1 °C Budapest

A tőzsde lehet a megoldás?

Pénzcentrum
2007. február 13. 12:00

Miért jó? A vállalkozás működése során talán az egyik legfontosabb kérdések közé tartozik a működéshez, fejlesztéshez szükséges források megteremtése. A legkézenfekvőbb megoldás általában a hitelfelvétel, azonban előfordulhat, hogy a cég stratégiájának sokkal inkább megfelelő megoldást talál, aki figyelmesen jár-kel a finanszírozási lehetőségek között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bizonyára többen akadnak olyanok olvasóink között, akik rendelkeznek tőzsdei részvényekkel, de talán még sosem jutott eszünkbe az a lehetőség, hogy cégük részvényeit is bevezessék a tőzsdére. A külföldi szaknyelven Initial Public Offering (IPO - nyilvános forgalomba hozatal) rövidítést viselő tőzsdei bevezetést vesszük górcső alá.

Előnyök széles skálája

Az egyik legnagyobb, s talán mindenki számára világos előnye a tőzsdei bevezetésnek, hogy a vállalkozás pótlólagos forráshoz jut, amely hosszú távon akár olcsóbbnak is bizonyulhat, mint például a banki hitelfelvétel, vagy további saját tőke bevonása.

Másik előny lehet, hogy a tőzsdén forgó részvények révén szélesebb körben is ismertté válhat az adott vállalkozás. Kisebb vállalkozások esetében azonban egyáltalán nem biztos, hogy megéri felvállalni a bevezetéssel járó költségeket, s az sem biztos, hogy az ő esetükben valós jövőbeli cél lehet a "reflektorfénybe" kerülés.

A tulajdonos szempontjából előnyös, hogy az osztalék 10 százalékos adókulccsal adózik (illetve amíg az egészségügyi hozzájárulás értéke nem éri el a 450 ezer forintot, 14 százalékos eho is terheli), ami kedvezőbb jövedelem-kivételre ad lehetőséget, mint egy tőzsdén kívüli cég esetében. Szintén előny lehet a tulajdonosoknak, hogy részvényeik a tőzsdén keresztül jóval likvidebbé válhatnak, így azok, akik a vállalkozásból való kiszállást tervezik, ezt egyszerűbben, s kisebb költséggel tehetik meg.

Mindemellett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde közreműködésével 2005 óta minden évben pályázatot ír ki a tőzsdére részvényeiket bevezetni kívánó cégek támogatására. Jelenleg az éves rendelkezésre álló állami keret 100 millió forint. A támogatás vissza nem fizetendő, összege pályázó cégenként az igazolt költségek maximálisan 50 százaléka lehet, de nem lehet magasabb 100 ezer eurónál (~ 25 millió forint).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A támogatás utólagos, azaz csak akkor kaphatja meg a cég, amennyiben a meghatározott időtávon belül valóban bevezetésre kerülnek részvényei a tőzsdére. A kibocsátónak azt is vállalnia kell, hogy legalább 2 évig nem is vonul ki onnan.

2005 során 4 cég (Állami Nyomda, TvNetwork, Bookline, Genex) nyert a pályázaton. A 2006-ban kiírt pályázatban kiírt támogatást pedig 3 cég nyerte el (Genex Zrt., RFV Zrt., Orco Property Group S.A.).

Milyen módon?

Bevezetés A-tól Z-ig

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20