15 °C Budapest

Nyugati cégek paradicsoma: nevetséges minimálbér, jó kilátások!

Pénzcentrum
2008. március 20. 12:00

Szinte ingyen dolgoznak... Szinte naponta hallunk Ukrajnával kapcsolatos híreket. A magyar benzinturizmus és az olcsó áruk a keleti országrészben méltán népszerűvé teszik az országot, szinte folyamatos a sor a határátkelőkön. A magyarok többsége leginkább a hihetetlen árkülönbségek miatt utazik át egy napra Ukrajnába, ott szinte mindent a magyar ár töredékéért lehet megkapni. De vajon milyen lehet a pult másik oldalán állni?

Európában először 1994-ben, Észtországban alkalmaztak egykulcsos személyi jövedelemadót, majd egy ével később Grúzia, Lettország, Litvánia, Oroszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, és Szerbia is ezt választotta. 2008-ig 21-re emelkedett az egykulcsos jövedelemadó-rendszert alkalmazó országok száma (ide értve Albániát, Kazahsztánt, Montenegrót, Lengyelországot és Macedóniát). Ukrajnában a személyi jövedelemadó 15 százalék, bár a külföldről kapott jövedelmek 30 százalékkal adóznak.

A munkáltatók a munkavállalókhoz hasonlóan kötelesek hozzájárulni a közterhekhez. A bruttó bérekre kell számítani a megadott százalékokat, de tekintve, hogy 2008 januárjától a törvényileg kötelezően fizetendő minimálbér 515 hrivnya (16 850 forint), amit áprilisban 525 hrivnyára (17 178 forint) fognak emelni, ez nem jelent akkora terhet egy külföldi vállalatnak.


A munkavállalóknak csak akkor kell megfizetni a munkavállalói járulékot, ha ukrán állampolgárok.

Cég alapítása

A magyar - már szinte azonnali - cégalapítással ellentétben itt még közel egy hónapba telhet egy választott társasági forma létrehozása. Első lépésként hitelesíttetni kell az alapító okiratot egy közjegyzővel, ami nagyjából 350 hrivnyába (11 450 forint) kerül. A hitelesítés díja változik az oldalak és a másolatok számától függően is, de az is befolyásolja, hogy magánközjegyzővel hitelesíttetjük, vagy megfelel nekünk a hivatalos közjegyzői hitelesítés. Ezektől függően a költség 30-tól akár 400 hriványig (1 000 - 13 000 forint) is terjedhet.

Második lépésként nyitni kell egy bankszámlát, amire a tagoknak be kell fizetni az alaptőke 50 százalékát. A nyitás banktól függően lehet ingyenes, de előfordulhat, hogy 100 hrivnyát (3 272 forint) is elkérnek érte. Ehhez elvileg már szükséges lenne a cég pecsétje, de mivel induló vállalkozásról van szó, anélkül is megoldható, ilyenkor a szükséges iratokat a bank alkalmazottja is aláírja. A banknál a számlanyitási költségek mellett összefuthatunk más fizetési kötelezettséggel is, ugyanis regisztrációs díjat kell fizetni, ami 1 -7 hrivnya (33 - 231 forint) között mozog.

További feladataink közé tartozik a cég regisztrációja, ami általában 5 napot vesz igénybe, és 170 hrivnyát (5 562 forint) kérnek érte. A regisztrációhoz szükséges iratok az alapító okirat két példánya, az alakuló ülés jegyzőkönyve, a banki dokumentumok a számlanyitásról és a szükséges alaptőke befizetéséről, valamint egy kérelem (regisztrációs kártya). Ha minden rendben van, a hivatal kiállít nekünk egy igazolást a regisztrációról, ez a cég bejegyzéséről szóló dokumentum.

Ezzel a regisztrációval elvileg megtörtént a bejelentkezés a Statisztikai Hivatalhoz, a társadalombiztosítási szervekhez, és az adóhatósághoz is, bár érdemes azért ezt ellenőrizni. A Statisztikai Hivatalba például sokszor külön kell bejelentkezni, annak ellenére, hogy elvileg ez megtörtént.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A regisztráció után be kell jelentkezni az általános forgalmi adó hatálya alá, ehhez az adóhatóságnál kell egy adószámot kérni, ami 10 napig is eltart, és 17 hrivnyába (556 forint) kerül. A társasági adó kulcsa 25 százalék.

Ezek után a belügyminisztériumnál kell kérelmezni, hogy csináltathassunk céges pecsétet. Gyorsított eljárással ez 3 nap, bár hivatalosan 5 napba telne. Ez nyilvánvalóan az árban is meglátszik, a gyorsított eljárásért 102 hrivnyát (3 340 forint), a hivatalos útért 51-et (1 670 forint) kérnek el. Ez viszont még csak az engedélyeztetés, a pecsétet külön kell elkészíttetni, 2 nap alatt, 60 - 180 hrivnyáért (1 960 - 3 920) a pecsét bonyolultságától függően. Ezek után már nincs más választásunk, mint megkezdeni a működést...

A kiaknázatlan paradicsom...

Cégformák

Amikor egy külföldi vállalat vagy egy magánszemély úgy dönt, hogy meg szeretné vetni a lábát az ukrajnai üzleti életben, akkor számos lehetőség tárul elé. A külföldiek által leginkább alkalmazott cégforma a részvénytársaság, a korlátolt felelősségű társaság, illetve a képviseleti iroda. Ezen kívül több forma is létezik, de azokat a külföldiek kevésbé gyakran választják.

A vállalatok alapítására semmilyen korlát nincs, nem feltétel, hogy az alapító tagnak, vagy a tagok valamelyikének ukrán állampolgárnak kell lennie. Bármely cégformát alapíthatnak külföldi állampolgárok.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem