16 °C Budapest

Nyugati paradicsom: ahol érdemes vállalkozást alapítani...

Pénzcentrum
2008. február 26. 12:00

Mindent szabad? Céget alapítani nem könnyű feladat még itthon sem, nemhogy külföldön. Ha már nyelvi problémáink nincsenek az jobb helyzetet teremt valamivel, de időbe telik eligazodni egy másik ország cégjogi útvesztőiben, és az újak elé támasztott követelményekben...

A cégalapítás esetén Portugáliában semmilyen megkötés nincs arra nézve, hogy hány százalék lehet a külföldi és a hazai tulajdon, így lehetőség van tisztán külföldi tulajdonú vállalkozások alapítására is.

Első lépésként, mielőtt bármit is tennénk a hivatalos papírokért, bejegyzésért, regisztrációkért, érdemes kitalálni egy jól csengő nevet. Ezt viszont a nélkül nem lehet, hogy ne kezdenénk el böngészni az interneten is elérhető listát az ajánlott cégnevekről. Ha találunk olyat ami tetszik, azt 48 órára 31 euróért (11,16 ezer forint) le lehet foglalni, és a hatóságok kiállítanak egy bejegyzési okmányt róla, plusz egy átmeneti adóregisztrációs kártyát is.

De ha úgy döntünk, hogy egyik sem tetszik az előre felajánlott nevek közül, az új névről szerezni kell egy hasonló igazolást, mint azt az előre javasolt nevek esetén automatikusan kiadnak a hatóságok, és egy adóazonosítót is. Ez közel 4 napba telik. Ráadásul a cég választott nevének elfogadása 70 euróba (25,2 ezer forint) kerül, az erről szóló igazolás kiadása pedig további 56 euró (14,56 ezer forint).

A társasági szerződést közjegyző által kell okiratba foglaltatni, majd be kell jelenteni az üzleti tevékenység kezdését követően a kormányzati adóhivatalban, és a helyi adóhivatalnál is a vállalkozást. Ezután következik a Cégbírósági bejegyzés, melynek során a céget felveszik a cégjegyzékbe, és ezt közzé is teszik a Hivatalos Közlönyben. Regisztráltatni kell továbbá a Nemzeti Társasági Jegyzékben is. Ezeknek a költsége 300 (78 ezer forint) illetve 360 euro (93,6 ezer forint), ami attól függ, hogy a vállalat tevékenysége IT szektorhoz kötődő vagy sem.

Regisztrálni kell a helyi társadalombiztosítónál, ami nem tart tovább egy napnál, és nem kerül plusz pénzbe sem. A munkáltatónak a dolgozót be kell jelentenie a társadalombiztosítónál legkésőbb a munka megkezdése előtt egy nappal. A működés megkezdése előtt, pont mint Magyarországon, az adott társasági formára kötelező alaptőkét be kell fizetnie a tulajdonosoknak egy a cég nevére nyitott bankszámlára. Be kell jelentkezni a Kereskedelmi- és Versenyhivatalban vagy a Gazdasági Minisztérium helyi képviseleténél is a céget.

Cégformák

Korlátolt felelősségű társaságot 5 ezer euro (1,3 millió forint) alaptőkével lehet alapítani, egy-egy tagnak legalább 2 százalékkal, de minimum 100 euróval (26 ezer forint) kell rendelkeznie a cégben. Az alaptőkére vonatkozó befizetéseknél itt is van könnyítés, a pénzbeli befizetések 50 százalékát később is lehet teljesíteni. Amennyiben az alaptőke egy része apportként kerül bevitelre, annak hányadát előre meg kell határozni, és egy akkreditált szakértővel előre hitelesíttetni is kell.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bizonyos feltételek teljesülése mellett nem szükséges a két tag megléte, lehetőség van egyszemélyes kft alapítására is. A kft-t az igazgatók irányítják, akiket a taggyűlés nevez ki. Az igazgatók csak a napi feladatokban és döntésekben járhatnak el, a taggyűlés dönt az összes komolyabb a vállalkozást érintő ügyben.

A korlátolt felelősségű társaság mellett lehetőség van részvénytársaság alapítására is, ezt minimum 5 fő alapíthatja, a jegyzett tőke pedig legalább 50 ezer euro (13 millió forint) kell, hogy legyen. A részvények minimális értékére is van megkötés, minimum 1 euro cent névértéken kell kiadni őket. A jegyzett tőke mindössze harmadát kell alapításkor befizetni, a maradék összeget pedig legkésőbb 5 éven belül.

A részvények mellett ezek a cégek jogosultak kötvény kibocsátására is abban az esetben, ha már két éve bejegyzett cégként működnek. A vállalat kétféleképpen is irányítható. Lehetőség van arra, hogy a céget az igazgatótanács irányítsa. A másik lehetőség, amikor az irányítás meg van osztva az igazgató / igazgatótanács, illetve a tanácsadó testület között. Az irányító testületeket minden esetben a független könyvvizsgáló felügyeli.

Ami mindenki számára vonzó lehet...

Gazdasági folyamatok

Az akkor még európai közösséghez való csatlakozása Portugália gazdasági életében figyelemreméltó haladást eredményezett, nagyrészt a nemzetközi kereskedelem fokozódásának, és az uniós tőke beáramlásának köszönhetően. 2002-ig a GDP növekedése meghaladta az uniós átlagot, de azóta ez valamennyire lelassult, 2005-ben már csak 0,5 százalék volt. 2006-ban viszont újra erőre kapott, és 2007-ben már 1,8 százalékos emelkedést tudott felmutatni. A gazdasági fejlettség szintét mutatja, hogy már 1998-ra teljesítette az ország a Gazdasági és Monetáris Unió kritériumait.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm