15 °C Budapest

Kisvállalkozói befektetések - milyen lehetőségek közül választhatsz?

Pénzcentrum
2007. március 6. 08:00

Itthoni helyzet Szerkesztőségünk körkérdést intézett a bankokhoz a kis-és középvállalkozások (kkv) befektetési szokásaival kapcsolatban. Megkérdeztük azt is, hol, milyen lehetőségek állnak a kkv-k rendelkezésére a felesleges likviditás kihelyezésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kis magyar helyzetkép

Az összeállításunk elkészítésében segédkező bankok (Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) mindegyike egyetértett abban, hogy a kkv-k általában a rövid távú befektetési lehetőségeket keresik, s az alacsony kockázatvállalás jellemző rájuk. Ennek alapján tehát a kkv-k körében leginkább kedvelt befektetési forma a látra szóló, vagy pedig a lekötött betét. Az általunk megkérdezett bankok hozzátették, hogy érdemes lehet más termékek irányába is nyitni a vállalkozásoknak, mivel a kkv-k előtt álló lehetőségek tárháza rendkívül széles, változatos termékpalettát kínálnak a hazai bankok, a lekötött betéten túl is.

Mint azt az Erste Bank kiemelte, a kkv-k általában csak rövid, átmeneti időre rendelkeznek szabad, likvid pénzeszközökkel, így hosszú távra csak ritkán tudnak befektetni. Az IEB, a K&H és a CIB is egyetértett abban, hogy rövid távú befektetési formák előnyben részesítése annak is köszönhető, hogy a hazai kkv-k alapvetően forráshiányosnak tekinthetőek. A CIB hozzátette, csak kiemelt kamatkondíciók esetén fordul elő, hogy hosszabb időre lemondanak a kkv-k egy adott összegről, azonban a futamidő így is ritkán haladja meg a 2-3 hónapot. A bank megítélése szerint ebben 2007 során sem várható változás.

Miből választhatunk?

Mit kínálnak a bankok?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00