Hogyan indítsd be vállalkozásod kevés pénzzel? - Itt egy megoldás!

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 08:00

A legtöbb induló vállalkozás számára problémát jelent, hogy meglehetősen szűk forrásból kellene biztosítania ismertségét leendő ügyfélkörében. Az internet világában persze a felvilágosult, újdonságokra nyitott döntéshozók felfedezhetik a kínálkozó lehetőségeket, jelen összeállításunkban így a "kezdőlökést" szeretnénk megadni, megismertetve Olvasóinkat a kereséshez kötött hirdetés rejtelmeivel, az ebben rejlő lehetőségekkel és a kivitelezéshez szükséges tudnivalókkal. A módszer Magyarországon is működik, pár perc alatt, minimális befektetéssel bárki tehet egy próbát, vágjunk hát bele!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Némi szükséges háttérismeret...

A hirdetők számára a rengeteg reklám miatt egyre nehezebb kitörni a média-zajból és valóban azokat a célszemélyeket megszólítani, akik érdeklődést mutatnak termékeik, szolgáltatásaik iránt. Ebben segíthet, ha olyan internetezők látják hirdetéseiket, akik egy adott kulcsszóra rákerestek. A szponzorált linkek a Google esetében a következőképpen jelennek meg (pirossal kiemelt rész):

A hirdetők a kiemelkedően jó célzás mellett előnyben részesítik ezt a módszert, mivel csak akkor fizetnek, ha a netező rá is klikkel a hirdetésükre, így meglehetősen költséghatékony megoldásról beszélhetünk.

A kereséshez kötött hirdetések piaca mindezeknek köszönhetően dinamikus növekedést mutat: a PricewaterhouseCoopers és az Interactive Advertising Bureau adatai szerint 2005-ben az USA-ban az összesített bevételek meghaladták az 5.1 milliárd dollárt, mellyel a szegmens az internetes hirdetési piac előljárójává vált. A piacon természetesen a Google, a Yahoo és a Microsoft szüreteli a legtöbb pénzt, lássuk, mit nyújtanak cserébe a hirdetőknek!

Nem csak a nagyok kiváltsága!

A Google és a Yahoo időről-időre büszkén számol be arról, hogy a legnagyobb hirdetők többsége már partneri viszonyban áll a céggel, napjainkban azonban egyre inkább az a jellemző, hogy a kisebb, induló vállalkozások is kihasználják a kereséshez kötött hirdetés lehetőségét.

Éppen a fenti trendeknek köszönhetően célozza meg a Google ma már kifejezetten a kisebb cégeket, melyeknek AdWords (https://adwords.google.com/select/Login4) nevű programjával egyszerű hirdetési lehetőséget kínál.

Az AdWords-ben bárkinek lehetősége van egy űrlap kitöltésével létrehozni hirdetését, kiválasztani azokat a kulcsszavakat, amikhez kötni akarja a szponzorált linket, valamint igény esetén azt is be lehet állítani, hogy mely régióban netezők számára jelenjen meg a hirdetés. (Így pár gombnyomással nem csak tartalmilag, hanem területileg is releváns célszemélyekhez juthat el az üzenet!)

A Google rendszere a kisvállalatok számára kiemelkedően fontos költségkontroll területén is meglepően könnyen használható: meg lehet adni egy maximális költségkeretet, a program pedig a megadott kulcsszavakat figyelembe véve kalkulál egy Ft/klikk összeget. (Érdemes tudni, hogy a kedvelt kulcsszavakhoz kötődő hirdetéseknél magasabb ez az ár, mint a kevésbé frekventáltaknál. Az "étterem Budapest" szókapcsolatért például klikkenként 16.75 forintot kell fizetni, hogy a legjobb pozícióba - felülre - kerüljön a hirdetés, a legtöbb magyar kulcsszót azonban 12 Ft/klikk áron megkaphatjuk, míg az USA-ban egyes kulcsszavak már bőven egy dollár feletti árat vonnak maguk után!)

A hazai hirdetők a Google esetében 1,000 Ft-os aktivációs díjra számíthatnak, a számlát pedig ráérnek utólagos fizetéssel, kártyával kiegyenlíteni. (Van persze lehetőség előfizetésre is, ebben az esetben minimum 2,000 Ft-ot kell befizetni átutalással.) A rendszer szerint magyar hirdetők kizárólag Magyarországra irányuló kampánya esetén a minimális díj 2 Ft/klikk, ennél azonban magasabb összegek a jellemzőek.

A hirdetők választhatnak a Cost-Per-Click (csak akkor fizetnek, ha ráklikkelnek a hirdetésükre), illetve a CPM-alapú árazás között, utóbbi esetben azt az értéket kell megadni, amennyit 1,000 megjelenés után hajlandók fizetni, függetlenül attól, hogy hányan klikkeltek a linkre (itt 50 Ft/1,000 megjelenés a minimális ár).

Néhány érdekes tapasztalat...

Mivel egy-egy kulcsszó esetében gyakorlatilag aukciós rendszer működik a hirdetési pozíciókért, a legkeresettebb címszavak árait felverheti a kiemelkedő érdeklődés.

Nem árt tudni, hogy a keresőmarketing területén nincs bevált, örökre szóló sikerrecept, hiszen a netezők keresési szokásai dinamikusan változnak és a legnagyobb keresőmotorok üzemeltetői is gyakran belenyúlnak súlyozási algoritmusaikba, ezért az érdekelteknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a változásokat, hogy sikeresek maradjanak. Erre persze a tengerentúlon már számos cég külön szakértőkből álló vállalatot alkalmaz, hiszen felismerték, hogy meglehetősen sok múlik a szponzorált linkek sikerén. (Az amerikai Wyndham Hotels & Resorts menedzsmentje például kiszámolta, hogy minden egyes kereséshez kötött hirdetésre költött dollár 14 dollár bevételt generál a cégnek, melynek fényében 2001 óta 500%-kal növelték a keresőmarketingre költött pénz mennyiségét. Ezt persze racionálisan költik el, fokozatosan kivonulnak azon kulcsszavak "piacáról" melyek árát a konkurencia nagyon felveri.)

A hirdetni vágyókat szinte egyedül a klikkelési csalásokkal kapcsolatos hírek tántoríthatják el, melyek szerint nem minden fizetett klikkelés mögött áll valódi netező személy, a cégek programok segítségével pumpálták fel a számokat, megkárosítva ezzel hirdetőiket. A Google és a Yahoo elismerte ennek tényét, ám hirdetési kredit formájában megtérítik partnereik kárát.

Mindezek alapján érdemes elgondolkodni a lehetőség kihasználásán és próbaként talán nem nagy kockázat egy minimális összeggel beindítani egy jól célzott kampányt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20