22 °C Budapest

Hogyan indítsd be vállalkozásod kevés pénzzel? - Itt egy megoldás!

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 08:00

A legtöbb induló vállalkozás számára problémát jelent, hogy meglehetősen szűk forrásból kellene biztosítania ismertségét leendő ügyfélkörében. Az internet világában persze a felvilágosult, újdonságokra nyitott döntéshozók felfedezhetik a kínálkozó lehetőségeket, jelen összeállításunkban így a "kezdőlökést" szeretnénk megadni, megismertetve Olvasóinkat a kereséshez kötött hirdetés rejtelmeivel, az ebben rejlő lehetőségekkel és a kivitelezéshez szükséges tudnivalókkal. A módszer Magyarországon is működik, pár perc alatt, minimális befektetéssel bárki tehet egy próbát, vágjunk hát bele!

Némi szükséges háttérismeret...

A hirdetők számára a rengeteg reklám miatt egyre nehezebb kitörni a média-zajból és valóban azokat a célszemélyeket megszólítani, akik érdeklődést mutatnak termékeik, szolgáltatásaik iránt. Ebben segíthet, ha olyan internetezők látják hirdetéseiket, akik egy adott kulcsszóra rákerestek. A szponzorált linkek a Google esetében a következőképpen jelennek meg (pirossal kiemelt rész):

A hirdetők a kiemelkedően jó célzás mellett előnyben részesítik ezt a módszert, mivel csak akkor fizetnek, ha a netező rá is klikkel a hirdetésükre, így meglehetősen költséghatékony megoldásról beszélhetünk.

A kereséshez kötött hirdetések piaca mindezeknek köszönhetően dinamikus növekedést mutat: a PricewaterhouseCoopers és az Interactive Advertising Bureau adatai szerint 2005-ben az USA-ban az összesített bevételek meghaladták az 5.1 milliárd dollárt, mellyel a szegmens az internetes hirdetési piac előljárójává vált. A piacon természetesen a Google, a Yahoo és a Microsoft szüreteli a legtöbb pénzt, lássuk, mit nyújtanak cserébe a hirdetőknek!

Nem csak a nagyok kiváltsága!

A Google és a Yahoo időről-időre büszkén számol be arról, hogy a legnagyobb hirdetők többsége már partneri viszonyban áll a céggel, napjainkban azonban egyre inkább az a jellemző, hogy a kisebb, induló vállalkozások is kihasználják a kereséshez kötött hirdetés lehetőségét.

Éppen a fenti trendeknek köszönhetően célozza meg a Google ma már kifejezetten a kisebb cégeket, melyeknek AdWords (https://adwords.google.com/select/Login4) nevű programjával egyszerű hirdetési lehetőséget kínál.

Az AdWords-ben bárkinek lehetősége van egy űrlap kitöltésével létrehozni hirdetését, kiválasztani azokat a kulcsszavakat, amikhez kötni akarja a szponzorált linket, valamint igény esetén azt is be lehet állítani, hogy mely régióban netezők számára jelenjen meg a hirdetés. (Így pár gombnyomással nem csak tartalmilag, hanem területileg is releváns célszemélyekhez juthat el az üzenet!)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Google rendszere a kisvállalatok számára kiemelkedően fontos költségkontroll területén is meglepően könnyen használható: meg lehet adni egy maximális költségkeretet, a program pedig a megadott kulcsszavakat figyelembe véve kalkulál egy Ft/klikk összeget. (Érdemes tudni, hogy a kedvelt kulcsszavakhoz kötődő hirdetéseknél magasabb ez az ár, mint a kevésbé frekventáltaknál. Az "étterem Budapest" szókapcsolatért például klikkenként 16.75 forintot kell fizetni, hogy a legjobb pozícióba - felülre - kerüljön a hirdetés, a legtöbb magyar kulcsszót azonban 12 Ft/klikk áron megkaphatjuk, míg az USA-ban egyes kulcsszavak már bőven egy dollár feletti árat vonnak maguk után!)

A hazai hirdetők a Google esetében 1,000 Ft-os aktivációs díjra számíthatnak, a számlát pedig ráérnek utólagos fizetéssel, kártyával kiegyenlíteni. (Van persze lehetőség előfizetésre is, ebben az esetben minimum 2,000 Ft-ot kell befizetni átutalással.) A rendszer szerint magyar hirdetők kizárólag Magyarországra irányuló kampánya esetén a minimális díj 2 Ft/klikk, ennél azonban magasabb összegek a jellemzőek.

A hirdetők választhatnak a Cost-Per-Click (csak akkor fizetnek, ha ráklikkelnek a hirdetésükre), illetve a CPM-alapú árazás között, utóbbi esetben azt az értéket kell megadni, amennyit 1,000 megjelenés után hajlandók fizetni, függetlenül attól, hogy hányan klikkeltek a linkre (itt 50 Ft/1,000 megjelenés a minimális ár).

Néhány érdekes tapasztalat...

Mivel egy-egy kulcsszó esetében gyakorlatilag aukciós rendszer működik a hirdetési pozíciókért, a legkeresettebb címszavak árait felverheti a kiemelkedő érdeklődés.

Nem árt tudni, hogy a keresőmarketing területén nincs bevált, örökre szóló sikerrecept, hiszen a netezők keresési szokásai dinamikusan változnak és a legnagyobb keresőmotorok üzemeltetői is gyakran belenyúlnak súlyozási algoritmusaikba, ezért az érdekelteknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a változásokat, hogy sikeresek maradjanak. Erre persze a tengerentúlon már számos cég külön szakértőkből álló vállalatot alkalmaz, hiszen felismerték, hogy meglehetősen sok múlik a szponzorált linkek sikerén. (Az amerikai Wyndham Hotels & Resorts menedzsmentje például kiszámolta, hogy minden egyes kereséshez kötött hirdetésre költött dollár 14 dollár bevételt generál a cégnek, melynek fényében 2001 óta 500%-kal növelték a keresőmarketingre költött pénz mennyiségét. Ezt persze racionálisan költik el, fokozatosan kivonulnak azon kulcsszavak "piacáról" melyek árát a konkurencia nagyon felveri.)

A hirdetni vágyókat szinte egyedül a klikkelési csalásokkal kapcsolatos hírek tántoríthatják el, melyek szerint nem minden fizetett klikkelés mögött áll valódi netező személy, a cégek programok segítségével pumpálták fel a számokat, megkárosítva ezzel hirdetőiket. A Google és a Yahoo elismerte ennek tényét, ám hirdetési kredit formájában megtérítik partnereik kárát.

Mindezek alapján érdemes elgondolkodni a lehetőség kihasználásán és próbaként talán nem nagy kockázat egy minimális összeggel beindítani egy jól célzott kampányt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm