Megoldás cégeknek a Gyurcsány-csomagra

Pénzcentrum
2006. július 13. 08:30

A megszorításokat követően sok hazai cégtulajdonos érzi magát egyre kellemetlenebbül. A növekvő terhek, szigorodó jogszabályok és fokozódó ellenőrzések miatt mind többen gondolják úgy, hogy egyre kilátástalanabb a helyzet. Pedig van kiút!

Néhány héttel ezelőtt a szlovákiai cégalapítás fortélyaiba nyertünk némi betekintést, most pedig az off-shore paradicsomokban rejlő lehetőségeket vizsgáljuk.

Az off-shore (jelentése: területen kívüli) vállalkozás jellemzője, hogy a társaság a bejegyzés színhelyén nem végez üzleti tevékenységet. Egy efféle vállalkozás alapításának legfőbb célja az adóoptimalizálás, bár ezt a lehetőséget hazánkban vajmi kevés cég használja ki. Az adó csökkentése mellett presztízskérdések is motiválhatják a leendő cégtulajdonost. Ugyanis egy New York-i bejegyzésű cég képviselőjeként idehaza tevékenykedni rangot jelenthet.

A magyar vállalkozók körében még nem annyira elterjedt az off-shore cégalapítás (a megszorításoknak köszönhetően valószínűleg az lesz), azon kevesek, akik belevágnak általában Ciprust választják. Ott az alacsony (10 százalékos) adókulcs mellett az uniós tagság és a hazánkkal fennálló kétoldalú adóegyezmények kihasználásával jócskán lehet adót spórolni.

A cégalapítás rendkívül könnyű, ugyanis itthonról is elintézhető az erre szakosodott cégeken keresztül. Devizahatósági bejelentésre sincs már szükség, így a magyar tulajdonú off-shore cég azonnal megkezdheti a működését. Ha valaki nem szeretne bajlódni a cégalapítással, az már működő céget is vásárolhat. Igaz, a vásárlás költsége némileg magasabb, mintha új céget hoznánk létre, mivel meg kell fizetni a működés éveinek költségeit.

A cégalapítás költsége irodánként és országonként változó. Egyszeri alapítási díjként 500-600 ezer forinttal számolhatunk, évente pedig 200-300 forint a fenntartási díj. A cégalapításhoz szükséges dokumentumokat (útlevél, megrendelőlap) és kezdeti költségeket elég az erre szakosodott hazai irodához benyújtani, ettől kezdve mindent ők intéznek. A szervezők gondoskodnak a cég székhelyéről, a megbízott képviselő személyéről és a hivatali ügyintézésről is. A hazai tulajdonos néhány héten belül megkapja a hiteles cégdokumentumokat, a cégbejegyzési végzést, a tulajdonosi igazolást és a pecsétet is.

A társaság működése itthonról is irányítható. A döntéseket a magyar tulajdonos hozza, és az off-shore cég ügyvezetője írja alá. Ha a magyar tulajdonos azt szeretné, hogy kilétét homály fedje, akkor külön átalánydíjért (750-2000 euró) helyi névleges igazgatót is tud "bérelni". Ekkor hivatalosan Ő irányítja a céget, a tulajdonos pedig a vállalkozást szervező irodán keresztül küldi ki a dokumentumokat aláírásra. Azt, hogy az igazgató mekkora jogkörrel bír, azt a tulajdonos döntheti el.

Az off-shore cégeken keresztül rengeteg adót spórolhat meg a tulajdonos, arra azonban érdemes figyelni, hogy a bankszámlán gyűlő pénzt csak a személyi jövedelemadó megfizetésével veheti le az élelmes vállalkozó. Erre is találtak azonban részmegoldást a tapasztalt közvetítők. A cég haszonélvezői úgy juthatnak a legkönnyebben pénzhez, ha a cég nevére vásárolnak vagyontárgyakat (a repülő és hajó a legkedveltebb), illetve szolgáltatásokat.


A legtöbb off-shore paradicsomban nem kell adóellenőrzésre számítania a tulajdonosnak, ahol pedig mégis kiszállnak a revizorok, ott engedékenyebbek a megszokottnál és inkább figyelmeztetnek mintsem büntetnek.

Cipruson kívül közel 50 ország várja tárt karokkal a lelkes külföldi cégalapítókat. Azt, hogy kinek hol éri meg a legjobban vállalkozásba kezdeni, illetve ki milyen lehetőségeket tud kihasználni, azt mindig nagyban befolyásolja a tevékenységi köre. Itthon is több közvetítő iroda várja a leendő cégtulajdonosokat és segít nekik megtalálni a legjobb megoldást. Nyugat-Európában már bevett szokás, hogy a cégek off-shore vállalatokon keresztül optimalizálják az adójukat és számos hazai nagyvállalat is kihasználja az ebből adódódó lehetőségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány gyakorlati példa

Az elméleti háttér után, nézzünk néhány, a gyakorlatban is alkalmazható módszert (a teljesség igénye nélkül)!

Különösen előnyös lehet az off-shore cégalapítás a külkereskedelemmel foglalkozó cégek számára. Ha a kereskedelmi tranzakciókat nem közvetlenül, hanem egy off-shore cégen keresztül bonyolítják le, akkor a nyereség is a külföldi cégnél csapódik le. Ez azt jelenti, hogy egy a hazainál jóval kedvezőbb adókulccsal (már ha van ilyen mert találhatunk olyan "paradicsomot" is ahol nem kell adót fizetnünk) adózunk a nyereségünk után.

Ha Európán belül folytatunk kereskedelmi tevékenységet, akkor ezt az idilli állapotot tovább tudjuk fokozni, ha az unión belül alapítunk off-shore céget (Ciprus). A fent említett adóegyezmény miatt ugyanis megspóroljuk az áfa fizetéssel kapcsolatos bonyodalmakat. Itt arra kell figyelni, hogy minden, a tranzakcióban résztvevő cég, rendelkezzen közösségi adószámmal.

Az off-shore cégben kimutatott nyereség tovább csökkenthető olyan kiadásokkal, mint például, a reprezentációhoz, illetve kapcsolatépítéshez kapcsolódó költségek(nálunk ez gyakorlatilag lehetetlen).

Jól jöhet a z off-shore vállalkozás annak aki az árfolyamnyereség adót, illetve az ingatlan-tranzakciókhoz kapcsolódó adót- és illetékeket akarja megspórolni. Egy hazai tulajdonú vállalkozás eladását is érdemes lehet off-shore cégen keresztül bonyolítani. Ugyanis, ha az eladni kívánt cég üzletrészét először elcserélik egy újonnan alapított off-shore társaság papírjaira, majd a külföldi céget értékesítjik,. akkor az így kapott vételár után nem kell megfizetni a hazai árfolyamnyereség adót.

Érdemes magánszemélyeknek is off-shore céget létrehozni, amennyiben nagyobb összeget kívánnak befektetni. Ugyanis, ha a cég vásárol például ingatlant és azt később nyereséggel tovább értékesíti akkor nem kell megfizetni az ehhez kapcsolódó terheket, illetve bérbe is adhatja egy hazai, és azonos tulajdonossal rendelkező vállalkozásnak, csökkentve ezáltal az itthoni vállalkozás adóalapját. Részvény befektetések esetében is mentesülhetünk az árfolyamnyereség adó alól, ha egy külföldi cég neve alatt fektetünk be. Azonban arra érdemes figyelni (különösen magánszemélyek esetében), hogy akkora összeget fektessünk be amelynek hozamai bőven kitermelik a fent említett cég alapítás és fenntartás költségeit.

Azt, mondhatjuk, hogy a lehetőségek tárháza korlátlan. Azonban, mielőtt belefognánk egy off-shore cég alapításába, mindenképp kérjük ki egy szakértő véleményét arról, hogy számunkra melyik a legideálisabb megoldás.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?