, így azt összepréselve téglát lehet belőlük előállítani, ami könnyen meggyullad, és egyenletesen adja le a hőt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az előállított téglák mintegy két hét alatt kiszáradnak, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy elégethetők legyenek, ráadásul még gépekre sincs feltétlenül szükség a brikettek legyártásához, hiszen kézzel is könnyen ki lehet préselni belőlük a nedvességet, és könnyen összeragadnak.

A kutatók találmányukért ráadásul nem is kérnek pénzt, örülnek, ha minél többen felkeresik őket az ötlet átvétele, illetve az eljárás betanítása miatt, ezáltal is segítve a világ szegényein - írja a BBC.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm