25 °C Budapest

Bemutatták a világ várhatóan legdrágább gyémántját!

Pénzcentrum
2009. április 27. 15:00

Közel két milliárd forintot is kóstálhat az az igazi ritkaságnak számító kék gyémánt, amit tavaly bányásztak Dél-Afrikában, és New York után most a londoniak nézhetik meg keddig, a Sotheby's aukciósháznak köszönhetően.

A világon összesen alig néhány darab kék gyémánt található, így nem csoda, hogy a most bemutatásra kerülő, 7,03 karátos darabot 1,3 - 1,9 milliárd forint közé taksálja az eladó. Az aukcióra egyébként május 12-én kerül majd sor, Genfben.

A követ egyébként egy 26,58 karát súlyú nyers gyémántból hasították le, amit tavaly találtak a híres dél-afrikai Cullinan bányában, ahol korábban már egy 530 karátos követ is kibányásztak.

Az USA gemmológiai intézete (GIA) szerint, amely a drágakövek genetikáját, előfordulását, tulajdonságait vizsgálja, az aukcióra kerülő darab hibátlan tisztaságú, vagyis a legjobb minősítést kapta, amit egy gyémánt kaphat.

A gyémántot kibányászó Petra Diamonds vezetője szerint a dél-afrikai bányában évente 2-3 millió tonna követ ásnak ki, de szerencsésnek mondhatják magukat, ha ezek között akár egy darabka kék gyémánt is előfordul, vagyis nem tudni, hogy mikor kerül felszínre a következő.

A Sotheby's európai és közel-keleti elnöke, David Bennett szerint a válság ellenére már most igen sok érdeklődő akad a drágakő iránt, amit minden bizonnyal olyan valaki fog megvenni, akinek igazi kuriózumra fáj a foga.

Tavaly májusban egyébként egy 3,73 karátos gyémánt cserélt gazdát a Sotheby's-en kersztül, közel 3,4 millió fontért, ami karátonként a legdrágább gyémántnak számított ezidáig, de ha május 12-én sikerül 8,5 millió fontért eladni az említett követ, akkor megdőlhet a rekord.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?