17 °C Budapest

Bürokrácia tetőfokon: amikor a létezésért is fizeted kell!

Pénzcentrum
2008. május 6. 05:55

Kedvező környezet, irreális adminisztráció Ki ne szeretne egy homokos tengerparton találkozni az ügyfelekkel és koktélt szürcsölgetve megtárgyalni a mindennapi ügyeket vagy kötni egy jól jövedelmező üzletet. Ha jó helyen alapítunk céget, ez nem is olyan elképzelhetetlen. A délutáni sziesztához kicsit nehéz hozzászokni, főleg ha éppen valami sürgős dolgot szeretnénk elintézni, és a bürokrácia sem utolsó az uniós országokkal összehasonlítva, de abban valószínűleg sokan egyet értenek, hogy a tengerpart megérhet ennyit...

Az ország 1981.-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, 2000.-től pedig az eurót is bevezette. Bár a csatlakozás utáni elvárások és intézkedések hatására minden ország az uniós trendekhez közelít, Görögországról még mindig elmondható, hogy nehézkes és bürokratikus terep a cégek számára. Ez a helyzet sajnos az alapításban is meglátszik, számos olyan szabály létezik, ami sehol máshol nem, a határidők pedig hosszúra nyúlnak.

A gazdasági környezet azonban kedvező az inflációt tekintve, a 2002-es kiugrás után viszonylag alacsony szintű a pénzromlás, 2006-ban mindössze 3,3 százalék volt.


A munkanélküliség is kedvező tendenciát mutat, a 2000-es 11 százalék felettihez képest 2006-ra sikerült 9 százalék alá csökkenteni a nem dolgozók arányát az országban.


Társasági formák

Részvénytársaság létrehozásához legalább két természetes személyre van szükség. A Közgyűlés feladata, hogy igazgatóságot, ellenőrző bizottságot, és könyvvizsgálót válasszon. A tagok a részvényeik értékéig felelősek a társaság veszteségeiért, az alapítás költsége pedig 60 ezer euro (15,12 millió forint).

Korlátolt felelősségű társaság esetén az alapítás költsége lényegesen alacsonyabb, mindössze 18 ezer euro (4,54 millió forint). Az alapszerződést közjegyzővel kell hitelesíttetni, majd ezt jóváhagyja a cégbíróság. A társaságot kötelező bejegyezni az illetékes kamaránál is. A magyar cégekhez hasonlóan itt is van lehetőség egyszemélyes kft létrehozására. Különbözik viszont, hogy az alapítás előtt az illetékes adóhivatalhoz be kell fizetni a cégforma szerinti alaptőke 1 százalékát. A társaság az alapítás után saját adószámot is kap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kevésbé elterjedt cégforma Görögországban a betéti társaság. A cég alapszerződéses magánokirattal és cégbírósági jóváhagyással jön létre, bár a görög gyakorlatban már nem igazán használatos. Érdekesség a hazai viszonyokhoz képest, hogy a cég megalakulása, illetve az engedély kiadása előtt a helyi adóhivatal a székhelyen szemlét tart.

Külföldi cégek számára lehetőségként jelen van a fióktelep alapítása, vagy külföldi cég telephelyének létrehozása. Fiókirodát csak bejelentéssel lehet alapítani, amihez szükséges többek között az anyavállalat alapító okirata, az anyavállalat jegyzett tőkéjéről szóló igazolás, szándéknyilatkozat és Kamarai igazolás is az anyavállalat prudens működéséről. Külföldi cég telephelye esetén ugyanez a helyzet, a szükséges iratokat ráadásul görög fordításban kell beadni.

Sokba fog ez kerülni...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm