A leghülyébb környezetbarát ötletek

2009. március 16. 05:40

A környezetvédelem egyre fontosabb téma manapság, magára valamit is adó öntudatos kozmopolita manapság nem lehet meg szelektív hulladékgyűjtés, hibrid gépjármű és újrahasznosított anyagokból készült táskák nélkül. A tervezők fantáziája azonban nem állt meg itt, egyre újabb és újabb ötletekkel bombázzák a témára fogékony vásárlókat. A Time fogta magát és összeszedte a legfurcsább ötleteket.

Újrahasznosítható vécépapír

Minél puhább és kellemesebb egy vécépapír, annál jobban terheli meg az előállítása a környezetet. Ezekben ugyanis nem használnak újra felhasznált anyagokat, vagyis előállításuk legnagyobbrészt frissen kivágott fák felhasználásával történik. Környezetvédelmi szempontból a puha vécépapír rosszabb, mint egy Hummer. Aki azonban nem szeretné feladni a pihepuha komfortot, de nem is szeretné a környezetet - és a lelkiismeretét - terhelni, vásárolhat újrahasznosítható vécépapírt. Nem rendes papíralapú termékről van szó, inkább a repülőgépek frissítőkendőihez hasonló anyagról, mely nem csak mosható, hanem vidám színekben és formákban pompázik. A kérdés csak az, ki szeretné a gyermekek használt pelenkáival együtt a felnőttek használt papírjait is mosni, nap, mint nap.

Tányérok disznópisiből

A legtöbb műanyag tányér, pohár, villa bizony szintén kőolajszármazékokból készült és nem bomlik le egykönnyen. Mi tehát a megoldás? Természetes alapanyag. Egy norvég cég a disznók vizeletét bontja le, és az abból készült bioműanyagokból készít teljesen lebomló tányérokat és evőeszközöket. A próbálkozás dícséretes, persze más kérdés, jobb-e egy disznópisiből készült tányérból enni, mint egy olyanból, amelyet denevérürülék szárításával készítettek.

Ceruzaelem, szintén vizeletből

A ceruzaelemek - akár újratölthetőek, akár nem - meglehetősen környezetszennyezőek, a tárolásuk és eltüntetésük pedig nehézkes folyamat. A megoldás ismét csak a vizelet, de ezúttal legalább a sajátunk. Adjuk egy cseppet belőle egy adag réz-kloridból, magnéziumból és sima rézből álló keverékhez és máris olyan erős energiaforráshoz jutunk, mint egy ceruzaelem. Bár a rendszer még csak kísérleti fázisban van, ha sikerül megfelelően kifejleszteni, egészen használható ötlet lehet. Persze nehéz elképzelni, hogy a következő generációs mp3-lejátszókon lesz "itt pisilj bele" nyílás, és az otthoni elemben felhasznált fémek tárolását, elszállítását még ugyanúgy meg kell szervezni.

A politikai nagygyűlés

Óriási felhajtás övezte a demokraták 2008-as gyűlését Denverben, mely a történelem legzöldebb gyűlése lett volna a plakátok szerint. A felszolgált ételek helyi alapanyagokból készültek, csökkentve a környezet károsítását a szállítással, a Pepsi pedig 950 önkéntest bérelt fel, hogy ellenőrizzék, minden szemét a neki megfelelő szelektív zsákba került-e. Talán kevésbé volt viszont jó ötlet a szállodai szobakulcsokat lecserélni fából készültekre, melyek pikk-pakk eltörtek, illetve felkérni a résztvevőket, hogy a négy napos gyűlés alatt - a víztakarékosság végett, ne mossanak, hanem hordják ugyanazt az alsóneműt végig.

Tűzőmentes tűzőgép

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kis lépés az emberiségnek. Ne terheljük a környezetet a tűzőgépbe való kis fémkapcsok gyártásával, csináljunk inkább egy pici masinát, mely magából a papírból vág ki apró darabokat és azokat összefűzve rögzít akár öt lapot is egymáshoz. Persze nehéz elhinni, hogy a kis fémkapcsok miatt melegszik fel a Föld légköre, halnak ki a delfinek és éheznek egyre többen Afrikában, de végül is szimpatikus ötlet és nem árthat senkinek.

Ökotemetés

Őszintén: már a végső nyugalomba sem ereszkedhet alá az ember anélkül, hogy ne vívná ki a környezetbarátok rosszallását. A temetés sok helyet foglal, a koporsóban és a balzsamozás alatt használt anyagok pedig nem túl természetazonosak. A hamvasztás rengeteg szén-dixodot és füstöt juttat a levegőbe. Mit tehet az elszánt ökoharcos? Feloldatja magát alkáliban és vízben, meleg és nyomás hozzáadásával, amíg a test le nem bomlik folyadék és a csontok kálciummaradványainak elegyére. Előbbi tökéletesen használható műtrágyaként, utóbbi pedig mindenféle káros mellékhatás nélkül szétszórható vag y hamvakként eltehető.

Környezetbarát óvszer

A szerelmeskedéshez nyugodt környezet, meghitt hangulat szükséges. Minek elrontani a gyertyafényes este méltó befejezését olyan gondolatokkal, hogy az ágy mellé gondosan bekészített óvszer alapanyagául szolgáló latexet egyáltalán nem fenntartható módon nyerik ki a gumifákból, a síkosítóként használt anyagok pedig kőolajszármazékokból készülnek, melyek nemcsak, hogy nem környezetbarátak, de egyesek szerint az egészségre is ártalmasak. Nem egyszerűbb vásárolni egy óvszert, melynek minden alapanyaga fenntartható erőforrásból készült, sőt a bevételek egy részéből a távol-keleti latexgyárak dolgozóit támogatják. Hát nem csodálatos?

Az áramtermelő tánctér

Egy diszkó áramfogyasztása hatalmas, a hangfalak, a világítás mind-mind hatalmas áramfogyasztók. A londoni Surya diszkó viszont áttervezte a táncterét és olyan rugókat helyezett alá, melyek a rajta táncolók ugrabugrálásától áramot termel. Ezt aztán akkumulátorokon keresztül visszavezetik a fogyasztókba, mellyel - a tulajdonos szerint - 60 százaléknyi áramot is megtakarítanak. De várjunk csak! Ez már egyáltalán nem hülye ötlet!

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?