14 °C Budapest

A leghülyébb környezetbarát ötletek

2009. március 16. 05:40

A környezetvédelem egyre fontosabb téma manapság, magára valamit is adó öntudatos kozmopolita manapság nem lehet meg szelektív hulladékgyűjtés, hibrid gépjármű és újrahasznosított anyagokból készült táskák nélkül. A tervezők fantáziája azonban nem állt meg itt, egyre újabb és újabb ötletekkel bombázzák a témára fogékony vásárlókat. A Time fogta magát és összeszedte a legfurcsább ötleteket.

Újrahasznosítható vécépapír

Minél puhább és kellemesebb egy vécépapír, annál jobban terheli meg az előállítása a környezetet. Ezekben ugyanis nem használnak újra felhasznált anyagokat, vagyis előállításuk legnagyobbrészt frissen kivágott fák felhasználásával történik. Környezetvédelmi szempontból a puha vécépapír rosszabb, mint egy Hummer. Aki azonban nem szeretné feladni a pihepuha komfortot, de nem is szeretné a környezetet - és a lelkiismeretét - terhelni, vásárolhat újrahasznosítható vécépapírt. Nem rendes papíralapú termékről van szó, inkább a repülőgépek frissítőkendőihez hasonló anyagról, mely nem csak mosható, hanem vidám színekben és formákban pompázik. A kérdés csak az, ki szeretné a gyermekek használt pelenkáival együtt a felnőttek használt papírjait is mosni, nap, mint nap.

Tányérok disznópisiből

A legtöbb műanyag tányér, pohár, villa bizony szintén kőolajszármazékokból készült és nem bomlik le egykönnyen. Mi tehát a megoldás? Természetes alapanyag. Egy norvég cég a disznók vizeletét bontja le, és az abból készült bioműanyagokból készít teljesen lebomló tányérokat és evőeszközöket. A próbálkozás dícséretes, persze más kérdés, jobb-e egy disznópisiből készült tányérból enni, mint egy olyanból, amelyet denevérürülék szárításával készítettek.

Ceruzaelem, szintén vizeletből

A ceruzaelemek - akár újratölthetőek, akár nem - meglehetősen környezetszennyezőek, a tárolásuk és eltüntetésük pedig nehézkes folyamat. A megoldás ismét csak a vizelet, de ezúttal legalább a sajátunk. Adjuk egy cseppet belőle egy adag réz-kloridból, magnéziumból és sima rézből álló keverékhez és máris olyan erős energiaforráshoz jutunk, mint egy ceruzaelem. Bár a rendszer még csak kísérleti fázisban van, ha sikerül megfelelően kifejleszteni, egészen használható ötlet lehet. Persze nehéz elképzelni, hogy a következő generációs mp3-lejátszókon lesz "itt pisilj bele" nyílás, és az otthoni elemben felhasznált fémek tárolását, elszállítását még ugyanúgy meg kell szervezni.

A politikai nagygyűlés

Óriási felhajtás övezte a demokraták 2008-as gyűlését Denverben, mely a történelem legzöldebb gyűlése lett volna a plakátok szerint. A felszolgált ételek helyi alapanyagokból készültek, csökkentve a környezet károsítását a szállítással, a Pepsi pedig 950 önkéntest bérelt fel, hogy ellenőrizzék, minden szemét a neki megfelelő szelektív zsákba került-e. Talán kevésbé volt viszont jó ötlet a szállodai szobakulcsokat lecserélni fából készültekre, melyek pikk-pakk eltörtek, illetve felkérni a résztvevőket, hogy a négy napos gyűlés alatt - a víztakarékosság végett, ne mossanak, hanem hordják ugyanazt az alsóneműt végig.

Tűzőmentes tűzőgép

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kis lépés az emberiségnek. Ne terheljük a környezetet a tűzőgépbe való kis fémkapcsok gyártásával, csináljunk inkább egy pici masinát, mely magából a papírból vág ki apró darabokat és azokat összefűzve rögzít akár öt lapot is egymáshoz. Persze nehéz elhinni, hogy a kis fémkapcsok miatt melegszik fel a Föld légköre, halnak ki a delfinek és éheznek egyre többen Afrikában, de végül is szimpatikus ötlet és nem árthat senkinek.

Ökotemetés

Őszintén: már a végső nyugalomba sem ereszkedhet alá az ember anélkül, hogy ne vívná ki a környezetbarátok rosszallását. A temetés sok helyet foglal, a koporsóban és a balzsamozás alatt használt anyagok pedig nem túl természetazonosak. A hamvasztás rengeteg szén-dixodot és füstöt juttat a levegőbe. Mit tehet az elszánt ökoharcos? Feloldatja magát alkáliban és vízben, meleg és nyomás hozzáadásával, amíg a test le nem bomlik folyadék és a csontok kálciummaradványainak elegyére. Előbbi tökéletesen használható műtrágyaként, utóbbi pedig mindenféle káros mellékhatás nélkül szétszórható vag y hamvakként eltehető.

Környezetbarát óvszer

A szerelmeskedéshez nyugodt környezet, meghitt hangulat szükséges. Minek elrontani a gyertyafényes este méltó befejezését olyan gondolatokkal, hogy az ágy mellé gondosan bekészített óvszer alapanyagául szolgáló latexet egyáltalán nem fenntartható módon nyerik ki a gumifákból, a síkosítóként használt anyagok pedig kőolajszármazékokból készülnek, melyek nemcsak, hogy nem környezetbarátak, de egyesek szerint az egészségre is ártalmasak. Nem egyszerűbb vásárolni egy óvszert, melynek minden alapanyaga fenntartható erőforrásból készült, sőt a bevételek egy részéből a távol-keleti latexgyárak dolgozóit támogatják. Hát nem csodálatos?

Az áramtermelő tánctér

Egy diszkó áramfogyasztása hatalmas, a hangfalak, a világítás mind-mind hatalmas áramfogyasztók. A londoni Surya diszkó viszont áttervezte a táncterét és olyan rugókat helyezett alá, melyek a rajta táncolók ugrabugrálásától áramot termel. Ezt aztán akkumulátorokon keresztül visszavezetik a fogyasztókba, mellyel - a tulajdonos szerint - 60 százaléknyi áramot is megtakarítanak. De várjunk csak! Ez már egyáltalán nem hülye ötlet!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem