5 °C Budapest

A tőzsde lehet a megoldás?

Pénzcentrum
2007. február 13. 12:00

Miért jó? A vállalkozás működése során talán az egyik legfontosabb kérdések közé tartozik a működéshez, fejlesztéshez szükséges források megteremtése. A legkézenfekvőbb megoldás általában a hitelfelvétel, azonban előfordulhat, hogy a cég stratégiájának sokkal inkább megfelelő megoldást talál, aki figyelmesen jár-kel a finanszírozási lehetőségek között.

Bizonyára többen akadnak olyanok olvasóink között, akik rendelkeznek tőzsdei részvényekkel, de talán még sosem jutott eszünkbe az a lehetőség, hogy cégük részvényeit is bevezessék a tőzsdére. A külföldi szaknyelven Initial Public Offering (IPO - nyilvános forgalomba hozatal) rövidítést viselő tőzsdei bevezetést vesszük górcső alá.

Előnyök széles skálája

Az egyik legnagyobb, s talán mindenki számára világos előnye a tőzsdei bevezetésnek, hogy a vállalkozás pótlólagos forráshoz jut, amely hosszú távon akár olcsóbbnak is bizonyulhat, mint például a banki hitelfelvétel, vagy további saját tőke bevonása.

Másik előny lehet, hogy a tőzsdén forgó részvények révén szélesebb körben is ismertté válhat az adott vállalkozás. Kisebb vállalkozások esetében azonban egyáltalán nem biztos, hogy megéri felvállalni a bevezetéssel járó költségeket, s az sem biztos, hogy az ő esetükben valós jövőbeli cél lehet a "reflektorfénybe" kerülés.

A tulajdonos szempontjából előnyös, hogy az osztalék 10 százalékos adókulccsal adózik (illetve amíg az egészségügyi hozzájárulás értéke nem éri el a 450 ezer forintot, 14 százalékos eho is terheli), ami kedvezőbb jövedelem-kivételre ad lehetőséget, mint egy tőzsdén kívüli cég esetében. Szintén előny lehet a tulajdonosoknak, hogy részvényeik a tőzsdén keresztül jóval likvidebbé válhatnak, így azok, akik a vállalkozásból való kiszállást tervezik, ezt egyszerűbben, s kisebb költséggel tehetik meg.

Mindemellett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde közreműködésével 2005 óta minden évben pályázatot ír ki a tőzsdére részvényeiket bevezetni kívánó cégek támogatására. Jelenleg az éves rendelkezésre álló állami keret 100 millió forint. A támogatás vissza nem fizetendő, összege pályázó cégenként az igazolt költségek maximálisan 50 százaléka lehet, de nem lehet magasabb 100 ezer eurónál (~ 25 millió forint).

A támogatás utólagos, azaz csak akkor kaphatja meg a cég, amennyiben a meghatározott időtávon belül valóban bevezetésre kerülnek részvényei a tőzsdére. A kibocsátónak azt is vállalnia kell, hogy legalább 2 évig nem is vonul ki onnan.

2005 során 4 cég (Állami Nyomda, TvNetwork, Bookline, Genex) nyert a pályázaton. A 2006-ban kiírt pályázatban kiírt támogatást pedig 3 cég nyerte el (Genex Zrt., RFV Zrt., Orco Property Group S.A.).

Milyen módon?

Bevezetés A-tól Z-ig

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?