Szlovénia: ugrottak a kedvezőbb feltételek...

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 12:00

Társasági formák és az alapítás költségei Korábbi írásainkban már bemutattuk, hogy milyen feltételekkel lehet mondjuk Romániában, vagy Szlovákiában céget alapítani. De lássuk, hogy mi a helyzet Szlovéniában, mennyiben különbözik az itthoni feltételektől, mennyiben nehezebb, vagy könnyebb ott egy vállalkozást létrehozni...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A leggyakoribb társasági forma Szlovéniában a kft. mivel az egyik legegyszerűbb és legáttekinthetőbb bejegyzési forma, a működtetési költségei viszonylag alacsonyak és szinte bármilyen tevékenységre engedélyeztethető (ingatlan bérbeadására is). Emellett a tagok száma 1-50 lehet, így saját magunk dönthetjük el, hogy kisebb, vagy nagyobb céget szeretnénk.

A különböző vállalkozási formák esetében eltér, hogy milyen feltételekkel lehet azt alapítani, illetve hogy a továbbiakban az alapítókra vagy a tagokra milyen kötelezettségek vonatkoznak.

A korlátolt felelősségű társaság esetében törzstőke minimális összege 7 500 euró, és a vagyoni betét tagonként nem lehet kevesebb mint 70 euró. A bejegyzéssel egy időben a törzstőke minimum 25 százalékát kell a társaság rendelkezésére bocsátani. Vezetését az igazgatók gyakorolják, akiket a tagok gyűlése nevez ki, 2 évre, de a megbízatás megújítható.

A vállalat ugyanúgy mint itthon, a társasági szerződés aláírásával jön létre, amihez közjegyzői hitelesítés szükséges. A szükséges iratok beszerzése, a bírósági bejegyzés, a különböző hivatalokhoz való bejegyzés átlagosan 60 napot vesz igénybe, vagyis két hónapba kerül, hogy meg tudjunk alapítani egy korlátolt felelősségű társaságot.

Az alapítási költségek nem túl magasak, a hivatalos dokumentumokért egy fix díjat kell fizetni, 0,7 eurót, valamint egy további 0,02 eurós összeget a dokumentumon szereplő egy-egy aláírásért. A cégbélyegző költségei 20-30 euró között mozognak. A bírósági bejegyzés költségei attól függően változnak, hogy hány tag alapítja a kft. 1 személyes társaság esetén a bejegyzés költsége 140 euró körül van, 233 euró 2-10 tag esetén, több mint 10 tag esetén pedig 326 euró. Ehhez jön még hozzá egy fix közzétételi díj, aminek az összege 295 euró.

Egyéni vállalkozás esetén a vállalkozó a teljes vagyonával felel. A szlovén központi nyilvántartási hivatalba történő bejegyzés után rögtön megkezdheti tevékenységét, alkalmazottakat vehet fel. Ha meghaladja a kisvállalkozói feltételeket, akkor a cégbíróságon kell regisztráltatnia magát, aminek azonosak a költségei a kft-nél felsorolt bejegyzési költségekkel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A betéti társaság beltagokból és kültagokból áll, a részesedésük mértékét a társasági szerződés tartalmazza. Az alapítás díjai megegyeznek a fent említett költségekkel. Speciális esete a korlátolt felelősségű betéti társaság, amikor az egyik vagy több beltagot egy jogi személyiségű társaság alkotja, ennek a társasági formának a létrehozásához legalább 5 tagra van szükség.

Részvénytársaságot bel- és külföldi személyek is alapíthatnak, a jegyzett tőke minimuma közel 30 ezer euró. Az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok számát a társasági szerződésben kell meghatározni.

Függetlenül attól, hogy milyen cégről van szó, ha azt bíróságon bejegyezték, akkor köteles belépni a szlovén Kereskedelmi Kamarába. A havonta fizetendő tagdíj a vállalkozás méretétől függ.

Mennyi adót is kéne fizetni?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09