18 °C Budapest

Tisztul az építőipar, fogynak a cégek...

Pénzcentrum
2008. március 10. 11:07

Az építőiparban egyre kevesebb új céget alapítanak és egyre többet számolnak fel, vagy szüntetnek meg, de ez már megtisztulás jele lehet - áll a cégadatok értékesítésével és elemzésével foglakozó Opten Kft. legfrissebb jelentésében. A szektor cégeit fokozottan figyeli az APEH is, de már nem szab ki annyi bírságot, mint eddig.

Tavaly 4867 új cég alakult az építőiparban, ami kevesebb, mint az elmúlt öt évben bármikor. Ezzel párhuzamosan nőtt az ágazatban a felszámolások száma és rekordot ért el a végelszámolások és a nyilvántartásból történő törlések száma is - közölte legfrissebb jelentésben az Opten Kft. Tavaly 2360 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ez körülbelül 8 százalékos, azaz csökkenő ütemű növekedés az előző évhez képest. A korábbi évekre jellemző 3400 körüli megszűnés idén 3996-ra emelkedett, míg a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma a tavalyi 754-ről 1130-ra nőtt. A cégadatokat alátámasztja a KSH korábbi közleménye is, amely azt mutatja, hogy az ágazat kibocsátása az előző év azonos időszakához képest 2007-ben 15,3 százalékkal csökkent.

"Meglepő módon a kevesebb új cégalapítás és a végelszámolások számának növekedése is pozitív jel" - hívta fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója. A cégalapítási adatok azért, mert az ágazat korábban arról volt híres, hogy a felszámolásba futtatott, nem fizető vállalkozások helyét azonos tulajdonosi körben alapított új piaci szereplők veszik át. A végelszámolások számának emelkedése is új tulajdonosi magatartást tükröz, a tartalékban tartott, általában keresztbe számlázásra használt, illetve a ténylegesen nem működő, vagy nagyon kicsi cégek felszámolása egészségesebb folyamatokat sejtet.

Az igazgató szerint hasonló tendencia olvasható ki a végrehajtások számának alakulásból is is. A megelőző három évben elképesztő ütemben növekvő végrehajtások száma 2007-ben némiképp csökkent. A fő végrehajtó az APEH, a jelek szerint idén roppant erőfeszítései ellenére sem tud olyan sok esetben adóhátralékot megállapítani, mint korábban.

Az igazgató szerint a kedvező jelek ellenére a 2007-ben elindított felszámolások és végelszámolások hatása csak 2008 első negyedévében lesz tetten érhető a megszűnő cégek számának növekedésében, ezért az adatok egy darabig még az ágazat helyzetének romlását fogják tükrözni. Ehhez hozzájárul a télen rendszerint likviditási nehézségekkel küszködő ágazatban mostanában elindított eljárások is, de tavasszal megállhat a hanyatlás.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem