14 °C Budapest

Románia a lehetőségek hazája: aknázd ki!

Pénzcentrum
2007. február 6. 08:00

Az ingatlanárak biztosan nőni fognak?! 2007. január elseje óta Románia is az Európai Unió tagja. A robbanás előtt álló ingatlanpiac, az egységesített 16 százalékos adókulcs és a jelenleg még az egy főre jutó külföldi befektetések mennyiségében lemaradt új tagállamban rejlő potenciál, tőkeéhség az itthoni vállalkozások és magánszemélyek számára befektetési paradicsommá teheti a hazánkkal szomszédos országot.

Bulgária és Románia január elsejei csatlakozása mindenképpen új színfoltot jelent az EU25-ök számára, a magyar alapítású vállalkozások száma már a csatlakozást megelőző időszakban is erős növekedésnek indult, és ez a folyamat várhatóan Románia belépése után is folytatódni fog, főként a román jogszabályok által nyújtott kedvezőbb adózási feltételeknek köszönhetően. A következőkben az újonnan csatlakozott szomszédos ország és piaca nyújtotta befektetési lehetőségekkel, és a kinti cégalapítás mellett felvonultatható érvekkel, annak feltételeivel és menetével foglalkozunk.

A 16 százalékos egységesített adókulcs mellett a cégalapításhoz szükséges jegyzett tőke alacsony volta, a leggyakoribb cégforma, a kft. esetében 200 lej, vagyis körülbelül 15 ezer forint, is vonzóvá teszi a romániai cégalapítást, amely összegészében, maximum 100 000 forintba kerül. Emellett ezzel lehetővé válik a pénzüket ingatlanba fektetni szándékozók számára, hogy a 2012-ig területvásárlási moratóriumot kapó Romániában úgy vásárolhassanak ingatlant, hogy a telket is nevükre írathatják.

Bár a román ingatlanpiac 2005-ben 20 százalékos áremelkedést produkált, s a növekedés az előzetes becslések szerint 2006-ban is kétszámjegyű volt, az utánajárást elkerülni vágyó, a távolság és a nyelvi nehézség miatt a kevésbé munkaigényes lehetőségek felé forduló befektetők számára is kínál alternatívát az újonnan csatlakozó ország pénzpiaca. A hagyományos banki befektetéseket kedvelők a lejbetét nyújtotta lehetőségeket aknázhatják ki, a magasabb hozamra vágyók számára, akik a tőzsde kereskedés kockázatait azonban még nem akarják felvállalni, jó hír, hogy a befektetési alapok száma is szépen bővül, s a 2006-os hozamok jó befektetést jelentettek.

Se kockázat, se telek

Románia hazánkhoz hasonlóan a csatlakozási tárgyalások során engedményeket harcolt ki földterületeinek idegen tulajdonba való kerülését illetően. Bár külföldi magánszemély bármilyen épületet megvásárolhat, beltelekhez csak 5 évvel (2012), szántóföldhöz, kaszálóhoz és mezőgazdasági területhez pedig a csatlakozás után 7 évvel (2014) juthat majd hozzá.

A problémára két megoldás kínálkozik:
• ha saját használtara vásárolunk épületet, azt a nevünkre, a telket pedig egy olyan román állampolgár nevére írathatjuk, aki 2012-ig használatunkba adja szerződésbe foglalva azt, hogy a vevő elővásárlási joggal bír a terület felett.
román cégként is megvásárolhatjuk a területet, ilyen célra az egyszemélyes kft. létrehozása a legmegfelelőbb, amelyhez mindössze 200 lej vagyis körülbelül 15 000 forint saját tőkére van szükségünk. A végbejegyzés feltétele, hogy annak könyvelője román állampolgár legyen.

A cég létrehozása annyi hátránnyal jár számunkra, hogy így a 19 százalékos áfa-t is meg kell térítenünk, a román jogrend viszont biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy 3 évig felfüggesszük cégünk tevékenységét, így a vállalkozás létrehozása az első három évben nem von maga után kötelezettséget. A költség-megtakarítás érdekében érdemes a telket cég nevében venni, míg az ingatlan magánszemélyként, így mentesülhetünk a 19 százalékos áfától és a magasabb ingatlanadótól.

A román jogrend nem követeli meg ügyvéd jelenlétét az adásvételi-szerződésben, a hivatalos ügyek azonban közjegyző előtt zajlanak, aki elvégzi a szerződés hitelesítését és az utolsó részlet után az ingatlan átírásra kerül. Az ingatlanvásárlással kapcsolatos költségek körülbelül az épület értékének 1 százalékáig terjednek, de költségek számítása bonyolult, annak pontos módszertanát azonban nem hozzák nyilvánosságra.

Ezen kívül az elhelyezkedéstől és a besorolástól függően minden település önkormányzata meghatározza az épület és a terület négyzetméterre vonatkozó értéket, amely általában alacsonyabb a szerződéses értéknél. Az évente fizetendő ingatlanadó magánszemélyek esetében ennek 0,1, vállalkozások esetében pedig 0,2 százaléka.

Ne is álmodj hitelről!

A külföldi magánszemélyek hitelfelvételét nem teszi lehetővé a román jogrend, mint ahogy a hazai kereskedelmi bankoknál felvehető jelzáloghitelek esetében sem lehet a fedezet külföldi ingatlan. Így ha befektetésünket hitelből szeretnénk megvalósítani, akkor ahhoz mindenképpen olyan magyarországi ingatlannal kell rendelkeznünk, amely fedezetként szolgálhat.

Miért vegyél ingatlant?

A román ingatlanpiac már a 2005-ös évben 20 százalékos növekedést produkált már, ami az ingatlanárak növekedését illeti, s bár pontos adatok még állnak rendelkezésre a tendencia a tavalyi évben is folytatódott, a szakértők szerint továbbra is kétszámjegyű növekedési ütemmel.

A unióhoz való csatlakozás újabb lendületet adhat a piacnak, főként a nyugat-európai kis- és nagybefektetők megjelenése miatt. A bukaresti újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 1 000 euró vagyis 256 000 ezer forint, amely a luxusingatlanok esetében 2 000 euróig is felkúszhat. Ez jelentősen elmarad a hazai árszínvonaltól, ahol utóbbi ingatlanok ára akár az 1 millió forint/nm is elérheti.

Míg a hazai példa alapján a nyugat-európai kisbefektetők számára várhatóan a luxusszegmens áll majd a középpontban, addig számunkra az erdélyi területek jelenthetik befektetéseink fő színhelyét, főként a távolságnak és a nyelvtudásnak köszönhetően.

S bár az idegenforgalom még gyermekcipőben jár, a síterepek közelében fekvő területek esetében reális a felértékelődés esélye. Az egyszerűbb házak kb. 5 millió forintnál kezdődnek, de a minden luxussal felszerelt villákért akár 100-120 millió forintot is elkérhetnek a vevők. A telekárak 25,000-50,000 ft/nm-es ársávban mozognak, de ennél olcsóbb 4-5 ezer forintos árakkal kell számolnunk a Háromszéken, ahol az ingatlanárak alacsonyak és nincs sok szálloda. Ebben az esetben a legjobb befektetésnek a helyi ingatlanközvetítők a parasztházak vásárlását tartják.

Cégalapítás: kerüld el a gyötrelmeket!

Cégalapítás Romániában


2007. január elseje óta a Romániában létrehozott egyéni vállalkozásokra és a magyarországi vállalkozások fióktelepeire az európai uniós szabályozás vonatkozik, a kinti cégalapítást azonban továbbra is a román jogrend szabályozza. Teljesen külföldi tulajdonban lévő vállalkozásokat azonban már korábban is életre lehetett hívni.


A kereskedelmi társaságok alapítását, működését Romániában az 199o. évi 31. számú, többször módosított törvény szabályozza. Mint Európa legtöbb országában ötféle kereskedelmi társaság jegyeztethető be: korlátolt felelősségű társaság (kft.), részvénytársaság (rt.), betéti társaság (bt.), közkereseti társaság (kkt.), betéti részvénytársaság (btrt.). Azonban az utóbbi két cégforma ritka, és bt-vel sem találkozhatunk gyakran.


A leggyakoribb cégforma a kft., amely érthető, mivel a lehető legegyszerűbb és legáttekinthetőbb bejegyzési forma, a működtetési költségei is aránylag alacsonyak és szinte bármilyen tevékenységre engedélyeztethető (ingatlan bérbeadására is). Emellett mivel 1 és 50 taggal alapítható, akár egyszemélyes vállalatként is működtethető.


Az alapítással kapcsolatos költségek a jegyzett tőke összegével együtt körülbelül 1500 lejre rúgnak, amely körülbelül 100 000 forintnak felel meg. Ez az összeg tartalmazza az összes ügyvédi, közjegyzői, kamarai valamint hiteles fordítói költséget, honoráriumot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A részvénytársaság esetében a jegyzett alaptőke a kft. esetében érvényes 200 lejjel szemben 2500 lej, vagyis 187 500 forint, melynek 30 százalékát 15 napon belül, 70 százalékát pedig a következő 12 hónapban kell befizetni.


A cég tevékenységétől függően azonban, különféle engedélyek beszerzésére is szükség van, az engedélyek beszerzése nagyon időigényes (olykor 50-100 napba is beletelhet), így a nem kevés utánajárás költségeivel is érdemes számolni.


Cégünk tevékenységének szüneteltetése esetén is szükségünk van egy könyvelőre, aki a hatóságok felé a szükséges jelentéseket elkészíti, leadja, a helyi adókat rendezi. Átalánydíjas szerződés esetén havi 20-50 EUR költséggel ez megoldható.

Variációk egy témára: találd meg az igazit!

Banki betét és befektetési alap


A román lejbetét adta lehetőségekkel már tavaly augusztusban is beszámoltunk virtuális hasábjainkon, mely a románnál alacsonyabb magyar jegybanki alapkamat és a forint gyengülése miatt igencsak kedvezőnek mutatkozott. S bár azóta jelentősen emelte irányadó rátáját a Magyar Nemzeti Bank, amely a hazai kereskedelmi bankok akciós betétkamatainak versenyfutását hozta magával, és a forint is erősödött, a lejbetét továbbra is alternatívát jelenthet a forintbetétre, főként nem akciós lekötött betét ajánlataival szemben.

Felejtsd el a forintbetétet! - Ez valami egészen más...


Kiugró növekedés, no de a hozamok?


A tavalyi év kiugró növekedést hozott a romániai befektetési alapok számára, és ez a növekedés várhatóan tovább folytatódik az idén is. Az összesített vagyon 88 százalékkal bővült elérve a 186 millió eurót, a növekedésben nagy szerepet játszott a 9 darab újonnan indított alap, amellyel a keleti szomszédunknál működtetett nyíltvégű alapok számra 32-re növekedett.


A vagyonnövekedéssel ellentétben az alapok átlagos hozama a tavalyi évben 12,3 százalék volt, amely jelentősen elmarad a 2005-ös 18,8 százalékkal szemben. A csökkenés legfőbb oka, hogy a bukaresti tőzsde növekedése némileg lassult az elmúlt évben, ami a részvényalapokon keresztül a teljes alappiac hozamait visszafogta.

Az öt legjobban teljesítő alap a részvényalapok közül került ki, de fontos kiemelni, ezek közül csupán három volt képes felülteljesíteni a bukaresti tőzsde hivatalos indexét, ami mintegy 22 %-kal emelkedett az elmúlt év során.

Aki mer...


A csatlakozást követő konvergencia-rali, amely először Spanyolország esetében volt tapasztalható, de később az újonnan közép-európai országok, így hazánk esetében is megfigyelhető jelenség, a Bukaresti Értéktőzsde esetében is az árfolyamok jelentős mértékű emelkedését hozhatja magával.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm