21 °C Budapest

Bevállalós pasik: a siker csak rajtunk múlik?

Pénzcentrum
2008. április 25. 14:00

A tavalyi év során az amerikai férfiak kétszer annyi vállalkozást alakítottak, mint a nők. Tényleg ez lenne a legújabb trend? A vállalkozást létrehozó hölgyek száma 2007-ben 10 éve nem tapasztalt rekord mélységre zuhant, miközben az amerikai és a bevándorló férfiak cégalapítási kedve az egekbe szökött. Itthon is ez a helyzet?

A minden évben elékészülő kimutatás szerint 2007-ben minden hónapjában 1000 amerikai felnőtt közül 3, vagyis a lakosság 0,3 százaléka a saját üzlet létrehozását választotta. A férfiak körében ráadásul különösen nagy volt a vállalkozásra való hajlandóság, 0,41 százalékuk hozott létre saját céget, a 2006-os 0,35 százalékhoz képest. Ezzel szemben a cégtulajdonossá váló hölgyek aránya 0,23-ról 0,2 százalékra csökkent.

Évről évre egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat a férfiak az új tulajdonosok körében. A Kaliforniai Egyetem egyik professzora szerint az idei adatok nem biztos, hogy megmutatják a következő évek alakulását, nincs kizárva, hogy csak egy anomáliáról van szó. De az igaz, hogy a hölgyek aránya mindig is alacsonyabb volt a férfiakénál.

Egy oka lehet viszont a tavalyi kiugró különbségnek, a statisztika nem veszi figyelembe azokat, akik a jelenlegi munkahelyük megtartása mellett alakítottak céget. A hölgyek közül ugyanis sokan választják ezt a módszert, mivel így nem kerül veszélybe a megélhetés, ha mégsem működne az alapított vállalkozás. Ezt az oldalát vizsgálva a dolognak viszont az derül ki, hogy sokkal több nőnek van vállalkozása a főállása mellett, mint a férfiak esetében.

A bevándorlók esetében a 2007-os 0,37 százalékkal szemben 2007-ben már 0,46 százalék alapított az Amerikai Egyesült Államokban céget. Ez nem csak a betelepülők merészségét mutatja, hanem arra is utal, hogy lényegesen nehezebb helyzetben vannak, ha munkahelyet szeretnének találni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarországon, mint a táblázatból is látszik a regisztrált gazdasági társaságok száma 2006-ban mutatott alacsonyabb szintet, de 2007-ben visszahozta, és meg is haladta a 2005-ös szintet. Vagyis a 2006-os kilengés után a magyarok vállalkozási kedve visszatérni látszott tavaly. Ez viszont nagyban köszönhető annak, hogy sokan egy saját vállalat alapítása nélkül egyszerűen nem tudnának dolgozni, ugyanis a hátrányosabb helyzetű területeken és megyékben magas a munkanélküliség, sok diplomás nem dolgozik.


A regisztrált cégek száma viszont annak ellenére emelkedést mutatott tavaly a korábbi évekhez képest, hogy a felszámolás, végelszámolás és csődeljárások száma is viszonylag magas volt, nem is beszélve a kialakult gazdasági környezetről.

EZT OLVASTAD MÁR?