16 °C Budapest

Rapid cégeljárás - fantomcégek melegágya?

Pénzcentrum
2007. november 5. 09:30

A szeptemberi változásokat követően gyorsabbá vált Magyarországon a cégeljárás, azonban a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) tart attól, hogy a gyorsított cégeljárásokban emelkedik a biztonsági kockázat - tudósít a Napi Gazdaság.

Tóth Ádám elnök szerint a biztonsági kockázat megemelkedése a közjegyzők által készített kötelező aláírási címpéldány elhagyásának számlájára írható. A címpéldány, valamint az ügyvéd által ellenjegyzett aláírásminta használata nem kötelező gyorsított cégalapítás során, mindez pedig teret adhat a fantomcégek terjedésének.

Szintén érinti a közjegyzőket, hogy egy kormányzati javaslat alapján egyes polgári nem peres eljárásokba bevonnák a hazai közjegyzőket, akik ténytanúsítványokkal, előzetes bizonyítási kérdések eldöntésével segítenék a taláros testület tagjainak munkáját.

A kamara elnöke szerint a bíróságok által kezelt fizetési meghagyások jelenlegi harminc napos idejét akár hatodára, vagyis öt napra is képesek csökkenteni teljes elektronikus ügyintézés során, melyek technikai feltételei adottak a közjegyzői irodákban. A gyorsaságon túl a változás mellett szólhat a gazdasági szereplők számára, az is, hogy a bírósági illeték az ügyérték hat százaléka, a közjegyzői díj ezzel szemben csupán 1,2 százalékos, degresszív kulcsú.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04