15 °C Budapest

Szlovénia: ugrottak a kedvezőbb feltételek...

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 12:00

Társasági formák és az alapítás költségei Korábbi írásainkban már bemutattuk, hogy milyen feltételekkel lehet mondjuk Romániában, vagy Szlovákiában céget alapítani. De lássuk, hogy mi a helyzet Szlovéniában, mennyiben különbözik az itthoni feltételektől, mennyiben nehezebb, vagy könnyebb ott egy vállalkozást létrehozni...

A leggyakoribb társasági forma Szlovéniában a kft. mivel az egyik legegyszerűbb és legáttekinthetőbb bejegyzési forma, a működtetési költségei viszonylag alacsonyak és szinte bármilyen tevékenységre engedélyeztethető (ingatlan bérbeadására is). Emellett a tagok száma 1-50 lehet, így saját magunk dönthetjük el, hogy kisebb, vagy nagyobb céget szeretnénk.

A különböző vállalkozási formák esetében eltér, hogy milyen feltételekkel lehet azt alapítani, illetve hogy a továbbiakban az alapítókra vagy a tagokra milyen kötelezettségek vonatkoznak.

A korlátolt felelősségű társaság esetében törzstőke minimális összege 7 500 euró, és a vagyoni betét tagonként nem lehet kevesebb mint 70 euró. A bejegyzéssel egy időben a törzstőke minimum 25 százalékát kell a társaság rendelkezésére bocsátani. Vezetését az igazgatók gyakorolják, akiket a tagok gyűlése nevez ki, 2 évre, de a megbízatás megújítható.

A vállalat ugyanúgy mint itthon, a társasági szerződés aláírásával jön létre, amihez közjegyzői hitelesítés szükséges. A szükséges iratok beszerzése, a bírósági bejegyzés, a különböző hivatalokhoz való bejegyzés átlagosan 60 napot vesz igénybe, vagyis két hónapba kerül, hogy meg tudjunk alapítani egy korlátolt felelősségű társaságot.

Az alapítási költségek nem túl magasak, a hivatalos dokumentumokért egy fix díjat kell fizetni, 0,7 eurót, valamint egy további 0,02 eurós összeget a dokumentumon szereplő egy-egy aláírásért. A cégbélyegző költségei 20-30 euró között mozognak. A bírósági bejegyzés költségei attól függően változnak, hogy hány tag alapítja a kft. 1 személyes társaság esetén a bejegyzés költsége 140 euró körül van, 233 euró 2-10 tag esetén, több mint 10 tag esetén pedig 326 euró. Ehhez jön még hozzá egy fix közzétételi díj, aminek az összege 295 euró.

Egyéni vállalkozás esetén a vállalkozó a teljes vagyonával felel. A szlovén központi nyilvántartási hivatalba történő bejegyzés után rögtön megkezdheti tevékenységét, alkalmazottakat vehet fel. Ha meghaladja a kisvállalkozói feltételeket, akkor a cégbíróságon kell regisztráltatnia magát, aminek azonosak a költségei a kft-nél felsorolt bejegyzési költségekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A betéti társaság beltagokból és kültagokból áll, a részesedésük mértékét a társasági szerződés tartalmazza. Az alapítás díjai megegyeznek a fent említett költségekkel. Speciális esete a korlátolt felelősségű betéti társaság, amikor az egyik vagy több beltagot egy jogi személyiségű társaság alkotja, ennek a társasági formának a létrehozásához legalább 5 tagra van szükség.

Részvénytársaságot bel- és külföldi személyek is alapíthatnak, a jegyzett tőke minimuma közel 30 ezer euró. Az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok számát a társasági szerződésben kell meghatározni.

Függetlenül attól, hogy milyen cégről van szó, ha azt bíróságon bejegyezték, akkor köteles belépni a szlovén Kereskedelmi Kamarába. A havonta fizetendő tagdíj a vállalkozás méretétől függ.

Mennyi adót is kéne fizetni?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem